PTT emekçileri, Ülkemizin değişik illerinde 12 arkadaşımız sürgün edilmiştir.

PTT emekçileri, Covid 19 pandemesi süresinde kamu çalışanlarına yönelik tedbir alınması amacıyla çıkarılan Cumhurbaşkanlığı genelgeleri kapsamına alınmamalarına rağmen, haftanın yedi günü gece geç saatlere kadar çalışarak milyonlarca yurttaşa hizmet üretmesi nedeniyle ödüllendirilmeleri gerekirken, Ülkemizin değişik illerinde 12 arkadaşımız sürgün edilmiştir.

Pandemi sürecinin en başında, Basın Yayın İletişim ve Posta Emekçileri Sendikası (KESK HABER-SEN) olarak hazırladığımız resmi yazı ile PTT Genel Müdürlüğü bilgilendirilmiş ve pandemi nedeniyle ortaya çıkabilecek tehlikeler hakkında uyarılar yapılmıştır. Ancak Genel Müdürlük uyarılarımızı dikkate almamış ve gerekli adımları atmamıştır. Bunun üzerine, örgütlü olduğumuz tüm illerde ve işyerlerinde yaptığımız basın açıklamaları ve eylemler sonrasında, kısmi olarak koruyucu ekipmanlar sağlanabilmiştir.

Anayasal koruma altında olan sendikal mücadele hakkımız çerçevesinde yaptığımız basın açıklamaları ve PTT emekçilerinin düzeltilmeyen olumsuz çalışma koşullarına ilişkin gerçekleştirdiğimiz sosyal medya etkinliği sonrasında üyelerimiz sürgün edilmiştir. Bir soruşturma ihtimali bile gündeme getirilmemiş, böylece savunma haklarını kullanmalarının önüne geçilen üyelerimiz iki kere mağdur edilmiştir.

PTT işyerlerindeki ve dağıtıcılardaki koruyucu ekipman eksikliğine yönelik tespitlerimiz, 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun ve Sendika Tüzüğümüzün bize yüklediği sorumluluk gereğince, hem PTT Genel Müdürlüğü ile hem de kamuoyu ile paylaşılmıştır. Çünkü bu eksiklik, hem PTT emekçilerinin hem de yurttaşların sağlığını riske atan ciddi bir ihmali ve sorumluluğu barındırmaktadır.

PTT Genel Müdürlüğünün, İdari Konsey Başkanlığını yürüttüğü Dünya Posta Birliği ile Sendikamızın üyesi bulunduğu Dünya Küresel Sendikalar Birliği arasında geçen Mart ayında imzalanan mutabakat zaptına göre; tüm posta emekçilerine enfeksiyon riskiyle ilgili bilgilendirmenin yapılması, gerekli ve yeterli ekipmanın sağlanması, tüm işyerlerinin ve araçların düzenli aralıklarla dezenfekte edilmesi, tüm çalışma alanlarının sosyal mesafe kurallarına göre yeniden düzenlenmesi ve tüm dağıtım süreçlerinin riski en aza indirecek biçimde yeniden tasarlanması zorunluluk olarak kabul edilmiştir. Sendikamızın üyeleri, üyesi olduğumuz Dünya Küresel Sendikalar

Birliğinin altına imza attığı bir belgedeki şartların yerine getirilmesini talep ettikleri için sürgün edilmiştir. Oysa PTT Genel Müdürlüğü aynı belgedeki koşulları yerine getirmemekle kalmamış, Anayasamıza ve diğer ulusal mevzuatımıza aykırı olarak üyelerimizi cezalandırarak, sendikal örgütlenme ve demokratik hak mücadelesine darbe vurmayı tercih etmiştir.

Emekçilerin taleplerini dillendirenlerin ve sendikal mücadele yürütenlerin sürgün edilmesi, diğer emekçilere, size verilenle yetinin, fazlasını istemeyin, yoksa siz de sürgün edilirsiniz mesajından başka bir şey değildir.

Pandemi sürecinde evinde bulunan yurttaşların ihtiyaçlarını karşılamak için yoğun emek harcayan emekçilerin sürgün edilmesi, yalnızca PTT çalışanlarının sorunu olarak algılanmamalıdır. PTT emekçilerinin taşıdığı her gönderinin yanında alın teri, özveri ve sevgi vardır. Verilen bu mücadele alın teri, özveri ve sevginin yanına virüsün de eklenmemesi içindir. Bu nedenle mücadelemize toplumun her kesimi tarafından destek sağlanmalıdır.

Pandemi döneminde sürgün edilen PTT emekçilerinin aile bütünlükleri yok sayılmış ve PTT emekçileri ile birlikte eşleri ve çocukları da sürgün edilerek, onların da çalışma, eğitim ve sağlık hakları ihlal edilmiştir.

Oysa PTT Genel Müdürlüğünün sorumluluğu, tüm toplumun sağlığını tehdit eden pandemi sürecinde, büyük bir özveri ve sorumluluk bilinciyle hizmet üreten üyelerimizin ve diğer PTT emekçilerinin haklı taleplerini karşılamaktır.

Dolayısıyla, hukuksuz bir şekilde sürgün edilen Şube yöneticilerimiz ile üyelerimizin biran önce eski görev yerlerine dönmelerini talep ediyoruz.

Kurulduğu günden bu yana nitelikli kamusal hizmeti savunan sendikamız HABER-SEN, haksız ve hukuksuz uygulamalara karşı her koşulda mücadele etmiş, bundan sonra da sürdürmeye devam edecektir.

Buradan PTT Genel Müdürlüğünü uyarıyoruz;

Türkiye’nin dört bir tarafından başlatacağımız yürüyüşle Ankara’da PTT Genel Müdürlüğü önünde oturma eylemi gerçekleştireceğiz.

Dolayısıyla, sürgün kararları iptal edilene kadar tüm meşru haklarımızı sonuna kadar kullanacağız.

Tüm emekçileri ve kamuoyunu bu demokratik ve meşru taleplerimize destek olmaya çağırıyoruz.

Saygılarımızla…

Gökmen ARMUTCUOĞLU

KESK HABER-SEN

2 Nolu Şube TİS Hukuk Sekr.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol



Günebakış Trabzon Haber