ÇANAKKALE ZAFERİNİN 106. YILI KUTLU OLSUN!

106 yıl önce dünyanın en güçlü ordularına sahip emperyalist devletler, Çanakkale Boğazı’nı geçerek İstanbul’u işgal etmek ve boğazları ele geçirerek 1. Dünya Savaşı’nın sonucunu değiştirmek istedi. İşgal güçlerine karşı aralarında Albay Mustafa Kemal’in de bulunduğu Osmanlı Ordusu büyük bir direniş gösterdi ve tarihin akışı değişti.
Mustafa Kemal'in askerlerine söylediği "Ben size taarruzu emretmiyorum, ölmeyi emrediyorum!" sözü bütün bir savaşın özeti niteliğindedir. Mustafa Kemal’in dünya askerlik tarihine geçen dehası ve eşsiz komuta yeteneği ile Türk askerinin yurt savunması azminin birleşmesi sonucunda sayıca çok üstün olan işgal ordularına karşı büyük bir zafer kazanılmıştır. İngiliz donanmasına ait dünyanın en büyük gemileri Çanakkale Boğazı açıklarında batırılmış ve Çanakkale Deniz Savaşları kazanılmıştır.
Edebiyatımızın büyük çınarlarından Fazıl Hüsnü DAĞLARCA “Çanakkale Savaşı, milli mücadelenin önsözüdür.” der. Kuşkusuz ki Çanakkale Savaşı kazanılmasaydı İstanbul, Boğazlar ve Anadolu kolaylıkla işgal edilecek ve Kurtuluş Savaşı’na olanak kalmayacaktı. Çanakkale Zaferi, Kurtuluş Savaşımız için büyük özgüven ve inanç kaynağı olmuştur. Söz konusu vatan savunması ise Türk Ulusu, kanı ve canı ile yurt savunmasının gereğini yerine getireceğini önce Çanakkale’de sonra da bütün Kurtuluş Savaşımızda göstermiştir.
Savaşların ulusların değil, yetersiz, başarısız ve acımasız politikacıların işi olduğunu, barışın ise bir zeka ürünü olduğunu çok iyi bilen ATATÜRK, savaşta hayatını kaybeden ANZAK askerlerine ve annelerine hitaben söylediği “Onlar bu topraklarda canlarını verdikten sonra bizim de evlatlarımız olmuşlardır.” sözleriyle uluslar için savaşların değil, barışın kalıcı olduğunu dünyaya bir kez daha göstermiştir.
Çanakkale Zaferini bizlere kazandıran Mustafa Kemal ATATÜRK’ü ve silah arkadaşlarını, şehitlerimizi ve gazilerimizi saygıyla anıyoruz.
Çanakkale Mustafa Kemal’dir!

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol



Günebakış Trabzon Haber