Fındık rekoltesi tartışmalarında Tarım ve Orman Bakanı’na destek…

UFK Başkanı Arslantürk, “Her kesimden 17 temsilcinin yer aldığı komisyonların rekolte tespit tutanaklarına tek şerh bile konulmamıştır.”

-Hava şartlarının iyi gitmesi ve pandemi sürecinde bahçelere olan ilgi üretimi olumlu etkiledi.

Ulusal Fındık Konseyi (UFK) Başkanı Sebahattin Arslantürk, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin 665 bin ton olarak açıkladığı 2020 fındık rekoltesini fazla bularak eleştirenlere tepki gösterdi.

Her kesimden üyenin yer aldığı UFK’nın başkanlığını yapan Sebahattin Arslantürk, rekolte tespitinin Tarım ve Orman Bakanlığı’nın organizasyonunda fındık üretilen illerde oluşturulan ve sektörle ilgili 17 kuruluş temsilcisinin yer aldığı komisyon heyeti tarafından yapıldığını hatırlatarak, “Bu heyette Ziraat Odaları, Fiskobirlik, İl Müdürlükleri, borsalar gibi fındıkla ilgili tüm kuruluşlar yer almaktadır. Bahçelerde incelemeler yapılarak gerçekleştirilen rekolte tespiti sonrası tutulan tutanaklara da herkes imza atmıştır. Kimse, ‘burada yanlış tespit yapıldı’ dahi dememiş ve tek kişi bir şerh koymamıştır” dedi.

Buna rağmen bazı çevreler ve özellikle de her komisyonda temsilcileri bulunan Ziraat Odalarının bir kısmından tespit edilen 665 bin tonluk rekolteye “fazla” denilerek tepki gösterilmesine bir anlam veremediklerini vurgulayan Sebahattin Arslantürk yaptığı yazılı açıklamada şunları söyledi:

“Bu eleştirileri yapanlar aynı zamanda kendi arkadaşlarını, meslektaşlarını da suçlayıp, töhmet altında bırakmaktadırlar. Rekolteye yüksek diye karşı çıkanlar büyük bir yanlışın içindeler. Oysa geçmişe bakıldığında bugüne kadar Tarım ve Orman Bakanlığı organizasyonundaki komisyonun açıkladığı rekolteler hep düşük diye eleştirilmiştir. Ne ilginçtir ki, bu yıl tam tersi söz konusu ediliyor. Bu nokta da nereden gelirse gelsin Sayın Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli’ye yapılan eleştirileri haksız buluyoruz.”

Rekolte konusunda resmi olarak Tarım ve Orman Bakanlığı’nın oluşturduğu komisyonların tespit yapmasına rağmen, diğer kuruluşların da kendilerine göre bahçelerdeki fındıkla ilgili belirlemelerde bulunduklarını hatırlatan UFK Başkanı Arslantürk, “Bahçelerde çotanaklardan önce yapılan ve sağlıklı olmayan ilk tespitlerde rekolte daha düşük tahmin edilmiştir. Ancak hava şartlarının elverişli gitmesi, 2019 ürünü fındığın iyi fiyat bulması ve de pandemi sürecinin de etkisiyle üreticinin bahçelerinde daha fazla çalışması rekoltenin artmasına katkı yapmıştır. Bunun sonucunda bakanlığın açıkladığı rekoltenin de üzerinde bir üretim olursa kimse şaşırmasın” dedi.

Fındık gibi Türkiye’nin en önemli tarımsal ihraç ürünü söz konusu olduğunda, herkesin ve her kesimin üretimden tüketime kadar sürdürülebilir ve kalıcı bir politikanın izlenmesi gerektiğini kaydeden Arslantürk açıklamasını şöyle tamamladı:

“Hepimizin öncelikle amacı fındık üreticimizin emeğinin karşılığını almasıdır. Bunun için de sürdürülebilir tarım ve ticaretin istikrarlı bir fiyat politikası ile yapılmasıdır. Arzumuz

devletin serbest piyasa sistemini de kenara koymadan en az 10 yıllık bir politika oluşturması ve bunu da kamuoyu ile paylaşmasıdır.”

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol



Günebakış Trabzon Haber