banner240
banner237
banner238

Ortahisar Belediyesi, Tarım ve Hayvancılık Raporu’nu açıkladı

Toplantıda, tarım ve hayvancılığı desteklemek, kırsal kesimde cazibe merkezleri, köy üniteleri, tarım kentleri kurmak amacıyla çalışma yapılması ve bunları yürütmek üzere de “Tarım ve Hayvancılık Destekleme Birimi” kurulmasına yönelik verilen önerge doğrultusunda meclis üyelerinden oluşturulan ‘Tarım ve Hayvancılık Destekleme Çalışma Grubu Raporu’ okunarak görüşüldü. Çalışma Grubu’nun hazırladığı rapor, Koordinatör Sıddık Yılmaz tarafından okundu.

Raporda; kırsal kalkınma ve tarım, yerel yönetimler ve tarım, yerel yönetimlerin tarım sektöründeki değişen rolü, yerel yönetimlerin örnek tarım uygulamaları, Ortahisar’ın tarım durum analizi, geleceğe yönelik stratejiler ve bunların analizleri yer aldı.

“TARIM VE HAYVANCILIKTA BELEDİYELER AKTİF ROL ÜSTLENDİ”

Yerel ekonomiye can veren sektörler arasında yer alan tarımın en önemli bileşeni teşkil ettiğinin ifade edildiği raporda, “Özellikle 2012 yılında yürürlüğe giren 6360 sayılı yasa ile birlikte belediyelerin de aktif rol üstlendiği sektörlerden biri haline gelmiştir. Yasa ile tarım ve hayvancılığın desteklenmesi görevinin belediyelere verilmesi, belediyelerin hızlı karar alma ve uygulama yeteneğine sahip olması, yerelin özelliklerini daha iyi bilmesi sebebi ile o yörenin ihtiyacına uygun tarım ve hayvancılık politikaları üretebilmesi açısından büyük önem taşımaktadır.” tespitlerinde bulunuldu.

“TARIM ENVANTERİ ÇIKARILDI”

Ortahisar Belediyesi’nin gerçekleştireceği örnek uygulamalarla Türkiye’de bu konuda adından söz ettiren belediyeler arasında yer almasının istendiğine vurgu yapılan raporda, “Belediyeler tarımda sürdürülebilirliğin sağlanması ve üreticilerin gelir düzeylerinin ve yaşam kalitelerinin yükseltilmesi, alternatif gelir kaynaklarının oluşturulması ve kırsalda istihdama katkı sağlayacak tarımsal üretime yönelik projelerin desteklenmesi, üretimin geliştirilerek artırılması ve sosyoekonomik düzeyin yükseltilmesi hedefleriyle başarılı çalışmalara imza atmaktadır. Arzumuz ve hedefimiz

Ortahisar Belediyesi’nin de gerçekleştireceği örnek uygulamalarla adından söz ettiren belediyeler arasında yer almasıdır. Bu doğrultuda şehrimiz tarım envanterinin çıkarılması ve tarım üretim potansiyelinin belirlenmesi amacıyla il ve ilçe tarım müdürlükleri başta olmak üzere ilgili tüm paydaş kurumlarla istişareler yapılmış, üretimden tüketime tedarik zincirinin tüm aşamalarında hem belediyenin yapabileceği çalışmalar hem de yürütülebilecek proje paydaşlıkları değerlendirilmiştir.” denildi.

Kırsal mahallelerin cazibe merkezi haline getirilmesi için kısa, orta ve uzun vadeli hedeflerin belirlendiğinin ifade edildiği raporda şu ifadelere yer verildi: “Bu çalışma raporunda; diğer kurum ve kuruluşların program, proje, yatırım ve destekleriyle bütünlük arz edecek şekilde bir yol haritası çizilmiş, kırsal alanda yaşayanların iş ve yaşam şartlarını iyileştirmeye ve dolayısıyla köyün, kırsalın cazip hale getirilmesine yönelik kısa, orta ve uzun vadeli hedefler belirlenmiştir.”

“ÇOK GÜZEL BİR ÇALIŞMA OLDU”

Çalışma Grubu’nu tarımla ve hayvancılıkla uğraşan çiftçilere yardımcı olmak üzere nasıl bir yol izleneceğini belirlemek için kurduklarını belirten Başkan Genç, “Güzel bir çalışma oldu. Kurumlarla eşgüdüm sağlandı. Tarım müdürlüklerimiz, Ziraat Odamız, üniversitelerimizden yararlanıldı. Bizim buradaki kastımız özellikle pandemi nedeniyle gıda tedarikinin çok çok öne çıktığı bir dönemde yöresel olarak vatandaşlarımızın tarımsal üretimleriyle beraber kalkınmalarına katkı sağlamaktır. Belediye olarak bu işin ne tarafında olabiliriz, neler yapabiliriz? Bunlarla beraber bir değerlendirme yapmaktı. Bu manada çok güzel bir çalışma oldu. Ben buradaki önerileri dikkate alacağımızı, meclisimizin ihtiyaç duyduğumuz konularda meclis gündemine de getireceğimizi bir kez daha tekrar ediyorum.” diye konuştu.

“TARIM VE HAYVANCILIK KONUSUNDA ADIM ATACAĞIZ”

Raporun kağıt üzerinde kalmayıp en kısa sürede uygulamaya konulacağına dikkat çeken Başkan Genç, şöyle konuştu: “Özellikle bu işi kısa vadeli ve tanıtma formatında bırakmayıp, esasına müessir olmak üzere kısa ve orta vadeli çalışmalarla ele alacağız. Benim özellikle önemsediğim sertifikalı işçi konusu ve sahil bandımızdan güneye doğru tarımsal üretim daha iyi nasıl yapılabilir, neler olabilir, nasıl alanlar oluşturulabilir, bunlarla ilgili olarak ve devamında pazarlarla ilgili olarak Çalışma Grubumuzun toplantılarında da dile getirdiğimiz gibi adım atmak istiyoruz. Bu güzel çalışma için grubumuza teşekkür ediyorum. Burada sorumlu olmayan diğer arkadaşlarımızın da fikirleri, proje olarak öneri olarak da onları paylaşırlarsa bundan da memnuniyet duyacağımız belirtmek istiyorum.”

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner1

banner220



Günebakış Trabzon Haber