banner240
banner237
banner238

ALTERNATİF  ÜRÜNLER KAZANDIRILIYOR

Akçaabat Ziraat Odası , Akçaabat Kaymakamlığı ve Akçaabat Belediyesi olarak fındığa alternatif olabileceğini düşündüğümüz, yaklaşık 2 yıldır üzerinde çalıştığımız aronya bitkisi yetiştirme projesinde güzel sonuçlar elde ettik. Bitkinin İlçemizde adaptasyonu güzel. Şimdilik her şey olumlu yönde ilerliyor. 2018 yılında ilçemize Yalova’dan ilk fidan getirip bahçe tesisi kuran Tayfun KANDAZ Beyi aronya bahçesinde ziyaret ettik. Tayfun Bey aronya bahçesini ilk kurduğu yıllarda yeterli verimi alamayınca bizlerle irtibata geçti. Ziraat Odası olarak kendisi ile istişarelerde bulunduk. Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürü Sn. Dr. Yılmaz BOZ Bey ile de aronya bitkisi hakkında görüşmelerde bulunduk ve sürekli irtibat halinde olduk. Teknik anlamda her zaman üreticimizin yanında olduk.

Aslında Tayfun KANDAZ Beyin, aronya meyvesini 3 yıl önce Yalova'dan Akçaabat ilçesine getirmesi bir başlangıç noktası oldu. Akçaabat Ziraat Odası , Akçaabat Kaymakamlığı ve Akçaabat Belediyesi olarak bu yıl 31 üreticimize 7500 adet wiking çeşidi aronya fidanı dağıttık. Üreticilere verdiğimiz destekle aronya meyvesini yetiştirerek, Akçaabat'ta bir ilki başarmak istiyoruz. Aronya meyvenin antioksidan özelliği çok yüksek, bu nedenle kansere karşı oldukça etkili bir meyve olduğunu biliyoruz bundan dolayı da bu meyveyi Akçaabat'a kazandırmak istiyoruz.

Üreticilerimizi, köylerde tutacak projeler geliştirmek istiyoruz. Ziyaret ettiğimiz bu bahçemizde de 3 yılın sonunda çok güzel bir verim elde ettik. Doğu Karadeniz iklimi ve coğrafi şartları bu meyvenin yetiştirilmesine çok uygun. Akçaabat'ı bu meyvenin merkezi yapıp, Doğu Karadeniz Bölgesi'nde aronya üretimini çok yüksek rakamlara çıkartmak istiyoruz. Şu an projeli ve proje dışı toplam yaklaşık 50 dekar alanda Akçaabat’ta aronya bahçesi tesis edildi.

Tayfun Bey Akçaabat’ta bu işin öncülerinden bizlerde bu sayede tıpkı daha önceleri çayda olduğu gibi Akçaabatımızı üretim merkezi yaparak Aronyayı bölgemize kazandıracağız

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Avatar
Sinan 4 yıl önce

Düzce'de 9,5-10 dönüm tarlada aronya yeristiriyorum. 05319374801

banner1

banner220



Günebakış Trabzon Haber