banner240
banner237
banner238

Eğitimde Kamu - Özel Sektör İşbirliği Protokolü İmzalandı

“EĞİTİM VE İŞ DÜNYAMIZ İÇİN TARİHİ BİR GÜN”

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Meclis Başkanı M. Şadan Eren, TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, Trabzon Ticaret Borsası Başkanı Eyyüp Ergan, Of Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Erdal Saral, Trabzon İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı İlhan Bal, Ortahisar İlçe Milli Eğitim Müdürü Şükür Köse ve İMKB Anadolu ve Teknik Lisesi Müdürü Lütfiye Kul’un da katıldığı törende konuşan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, “Hem eğitim sistemi hem de iş dünyamız için tarihi bir gün. Yıllardır dile getirdiğimiz ama bir türlü hayata geçiremediğimiz bir adım atıyoruz. Mesleki eğitim ile reel sektörü birbirine entegre ediyoruz” dedi.​

“81 İLDE 81 MESLEK LİSESİ SEKTÖRÜN İHTİYAÇLARINA GÖRE EĞİTİM VERECEK”

Yıllardır firmaların çalıştıracak nitelikli eleman bulamadığından şikayet ettiklerini belirten TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, şunları söyledi: 

“Memleketin her yerinde kahvehanelerde gençler işsiz bir şekilde oturuyor. Niye, çünkü okullarda verdiğimiz eğitim, dışarda işe yaramıyor. Dışarda talep gören nitelikler, okullarda öğretilmiyor. Bu asimetrik yapıyı değiştirmek zorundaydık. Yurtdışına baktık. Avrupa’da genç işsizliğin en düşük olduğu ülke, yüzde 6 ile Almanya. Çünkü mesleki eğitim ile reel sektörü, Odalar vasıtasıyla birbirine entegre etmişler. Genç nüfusumuz var diye övünüyoruz. Ama aslında bu potansiyelimizi kullanamıyoruz. Mesleksiz olduğu için birçok gencimiz işsiz kalıyor. Bu aslında gelecek açısından da büyük bir risk. İşte Türk iş dünyası, Odalarımız ve Borsalarımız vasıtasıyla elini taşın altına koyuyor. Milli Eğitim Bakanımızın cesur ve kararlı politikası sayesinde Türkiye’de bir ilk başlıyor. Piyasada talep gören niteliklere göre hazırlanan, yeni ve dinamik bir mesleki eğitim modeline geçiyoruz. Bu kapsamda 81 İl’de 81 meslek lisesi, protokol kapsamına alınıyor. Odalarımız ve Borsalarımız vasıtasıyla buralardaki mesleki eğitimin dinamik, sektörün ihtiyaçları doğrultusunda tasarlanmasını sağlayacağız. Bu okullarda atölyeler ve laboratuvarlar kuracağız, mevcut olanları yenileyeceğiz. AR-GE ve Beceri Tasarım Atölyelerini faaliyete geçireceğiz. Eğitim içeriklerini TOBB ETÜ desteğiyle hazırlayacağız.”

BAKAN SELÇUK: İŞ DÜNYASINA BU ÇABALAR İÇİN TEŞEKKÜR EDİYORUM

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk da, “Bu çabalar için iş dünyası temsilcilerine teşekkür ediyorum. Çünkü artık mazeretimiz kalmadı. Almanya’da mesleki teknik okulların yüzde 80’i özel sektörün desteklediği okullardır. Bizde bu oran yüzde 4 civarında. Bütün bunları tartışırken daha sağlıklı istatistiklerle daha sağlıklı bakış açısıyla ele almamızda yarar var. 81 ilde yaptığımız bu çalışmaların bir başlangıç olduğunu düşünüyorum. Bu çalışmanın yaygınlaşması hepimizin dileğidir. TOBB ve TOBB ETÜ ile beraber bu işin birlikte yapılıyor olması yani yükseköğretim ayağının da olması ortaöğretimle yükseköğretim arasındaki bağlantının ne kadar mühim olduğunu da gösteriyor. Yıllardır üzerinde çalışılan bir konu bu uzun yıllardır hayal edilen bir çalışmanın bugün gerçekleştiriliyor olması beni çok mutlu etti emeği geçen herkese teşekkür ediyorum." 

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner1

banner220



Günebakış Trabzon Haber