banner240
banner237
banner238

-Bin dönüme 40 bin fidan eğitimi..

Fındıkta verim ve kaliteyi arttırmak amacıyla uygulanan çalışmalar kapsamında bu yıl “Bin dönüme 40 bin fidan” sloganı ile düzenlenen ve bahçe yenilemesi yapacak üreticiler için uygulamalı eğitimler 8-9 Kasım tarihlerinde 4 merkezde gerçekleştirilecek.

Trabzon Ticaret Borsası (TTB) tarafından, Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’nin de (KFMİB) katkılarıyla 4 yıldan beri uygulanan proje kapsamında bu yıl üreticilere dağıtılacak 40 bin fidan için talepler alındı.

TTB’den konu ile ilgili yapılan açıklamada taleplerde önceliğin tek gövde sistemi ile dikim yapacak üreticilere verildiği bildirildi.

Açıklamada, yeni alanlarda tek gövde sistemi dikimi ve mevcut bahçelerdeki budamaların nasıl yapılacağı konusunda Keşap Fındık Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Şahin tarafından 8 Kasım’da Araklı ve Yomra da, 9 Kasım da ise Ortahisar ve Beşikdüzü ilçelerinde uygulamalı bilgilerin verileceği kaydedildi.

Talepte bulunan ve uygulamalara katılan üreticilere de fidanların muhtemel 18 Kasım’dan itibaren ücretsiz olarak dağıtılacağı belirtilen açıklamada, fidanların büyük kısmının verimi yüksek olan ve geç açtığı için soğuklardan etkilenmeyen Yomra Sivrisi olarak adlandırılan çeşitten olduğu da kaydedildi.

Trabzon Ticaret Borsası tarafından 2003 yılında fındıkta verim ve kaliteyi arttırmak amacıyla başlatılan çalışmalarda 2013’den itibaren genelde tek gövde sistemi ile 63 örnek bahçe kurulmuştu. 2017’den itibaren bahçelerini yenileyecek üreticilere de fidan dağıtımına başlanmıştı.

TTB Yönetim Kurulu Başkanı Eyyüp Ergan; fındık alanlarının yenilenerek ürünün verim ve kalitesinin arttırılması için gerekenlerin devlet politikası haline getirilerek, çalışmaların desteklenmesi gerektiğini bir kez daha hatırlatarak; “Halen 740 bin hektarlık bir alanda son yılların ortalaması ile 650-700 bin ton fındık üretiyoruz. Oysa bu en az 2 katı olmalı. Olduğu zaman da tamamını ihraç ederek, 4-5 milyar dolar döviz kazanabiliriz. Bunun için çok çalışıp, daha çok üretmeliyiz” dedi.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner1

banner220



Günebakış Trabzon Haber