banner240
banner237
banner238

DOĞU TÜRKİSTANDA UYGUR TÜRKLERİ ÇİN SOYKIRIMINA DİRENİYOR

RİZE-2017 yılından bu yana Doğu Türkistan’da Uygur Türklerine soykırım uygulandığını söyleyerek seslerinin duyulmasını isteyen bir gurup Uygur Türkü Anadolu gezisine çıktı.

Rize Cumhuriyet Meydanında basın açıklaması yapan mağdur aileler platformu adına Mirza Ahmet İlyasoğlu ve Medine Nazımı yaptıkları basın açıklamada şunları söyledi’ ’Milyonlarca insan suçsuz yere toplama kamplarına alındı. Tanıkların anlattığına göre tutuklular sağlıksız şartlarda ellerinde kelepçe, ayaklarında zincirle yaşıyor. Kampta tutulanlara ne olduğu belirsiz ilaçlar ve iğneler veriliyor. Tırnak çekme, kamçı elektrik gibi işkencelere maruz kalıyorlar. Kadınlar toplu tecavüze uğruyor.

Milyonlarca genç Doğu Türkistan’daki çalışma kamplarında veya Çin’deki fabrikalara götürülüp zorunlu köle işçi olarak çalıştırılıyor. Toplama ve çalışma kamplarına yollanmayanlara da siyasi propaganda ezberlemeye, kamu hizmeti adıyla ücretsiz çalışmaya mecbur ediliyor.

Kadınlarımız kısırlaştırılıyor, bu insanlık suçudur

Uygur kadınlar kısırlaştırılıyor, hamilelere zorla kürtaj yaptırılıyor. Genç kadınlar Çinlilerle evliliğe zorlanıyor. Ailelerinden koparılan 1milyona yakın çocuk, çocuk toplama kamplarında asimile ediliyor. Çince konuşmaya, Çince yaşamaya, Çinliler gibi yaşamaya zorlanıyor.

Uygar Türkünün tarihi yok ediliyor

Millî ve dini kültür mirasları yok ediliyor. Uygur tarih ve kültürüyle ilgili kitaplar yakılıyor. Türk ve İslam mimarileri ve tarihi şahsiyetlerin türbeleri heykelleri yok ediliyor. Camiler yıkılıyor, Kur’anlar yakılıyor, Namaz kılmak, oruç tutmak kampa alınma nedeni olarak gösteriliyor.

Türkiye’de okumak suç

Türkiye başta olmak üzere yurtdışı ülkelerinde okumuş, seyahat etmiş olmak ya da sadece bunları yapan birinin akrabası olmak toplama kamplarına alınma veya hapse atılma sebebi olabiliyor. ‘Kardeş aile’’ projesi’ adı altında her aile ile ilgilenecek Çinli memur atandı. Aile

mahremiyetini çiğneyerek Uygurların evlerinde konaklıyor, aile üyelerinin rejime bağlılığını denetletiyorlar.

Türkiye kamuoyunun bu soykırıma kayıtsız kalmamasını, Doğu Türkistan’da Çinin gerçekleştirdiği insanlık suçuna karşı yüksek sesle bize destek olmasını talep ediyoruz’ dediler.

Basın açıklamasına İYİ Parti Rize İl Başkanı Av.Ayşegül Özyanık, Türk Ocağı Rize Şube Başkanı Turan Aslan Mercan ve Türk Ocağı Yönetim Kurulu Üyeleri ve vatandaşlar katılarak destek verdi.

İSMET KÖSOĞLU

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner1

banner220



Günebakış Trabzon Haber