banner240
banner237
banner238

“İran ile ticari ve kültürel ilişkilerimizin gelişmesini bekliyoruz”

TTSO - İran İslam Cumhuriyeti Trabzon Başkonsolosu Hossein Saberi, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu’nu ziyaret etti.

“PANDEMİ ŞARTLARI İZİN VERİRSE MART’TA NEVRUZ’A ÖZEL ETKİNLİK PLANLIYORUZ”

TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, Trabzon ile İran’ın eskiden bu yana köklü ilişkilere sahip olduğunu belirterek, “İran’ı bizim bir şehrimiz gibi kendimize çok yakın görüyoruz. Pandemi nedeniyle ilişkilerimiz biraz azaldı. Pandemi öncesinde işbirliği toplantıları ve görüşmeler iyi gidiyordu. Trabzon’da İranlı işadamları var. Türkiye’de pandemi şartları izin verirse Mart ayındaki Nevruz’da güzel bir etkinlik yapmayı planlıyoruz. Önceki yıllarda Nevruz nedeniyle ülkemize gelen İranlılara yönelik alışveriş günleri etkinliği düzenliyorduk. Bunu 2021’de de tekrarlamak arzusundayız” dedi.

“DEMİRYOLU BAĞLANTISI ÇOK ÖNEMLİ”

TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, “Her iki tarafta da daha geniş kapsamlı ticaret yapmak istiyoruz. Eski fotoğraflara baktığımızda Trabzon için ‘Tebriz Lojistik Bölgesi’ ifadesinin yer aldığını görüyoruz. Demek ki Trabzon – Tebriz iyi bir lojistik hattıydı. Beklentimiz Trabzon – Gümüşhane – Erzincan demiryolunun ve İran – Nahçivan demiryolu bağlantısının gerçekleşmesidir. Bu bağlantı hayata geçirilirse Karadeniz – Basra Körfezi bağlantısı kurulur ve bölge ticaretinde önemli bir hat oluşur. Trabzon’a gelmek demek Kuzey Avrupa’ya kadar mallarınızı ulaştırabilmek demektir. Bundan sonra da işbirliğine devam etmek istiyoruz. Pandemi sonrası hareketliliği zorlamamız lazım. Eskiden İranlı sanatçılar Trabzon’da sergiler açılıyordu. Kültürel bir ilişki de vardı. Bu sergilerin yeniden açılmasını bekliyoruz” ifadesini kullandı.

TTSO yönetim kurulu üyeleri ve İran Başkonsolosluğu yetkililerinin de katıldığı görüşmede İran heyetine Trabzon’un ticaret ve sanayisi hakkında detaylı bilgi verildi ve sanayi kollarının anlatıldığı film izlendi.

Başkonsolos Hossein Saberi ise, pandeminin ilişkileri duraklattığını ifade ederek, “Umuyoruz ki bundan sonra normalleşmeyle birlikte Türkiye – İran başta olmak üzere bütün ticari ilişkiler eski günlerine döner.  Kısıtlamalara rağmen iki ülke işadamlarının görüşmelere başlamasını gelecek adına önemli buluyorum. Bu bağlantı sağlanmaya başlanmalı. Türk işadamlarını İran’da yatırım yapmaya bekliyoruz. Ekonomik ilişkiler güçlendirilmeli. Buna paralel olarak turizm ve kültürel aktivitelerin de artacağına inanıyorum” diye konuştu.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner1

banner220



Günebakış Trabzon Haber