ÇAY BARDAKTAN TAŞIYOR SONUÇ BİLDİRİSİ

Trabzon Ticaret Borsası’nın “12x12 Karadeniz Toplantıları” kapsamında Rize Ticaret Borsası, Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü, Of Ticaret ve Sanayi Odası ile Çay Sanayicisi ve İşadamları Derneği’nin desteği ile düzenlenen “Çay Bardaktan Taşıyor” konulu toplantı ve panelde çay sektörünün sorunları ve bunların çözümüne ilişkin öneriler tartışılmıştır.

Rize Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fatih Seyis’ in moderatörlüğünde yapılan paneldeki sunumlar ve sonrasında sektör temsilcilerinin görüşlerini belirttikleri katılımların sonucunda aşağıdaki konulara öncelik verilmesi gerektiği belirlenmiştir.

1-Sektörün ihtiyaç duyduğu bütünlüğü ve hukuku sağlayacak ve de taslak olarak hazırlanmış olan Çay Kanununun acilen çıkartılması.

2-Çay sektörünün bir bütünlük içinde ele alınıp, bahçe tesisinden başlamak üzere imalattan çıkıp üreticiye ulaşana ana kadar ham ve mamul madde kalitesine ve hijyene önem verilmesi.

3-Sektörde fiyatlara olumlu yansıyan ve mamul malın değerini artıracak İnovasyon çalışılmalarına mutlak surette katkı sağlanması.

4-Türk çayında kimyasal kalıntı olmadığı, pestisit değerlerinin düşük olduğu, iklim şartlarının bölgede başka tarım yapılmadığı için aromatik değerleri desteklediği özelliklerin bilinirliliğinin ulusal ve uluslararası düzeyde sağlanması.

5-Üretici aile başına düşen yaklaşık 4 dekar bahçenin düşük olduğu, bu nedenle arazi küçülmesinden kaynaklı sorunların çözümü için üst kullanım modeli, bahçelerin kiralanması veya kooperatifleşme gibi yöntemlerin geliştirilmesi.

6-Ülkemizde yaş çay alanlarının hızla genişlemesinin yakın bir gelecekte azami düzeyde arz fazlalığı oluşturabileceği için gereken tedbirlerin alınması.

7-Üreticiye verilen desteklerin bitki ve ürün kalitesini ön plana alacak şekilde yeniden düzenlenmesi.

8-Kuru Çay üretim maliyetlerinin dünya fiyatlarının çok üzerinde olması nedeniyle dış piyasalarda düşük olan ihracat şansımızın arttırılması için inovasyon yolunda çeşitlendirme yapılarak avantaj yaratılması.

9-Yaş Çay ve diğer bitkilere zarar verdiği görülen böcek ve diğer zararlılar (Sarı Çay Akarı ve teşhisi Ricania sp. olarak yapılanlar) ile çözüme yönelik bilinçli ve yoğun bir mücadelenin edilmesi.

10-Temel gıda maddesi haline gelen çayda KDV’nin yüzde 1’e indirilmesi.

11-Türk çay sektörünün üretimden tüketim aşamasına kadar yaşadığı sorunların çözümü için tüm kurum ve kuruluşların birlikte hareket etmesi ve akabindeki toplantının Ulusal Çay Konseyi’nin ev sahipliğinde yakın tarihte Rize’de yapılması.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol



Günebakış Trabzon Haber