Herkes için Sosyal Güvenlik

Devlet tarafından idare edilen sosyal güvenlik sisteminin, vatandaşlara hayatları boyunca sağlık hizmeti vermeyi ve asgari bir gelir düzeyi sağlamayı ve kişilerin yaşlılık, hastalık, malullük, işsizlik, iş kazaları gibi çeşitli nedenlerle çalışamadıkları dönemlerde onları korumayı ve bu risklerden doğan zararları gidermeyi amaçlayan sistem olduğunu ifade etti.

Çalışan her bireyin sigortalı olması zorunludur.

Çalışmaya başlayan herkesin kanunen mutlaka sosyal güvenlik sistemine dâhil olmak zorunda olduğunu vurgulayan İl Müdürü Erdem Akbay, işverenlerin de yanlarında çalıştırdığı kişileri sosyal güvenlik kurumuna bildirmek zorunda olduklarını belirtti.

Sigortasız Çalışmayın.

İl Müdürü Erdem Akbay sosyal güvenlik sistemine dahil olan çalışanlara birçok fayda sunulduğuna dikkat çekti. Kayıt dışı çalışma durumunda ise kişilerin bu haklardan mahrum kalacağının altını çizen İl Müdürü Akbay, ‘Sigortasız çalışmak, kişinin kendisinin ve ailesinin yarınlarını tehlikeye atan en büyük risktir.’ dedi.

Sosyal güvenlik sistemi açısından üç tür kayıt dışılık olduğunu söyleyen İl Müdürü Erdem Akbay, bunları; çalışan kişilerin sosyal güvenlik kurumuna hiç bildirilmemesi, çalışma gün sayılarının eksik bildirilmesi ve prime esas kazançlarının eksik bildirilmesi şeklinde sıralayarak her üç durumun da kayıt dışılık olduğunu ve yaptırım açısından birbirinden farkları olmadığını belirtti. Kayıt dışı çalışmanın sadece kişilerin Sosyal Güvenlik Kurumuna hiç bildirilmemesi olarak düşünülmemesi gerektiğini söyleyen Erdem Akbay, kişilerin kazanç ve gün sayılarının doğru şekilde beyan edilmemesinin de kayıt dışılık olarak nitelendirildiğini sözlerine ekledi.

Amacımız rehberlik yoluyla kayıtlı çalışmayı teşvik etmek

İl Müdürü Erdem Akbay, Kayıt dışı istihdama neden olan etkenlerden bir tanesi de çalışanların ve işverenlerin sosyal güvenlik mevzuatından kaynaklanan hak ve yükümlülüklerini yeterince bilmemeleri ve sosyal güvenliğin önemi konusunda yeterli bilinç seviyesine sahip olmamalarıdır. Bu nedenle, Sosyal Güvenlik Kurumu olarak, rehberlik anlayışını esas alan bir yöntem ile kayıtlı istihdamı teşvik etmeye çalıştıklarını anlattı.

Tüm bu rehberlik çalışmalarına rağmen yapılan denetim ve tespitlerde sigortasız işçi çalıştırdığı tespit edilen işverenlere yüksek tutarlarda idari para cezası uygulandığının altını çizen İl Müdürü Akbay, sigortasız işçi çalıştırmanın, sigortalı işçi çalıştırmaktan çok daha maliyetli ve riskli olduğunu söyledi. İl Müdürü Akbay, örneğin bir işçinin 1 yıl boyunca sigortasız çalıştırıldığının denetim neticesinde anlaşılması halinde işverene asgari ücretin 14 katı tutarında idari para cezası uygulanacağını belirtti.

Kayıt dışılık çalışanlar, işverenler ve kamu maliyesi üzerinde olumsuz etki yaratır.

Kayıt dışı istihdamın toplumun sosyal ve ekonomik değerleri üzerinde birçok olumsuz etkisi bulunduğuna dikkat çeken İl Müdürü Akbay, sigortasız çalışan işçinin hasta olması durumunda sağlık yardımlarından yararlanamayacağını, uzun vadede emekli olamayacağını ve ölümü halinde de eş ve çocuklarına maaş bağlanamayacağını söyledi.

Yapılan denetimler ve tespitler sonucu sigortasız işçi çalıştırdığı tespit edilen işyerlerinin sigorta prim teşviklerinin de durdurulacağının altını çizen İl Müdürü Akbay, işverenlere yüksek tutarlarda idari para cezası uygulanacağını da belirtti. Ayrıca bu işverenlerin işyerlerinde meydana gelebilecek iş kazası ve meslek hastalıkları karşısında devlete ve işçilere karşı ağır idari ve adli yükümlülüklerle karşı karşıya kalabileceklerini söyleyen İl Müdürü Akbay, işverenlerin muhakkak kanundan doğan yükümlülüklerini tam olarak yerine getirmeleri gerektiğini belirtti.

Kayıtlı çalışıp çalışmadığınızı çok kısa sürede öğrenebilirsiniz.

Çalışanların çalışmalarının işverenler tarafından bildirilip bildirilmediğini veya hangi kazanç seviyesinden bildirildiğini kısa sürede öğrenebileceği yollara da değinen İl Müdürü Akbay, çalışanların e-devlet şifresi ile sorgulama yapabileceklerini, 7 gün 24 saat “ALO 170” Çalışma ve Sosyal Güvenlik İletişim Merkezi’ni arayabileceklerini ayrıca il ve ilçelerde bulunan tüm sosyal güvenlik il müdürlüğü veya sosyal güvenlik merkezlerine başvurarak da, sigortalı çalıştırılıp çalıştırılmadığı ve hangi kazanç seviyesinden bildirildiğini kısa sürede öğrenebileceklerini söyledi.

Kayıt dışı çalışmaya kayıtsız kalmayın.

İl Müdürü Erdem Akbay, çalışanların sigortasız çalıştıklarını ya da ücretlerinin veya çalışma sürelerinin eksik bildirildiğini tespit ettiklerinde ihbar ve şikayetlerini; Çalışma ve Sosyal Güvenlik İletişim Merkezi “ALO 170” i 7 gün 24 saat arayarak, en yakın sosyal güvenlik il müdürlüğü veya sosyal güvenlik merkezine şikâyetleri ileterek ya da CİMER yani Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi üzerinden yapabileceklerini vurguladı.

Kayıtlı çalışmak sosyal sorumluluğun gereğidir.

İl Müdürü Erdem Akbay, gerek işçilerin gerekse işverenlerin kayıt dışı çalışma ve çalıştırma yolunu tercih etmemelerini, hiçbir çalışanın canının kayıt dışı çalışacak kadar ucuz olmadığını, her alanda olduğu gibi sosyal güvenlik konusunda da kurallara uygun hareket etmenin birbirimize ve ülkemize olan sorumluluğumuzun bir gereği olduğunu ifade etti.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol



Günebakış Trabzon Haber