PROF.DR.HIZIR ÖNSOY'DAN HAVALİMANI AÇIKLAMASI

ÖNSOY’’ KONU HAKKINDA UZMANLARA BAŞVURULMALI’’

TRABZON HAVALİMANINDA

İSMET KÖSOĞLU

KTÜ İnşaat Fakültesi emekli öğretim Üyesi su konusunda Türk bilim alanının en önemli uzmanlarından Prof.Dr. Hızır Önsoy Trabzon Havalimanında pistten çıkan uçak ile ilgili basında çıkan haberle ilgili bir açıklamada bulundu.

Prof.Dr. Hızır Önsoy açıklamasında şunları söyledi

’’1-önceki yıllarda, Trabzon Hava Alanı pistinden çıkan uçak olayının, bu yöredeki, deniz kıyı erozyonuyla ilişkilendirilmesi bilgisi doğru değildir.

2-Ancak, bu yörede, deniz dalgalarından dolayı kıyı erozyonu olabilir. Deniz dalgalarının oluşturduğu kıyı erozyonunu önlemek için, kıyıya paralel duvarlar gibi (Sert-Drekt Yöntemler) yöntemler, dalga hidrodinamiğine uygun değildir.

3-KTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü Hidrolik Laboratuvarı’nda geliştirdiğimiz, deniz dalgalarının kıyıya olası erozyonunu önleyecek ve sahilin genişlemesini sağlayacak, kıyıya dik ‘’T Mahmuz’’ yapılarının (Yumuşak-Endrekt Yöntemler) planlanması uygun olacaktır.

4-Söz konusu alanlarda oluşan problemlerin, ilgili araştırmacılar ve bilim adamları tarafından yapılacak açıklamaların daha doğru olacağı açıktır.

4-Kıyı koruma ve sahil oluşturması ile ilgili, Rize-Samsun arasındaki kıyıların, deniz erozyonuna karşı korunması ve sahil oluşturulması ile ilgili, geliştirdiğimiz çok sayıda projemiz söz konusudur. Saygıyla sunarım.’’

Trabzon Havalimanı'nda 13 Ocak 2018'de meydana gelen kazada Ankara-Trabzon seferini yapan, Boeing 737-800 tipi yolcu uçağı iniş yaptığı sırada kontrolden çıkarak, denize 25 metre kala yamaca saplanmıştı. 162 yolcu ve 6 kişilik mürettebatın ölümden döndüğü kazanın ardından uçağın yeniden uçamayacağına karar verilmişti.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol



Günebakış Trabzon Haber