banner240
banner237
banner238

Başkan Çelebi, AB Bilgi Merkezleri Ağı Projesi açılış toplantısına katıldı

BAŞKAN ÇELEBİ, HİSARCIKLIOĞLU VE MEYER-LANDRUT İLE BİRARAYA GELDİ

Toplantıya Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Başkanı Erkut Çelebi ve AB Bilgi Merkezi Koordinatörü Yakup Karbuz da katıldı. Çelebi toplantıda TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu ve Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut ile bir araya geldi. TTSO Başkanı Erkut Çelebi, TTSO Trabzon AB Bilgi Merkezi koordinasyonunda AB ile ilgili farkındalık çalışmalarına devam ettiklerini söyledi.

HİSARCIKLIOĞLU: TÜRK İŞ DÜNYASI OLARAK AB KATILIM SÜRECİNİN DURMASINDAN MUTLU DEĞİLİZ

Avrupa Beceri Yılı kapsamında ‘Dijital Çağın Becerileri’ teması ile düzenlenen etkinliğin açılışında konuşan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, AB Bilgi Merkezleri projesinin 1996 yılından beri yürütüldüğünü, proje ile Avrupa Birliği ve Türkiye - Avrupa Birliği ilişkileri hakkında toplumun tüm kesimlerini içeren bilgilendirme ve farkındalık oluşturmanın hedeflendiğini söyledi.

Avrupa Birliği ile ilişkilerin, Türkiye’nin modernleşme ve zenginleşme süreci için son derece önemli olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, “Biz, TOBB olarak bu nedenle AB ile ilişkileri daima önceliklerimizin başında tutuyoruz. Gümrük Birliği, Türkiye’nin üretim kapasitesinin dönüşümü için en önemli araç olmuştur. Katılım müzakereleri Türkiye’nin dönüşüm sürecini daha da genişleterek derinleştirmiştir. Son yıllarda katılım süreci durdu. Türk iş dünyası olarak bu durumdan mutlu değiliz” dedi.

Hisarcıklıoğlu, Türkiye ve Avrupa Birliği ülkelerinin karşı karşıya olduğu mevcut sorunları göz önünü alındığında, ilişkileri canlandırma ihtiyacının bariz şekilde ortaya çıktığını söyledi. Hisarcıklıoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

“Covid-19 Pandemisi ve Rusya - Ukrayna savaşının ortaya çıkardığı şartlar Türkiye ve AB’nin daha yakın çalışmasını gerektiriyor. Başta enerji güvenliği olmak üzere, gıda güvenliği gibi stratejik önemi olan konuları da Türkiye - AB ortak çalışma alanına dâhil edilmelidir. Yeşil dönüşüm ve dijital dönüşüm ve bu dönüşümün gerektirdiği becerilerin geliştirilmesi bir başka önemli işbirliği alanı olmalıdır.”

“VİZE VE TAŞIMA KOTALARI SORUNUNA ACİL OLARAK ÇÖZÜM BULUNMALI”

iş insanları için vize konusunun son dönemde daha ciddi boyutlara ulaştığına değinen Hisarcıklıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Taşıma kotaları, ikili ticaretimizi olumsuz etkilemeye devam ediyor. Vize ve taşıma kotaları konularına acil çözüm bulmalıyız. Gümrük Birliği dahil olmak üzere, Türkiye hakkında bilgilenmek isteyen AB işletmelerinin oranı 2013 yılına göre artmıştır. Şirketler, Gümrük Birliği’nin güncellenmesini desteklemektedir. Avrupa Birliği’ndeki işletmeler, Yeşil Mutabakat ve dijital tek pazar hususunda AB ile Türkiye arasındaki işbirliğini de desteklemektedir. Kısaca, Türkiye - AB iktisadi ilişkilerini daha da ileri taşımak için çok elverişli bir ortam vardır. Türk ve AB şirketlerinin saha çalışmasında ortaya koydukları görüşler, esasen ikili ticari ilişkilere de bariz şekilde yansımaktadır. Son çeyrek asırda, karşılıklı ticaret hacmimiz 4 kat artmıştır. 2022 yılı itibariyle, Türkiye - AB mal ticareti 196 milyar dolara ulaşmıştır. AB, Türkiye’nin en büyük ihracat ve ithalat ortağıdır. İthalatımızın, yaklaşık dörtte biri AB kaynaklıdır. Türkiye ihracatının yaklaşık  yüzde 41’i de AB’ye yapılmaktadır. Türkiye AB’nin 6’ıncı büyük ticaret ortağıdır. AB, aynı zamanda, Türkiye’deki dış yatırımlarda ilk sıradadır”. 

Toplantı, basına kapalı düzenlenen "Dijital Çağın Becerileri" başlıklı panelle devam etti.

ÇELEBİ HİSARCIKLIOĞLU VE MEYER-LANDRUT İLE BİRARAYA GELDİ

Toplantıya Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Başkanı Erkut Çelebi ve AB Bilgi Merkezi Koordinatörü Yakup Karbuz da katıldı. Çelebi toplantıda TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu ve Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut ile bir araya geldi.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner1

banner220



Günebakış Trabzon Haber