İYİ PARTİ ORTAHİSAR BELEDİYE MECLİSİ GRUP BAŞKAN VEKİLİMİZİ BERRİN ERKULOĞLU MECLİS KONUŞMASINDA GÜNDEM ORTAHİSAR'DI

Fatih’in fethettiği, Yavuz Sultan Selim'in valilik yaptığı ve cihan padişahı Kanuni Sultan Süleyman'ın doğduğu kadim mahalle ORTAHİSAR ile ilgili birkaç hususu ifade etmek isterim.
Tarih kokan ortahisar mahallesi restore edilmeyi, tarihi kimliğine dönmeyi beklerken adeta yıkılıp yok olmamak için direniyor.

Bunca zaman ‘4-5 bin yıllık tarih geçmişi olan şehir’ diye başlayarak kurulan cümlelerin ne kadar samimiyetsiz olduğunu görmekteyiz.

Koruması gereken irade, yetkin ve etkin kurumlar bunca zaman nasıl görmezden geldi anlamak mümkün değil.
Ortahisar Mahalle Muhtarı Sayın Süleyman Kara’yı ziyaretimizde, nihayet Sarayatik Cami Sokak, Sarayatik Sokak ve Çifte Hamam Sokak’ta restorasyon iyileştirme çalışmaları için anıtlar kurulundan onay çıktığını öğrendik. Umuyorum ve diliyorum; kaş yapayım derken göz çıkarılmaz!  Zira restorasyon adı altında yapılan çok yanlışa tanık olduk.

Umarım, tarihi ruhuna, özgünlüğüne, tarihi dokusuna saygı da kusur edilmez. 
Onaylanan projeyi henüz görmedim birkaç aya çalışmalar başlayacak. Bu vesile ile sormak istiyorum.
Bu sokaklardaki iyileştirme çalışmalarını, 5000 yıllık tarihi geçmişe saygılı liyakatli ruhunu hisseden röleve ve belgeleme aşamasında tarihi yapılarda uzmanlaşmış mimar ve mühendisler mi yoksa müteahhitler mi yapacak?
Yapısını, görsel bütününü bozmadan taşıyıcı sistemi desteklemek için ‘’Tarihi yapıların yapısal güçlendirilmesindeki ana ilkeler ve yaklaşımlar “göz önünde bulundurulacak mı? 
Bu çalışmaları kim ya da kimler denetleyecek? 
Sokak üst yapısında yine taş ustası yok bahanesi ile özgün, tamiri kolay kullanıma elverişli Trabzon Arnavut taşı mı yoksa; kullanışsız, kalitesiz, tuhaf kaplamalar mı tercih edilecek?
Geleneksel dokunun korunmasında;
Taşlık/avlu, ağaç cinsi benzeri bahçe içi dokuya da olması gereken ilkelerle titizlikle çalışan çalışma ekibi olacak mı yoksa tabiri caizse ‘Allah ne verdiyse’ mantığı ile mi hareket edilecek? 
Açık müze olma potansiyeli ile turizme çok büyük katlı sağlayacak Ortahisar İlçemiz gerçekten iyileşecek mi yoksa yok mu edilecek?
Yine Ortahisar ilçemizde bulunan tarihi Hüseyin Kazaz Kültür Merkezi’nin valiliğe devri ile ilgili söylentiler Trabzonluları özelliklede tiyatro sanatçılarımızı derinden üzmüştür. Amatör tiyatrocularımızın adeta mutfağı olması nedeniyle büyük önem taşıyan tarihi Hüseyin Kazaz Kültür Merkezi’nin devri için yapılan son açıklama memnuiyet vericidir. Ancak bir sorun bitti derken başka bir sorun hasıl oluyor; Kültür merkezinin önünde bir inşaat çalışması var. Tarihi bir binanın önünde yapılan bu inşaat için anıtlar kurulundan onay alınmış mıdır?

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol



Günebakış Trabzon Haber