banner240
banner237
banner238

TRABZON İLİNDEN YAPILAN SEZONLUK FINDIK İHRACATINDA TARİHİ REKOR

1 Eylül 2019 tarihinde başlayıp 31 Ağustos 2020 tarihinde sonra eren 2019/2020 Fındık İhraç sezonunda, Trabzon ilinden 126.344 Ton fındık ihraç edilerek karşılığında 879 Milyon 081 Bin 673 ABD Doları döviz girdisi sağlandı. 2019/2020 ihraç sezonunda Trabzon ilinden ihraç edilen fındık ihracatında miktarda % 13 ve değer tutarda da % 29 oranında artış sağlandı. Belirtilen ihraç sezonunda fındık ihracatının il bazında sıralamasında en çok fındık ihracatı gerçekleştiren İl; önceki sezonlarda da olduğu gibi Trabzon ili olmuştur. Trabzon ili Ülkemizin toplam fındık ihracatının % 38 lik kısmını tek başına gerçekleştirmiştir.

1 nci sırada yer alan Trabzon ilini, 2 sırada İstanbul ili, 3 üncü sırada ise Giresun ve 4 üncü sırada da Ordu ili takip etmiştir.

2019/2020 ihraç sezonunda Trabzon ilimizden 61 değişik Ülkeye fındık ihraç edilmiş olup, en çok ihracat yapılan Ülkeler sırasıyla İtalya, Almanya, Fransa, Kanada ve Polonya olmuştur.

Konu hakkında değerlendirmelerde bulunan Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Fındık ve Mamülleri Sektör Komitesi Başkanı Mehmet CİRAV; 2019/2020 Fındık ihraç sezonunun tarihi bir ihracat rekoru ile tamamlandığına vurgu yaparak, 2019/2020 fındık ihraç sezonunda Ülkemizden 342.318 Ton fındık ihraç edilerek karşılığında 2 Milyar 301 Milyon 863 Bin 988 ABD Doları döviz girdisi sağlandığını ve ihracatta miktar olarak da, değer olarak da hedeflenen rakamların üzerine çıkıldığını belirtti. DKİB Fındık ve Mamülleri Sektör Komitesi Başkanı Mehmet CİRAV; önceki aylarda yaptıkları açıklamalarda hedef olarak belirtilen 330 Bin Ton hedefinin dahi üzerine çıkılarak, sezonda bugüne kadar ulaşılamayan miktar olan 340 Bin Tonun üzerinde fındık ihraç edilmesinin büyük bir başarı olduğunu, bu başarının yakalanmasında da başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere, Cumhurbaşkanlığımız Hükümet sisteminin sektörün ve üreticilerin beklentileri ile örtüşen fındık alım politikası uygulanmasının bu başarının yakalanmasını sağladığını ifade etti.

Yeni ihraç sezonu olan 2020/2021 fındık ihraç sezonunun 1 Eylül 2020 tarihi bugün itibariyle başladığını ve bu yeni sezonda da ihracatta aynı başarının devamının yaşanacağından ümitli oldukları belirten Sayın Mehmet CİRAV; yakalanan bu başarıda büyük desteklerini gördükleri başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere Hazine ve Maliye Bakanımız Sayın Berat ALBAYRAK, Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Bekir PAKDEMİRLİ ve Ticaret Bakanımız Sayın Ruhsar PEKCAN hanımefendiye şükranlarını sunduğunu belirtti.

DKİB Fındık ve Mamülleri Sektör Komitesi Başkanı Mehmet CİRAV; fındıkta uygulanan bu başarılı ve istikrarlı politikanın meyvelerinin Ülke olarak önümüzdeki dönemde fazlasıyla alınacağını belirterek, bundan böyle daha çok kazanan üretici fındıkta verim ve kaliteye çok daha önem vermeye başlayacağını ifade etti. Birim başına Verim ve kalitenin artırılmasına dönük bahçelerin bakım ve yenilenmesi konusunda üreticilerin gerek eğitim ve gerekse destek uygulamaları ile yönlendirilmesinin önemli olduğuna vurgu yapan CİRAV, bu konuda da üreticiyi verim ve kaliteye odaklayacak teşvik edici politikalarında ihdas edilmesi ile fındık ihracatımızda kalıcı başarının sağlanmış olacağını ifade etti.

1 Eylül 2020 tarihi itibariyle başlayan 2020/2021 fındık ihraç sezonun verimli ve tüm paydaşların hele hele üreticinin daha çok kazanacağı bir sezon olması dileklerini sunan DKİB Fındık ve Mamülleri Sektör Komitesi Başkanı Mehmet CİRAV; üreticiye de seslenerek, üreticinin elindeki fındığı çok iyi bir şekilde değerlendirerek kurutma işlemlerinin son derece titiz bir şekilde yapmasını ve ürünün tümünün bu aylarda pazara indirme yerine kısım kısım satışa sunması, piyasa hareketlerini çok iyi şekilde takip etmesi üreticinin menfaatine olacağını belirtti.

Haber bültenlerinizde yer verilmek üzere, saygılarımızla bilgilerinize sunulur.

DOĞU KARADENİZ İHRACATÇILAR BİRLİĞİ GENEL SEKRETERLİĞİ

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner1

banner220



Günebakış Trabzon Haber