banner240
banner237
banner238

CHP’Lİ AHMET KAYA MECLİS KÜRSÜSÜNDEN SESLENDİ:

Trabzon Maçka ilçesi Esiroğlu Mahallesinde fındık bahçelerine musallat olan Turunçgil Uzun Antenli Böceği, fındık üreticisinin kâbusu olmaya devam ediyor.

CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, Maçka'dan sonra Ortahisar İlçesine bağlı Çağlayan Mahallesi’nde de etkili olmaya başlayan Drakula Böceğine ilişkin Meclis’te bir konuşma gerçekleştirdi. Kaya, “Mart ayındayız, şu anda bahçelerde gübreleme faaliyetleri ve budama faaliyetleri yapılması gerekirken Maçka ilçemizin fındık bahçelerinde maalesef şu an iş makineleri çalışıyor. Üreticilerin kendi elleriyle diktiği, ‘ekmeğim’ dediği, yıllardır ekmeğini yediği fındık dallarını böcek istilası nedeniyle göz yaşlarıyla kesiyorlar. Kesilen fındık dalları yakılıyor, fındık ocakları iş makineleriyle gömülüyor” dedi.

Halk arasında Drakula denilen Turunçgil Uzun Antenli Böceği Trabzon’un fındık bahçelerine hızla yayılıyor. Türk fındığının büyük bir tehlike ile karşı karşıya olduğuna dikkat çeken CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, Meclis Genel Kurulu’nda bir konuşma yaparak böceğin Türkiye’ye nasıl geldiğini ve fındık üreticilerinin mağdur edilmemesi için yapılması gerekenleri anlattı:

FINDIĞIMIZ BÜYÜK TEHDİT ALTINDA

“Dünyada, üretiminde birinci olduğumuz, ihracatında birinci olduğumuz Türk fındığını tehdit eden ve belki de gerekli tedbirler alınmazsa, etkin mücadele yapılmazsa fındığımızı büyük bir sıkıntıya sokabilecek bir böcek türünden bahsedeceğim. Trabzon Maçka İlçesi Esiroğlu Mahallemizde, fındık bahçelerinde iş makineleri dolaşıyor. Şubat ayındayız, şu anda bahçelerde gübreleme faaliyetleri ve budama faaliyetleri yapılması gerekirken Trabzon Maçka ilçemizin fındık bahçelerinde maalesef şu an iş makineleri çalışıyor. Bu iş makinesi fındık bahçesinde ne yapıyor? Üreticilerin kendi elleriyle diktiği, "Ekmeğim." dediği, yıllardır ekmeğini yediği fındık dallarını üreticilerimiz maalesef kesiyorlar. Kesilen dallardan geri kalan fındık ocakları iş makineleri marifetiyle gömülüyor

5 BİN DÖNÜM FINDIK BAHÇESİ KESİLDİ

“Böceğin adı Turunçgil Uzun Antenli Böceği… Bölgemizde şu ana kadar hiç görülmemiş bir böcek. 80 yaşındaki insanlarla konuştum, ‘ilk defa görüyoruz, bu nereden çıktı’ diyorlar. Fındık ağaçlarının kök kısmını yiyor, fındık ağaçlarını delip içine giriyor ve fındık bahçelerini kurutuyor. Şu anda Trabzon Maçka ilçesindeki 7 mahallemiz karantina altında. 5 bin dönüme yakın fındık bahçesi sökülüyor.”

BU BÖCEĞİ AKP’Lİ BELEDİYE YURTDIŞINDAN GETİRDİ

“Bu böcek nereden geldi? Bu böcek, AKP belediyesinin yurt dışından, İtalya'dan getirdiği süs bitkileriyle beraber bölgeye geldi. Orada bir fidanlık var o fidanlığa konan süs bitkilerinden bu böcek fındık bahçelerimize sirayet etti. O zaman tespit yapıldı. Tarım İl Müdürlüğü yetkilileri, bu böceğin olduğu yerde karantina tedbirlerinin uygulanması ve o süs bitkilerinin imha edilmesi gerektiğini söylediler. Ama o dönemin belediye yetkilileri bunu dikkate almadılar ve dar bir alandaki bu böcek istilası şu an 5 bin dönüme yakın fındık bahçemizi istila etmiş durumda.”

AÇIKLAMAMIZ SONRASINDA ‘ÜRETİCİYE DESTEK KARARNAMESİ’

“Fındık bahçesinde yaptığımız açıklamalar sonrasında Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle fındık bahçesi kesilen üreticilerin mağdur olmaması adına -dört yıllık, kilogramı 15 liradan hesaplanmak üzere- fındık üreticilerine bir destek verildi. Karantina tedbirlerinde deniliyor ki: ‘Bu böceğin görüldüğü yerde fındık dalları kesilir ve kesilen fındık dallarının yerine dört yıl boyunca hiçbir fındık dikilemez.’ Dolayısıyla, bu fındık bahçelerimiz dört yıl boş kalacaklar buralara ancak dört yıl sonra fındık fideleri dikilebilecek. Dört yıl sonra dikilen fındık fidelerinin büyüyüp meyve vermesi de fındık vermesi de en az üç dört yıl alacak.”

ÜRETİCİLERİMİZİN KAYBI 8 YIL

“Fındık üreticilerimizin total kaybı sekiz yıl olacak ama Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle üreticilerimize sadece dört yıllık zararlarının karşılığı veriliyor ve verilen para kilogram başı 15 TL. Şu anda fındık 22 lira; bu yıl 22 lira açıklandı, 24 liralara kadar da çıktı.

15 LİRA ÇOK AZ 25 OLMALI

“Şimdi, bu yıl 22 lira, seneye belki fındık 30 lira olacak, sonra 40 lira, 50 lira olacak. 15 lira nedir? Yani dört yıllık fiyat 15 lira, bunu kabul etmek mümkün değil. Ben üreticilerimizle konuştum, bu paranın en az 25 lira olması ve 8 yıl boyunca ödenmesini istiyoruz, üreticilerimizin talebi de bu.”

DÖNÜM BAŞI 120 KG

“Bazı yerlerde dönüm başı 150'yle 180 kilogram fındık alınıyor ama Cumhurbaşkanı kararnamesiyle 80 kilogram parası ödeniyor. Burada da büyük bir haksızlık, eşitsizlik var. Bu rakamın da en az 120 kilograma çıkarılması gerekiyor, bu durumu ciddiyetle takip ediyoruz.”

SANKİ BİZDE SÜS BİTKİSİ YOK…

“Sanki Karadeniz Bölgesi'nde süs bitkisi yokmuş, sanki o cennet Karadeniz'de dikilecek ağaç yokmuş gibi İtalya'dan süs bitkisi getirdiler. Niye getirdiler? İşte yandaşlara para kazandırmanın bir yöntemi bu. Maalesef bunu yaparak fındık üreticisinin ekmeğiyle oynadılar. Şimdi fındık üreticisini ekmeksiz bırakan, fındık üreticisinin ekmeğiyle oynayan o insanlara diyorum ki bu mağduriyeti siz yarattınız, bunu siz çözeceksiniz. Fındık üreticisini mağdur etmenize izin vermeyeceğiz; bunu böyle bilin.”

HER ŞEYE RAĞMEN FIRSATA ÇEVİREBİLİRİZ

“Fındık bahçeleri kesilen üreticilerimiz için bunu bir fırsata dönüştürebiliriz diye düşünüyoruz. Madem dalları keseceğiz, yaşlanan fındık bahçelerini gençleştirmek adına bunu bir fırsata dönüştürebiliriz. Buradan yetkililere sesleniyorum: Dört yıl sonra fındık üreticisine verilecek o fındık fidelerinin hazırlığı bugünden yapılmalıdır. Fideler ücretsiz verilmelidir. Verimli ve kaliteli fındık üretimine katkı vermek adına, o bahçelerin gençleştirilmesi adına bunu bir fırsata dönüştürebiliriz. Ayrıca, dört yıl boyunca o tarlalar, o bahçeler boş kalacaklar oralara tek yıllık bitkiler dikilebilir, bu anlamda da üreticilerimize bilgi desteği, tohum desteği ve fidan desteği verilmesi gerektiğini hatırlatıyorum

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner1

banner220



Günebakış Trabzon Haber