TÖRE

Google'da Abone Ol
0
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

       İnsanların yaşayışlarını düzenleyen hukuksuz bir davranış kurallarıdır. Doğuştan itibaren eşit yaratıldıkları söylenegelmekle birlikte kadınlar aleyhine bozulduğu şeklindedir. Doğu ve güneydoğu illerimizde kadına cinsel bir obje ve potansiyel suçlu olarak görülmektedir.

       TÖRE

         İnsanların yaşayışlarını düzenleyen hukuksuz bir davranış kurallarıdır. Doğuştan itibaren eşit yaratıldıkları söylenegelmekle birlikte kadınlar aleyhine bozulduğu şeklindedir. Doğu ve güneydoğu illerimizde kadına cinsel bir obje ve potansiyel suçlu olarak görülmektedir.

            Töre ve namus cinayetlerinin gerçekleşmesinde geleneksel geniş aile yapısının etkisi vardır. Bu aile yapısında medeni açıdan kadına biçilen rol kısıtlıdır. Ailenin karar verme süreçlerine etkisi olan aile büyükleri bulunmaktadır. İşte buna aile meclisi denir, bu meclis üyeleri arasında ne yazıktır ki kadınlar yani anne, babaanne, baba ve diğer namuslu erkekler bulunmaktadır. Cinayetlerin işlenmesinde en önemli nedenlerden biri toplumsal, çevresel baskıdır. Nasıl bir anlayışsa meselenin özünden uzak konulan bir anlayıştır.

Bu bölgelerde töre gereği öldürülen sözde namussuz kız ve kadınların dışındaki namus anlayışı ve ahlaksızlığın boyutları incelemeye değerdir. Erzurum da Ukrayna pasaportlu hayat kadınıyla cinsel ilişkiye girenlerin sayısı binlerce iken, son dönemde Mardin ilinde 13 yaşındaki kız çocuğunu tecavüz edenlerin sayısı 26 kişidir. Bu iki olay ahlak ve namus anlayışını anlatmaya yeter de artar bile…

Ya bilinmeyenler.

Çocukluğumuz ve gençliğinizde batı toplumlarının ahlaksızlık anlayışı çarpıtılarak anlatılmış kadın erkek eşitliği demeye yanaşmamışlardır. Batı toplumlarında açıklık, eşitlik ve aleniyet söz konusu iken, Müslüman toplumlarında cinsellik bir tabudur ve de gizlidir. Kadın ve kızlar cinsel meta görüldüğünden saldırıların ardı arkası kesilmeyerek artacaktır. İşte tam bu noktada doğu bölgeleri hatta tüm ülkemizde çocuk yaşta akrabalarınca tecavüze maruz kalan kız çocuğunda cinsellikle ilgili bilgi eksikliğinden dolayı da istemeden hamile kalmaktadır.

Sonuçta bellidir.

Namuslu aile namussuz kızı öldürerek sözde temizlenmektedir, bu kısır döngü sürgit devam ederek daha çok canlar yanacaktır.

Yapılan bazı araştırmalar küçük yaşlarda uygunsuz deneyim yaşayan çocuk gençlerin hayatlarında ilk defa değerli oldukları duygusunu yaşadıklarını göstermektedir. Evliliklerde eş seçimi konusunda da özgürlüğü elinden alınan kız çocuklarının bazen de aile bireyleri tarafından kendisinden çok yaşlı bireylerle evlendirilmektedir. Bu durumda kız çocuğu ya durumunu kabullenip fiziksel, duygusal, sosyal açıdan gelişimi ya da kişiliği tam oturmadan çocuk yaşlarda anne, eş olma gibi büyük sorumluluk altına girecek ya da hazır olmadığı ve istemediği bu dayatmalardan kurtulmak için evini terk ederek kaçacaktır.

Aşiret aile meclisi de ceza yasalarındaki boşluktan yararlanarak bu olaylarda suçu genelde çocuklara yaptırdığı ya ada onların üzerine yıktığı görülür. Olayların hukuki boyutuna da bakıldığında genelde azmettiricilerinin olayın dışında kaldığı görülür.

İşte burası vahşice ve ahlaksızcadır.

EKREM KARADAĞ

   TÖRE
0

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

0/30 karakter

Giriş Yap

Trabzon Manset ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

KAI ile Sohbet Et

Yapay zeka asistanı
Sohbet sistemi şu anda aktif değil. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.