ÇÖMLEKÇİ KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJESİ’NİN TEMELİ ATILDI

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un da katıldı törende, Çömlekçi Mahallesi’nin 2023 yılında bütünüyle tamamlanacağı müjdelendi.
 
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, bir dizi temas ve incelemelerde bulunmak üzere Trabzon’a geldi. Büyük ilgiyle karşılanan Bakan Kurum, Çömlekçi Kentsel Dönüşüm Projesi Temel Atma Töreni’ne katıldı. Törene ayrıca Trabzon Vali Vekili Mehmet Yapıcı, AK Parti Trabzon Milletvekilleri Muhammet Balta, Adnan Günnar, Bahar Ayvazoğlu ve Salih Cora, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, TOKi Başkanı Ömer Bulut, AK Parti Trabzon İl Başkanı Sezgin Mumcu, MHP Trabzon İl Başkanı Bekir Sıtkı Tarım, ilçe belediye başkanları ve çok sayıda davetli iştirak etti.


 
1800’LÜ YILLARDAKİ GÜZELLİK 2000’Lİ YILLARA TAŞINAMADI
Temel atma töreninde konuşan Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, Çömlekçi Mahallesi için çok özel bir günde bir araya gelindiğini belirterek, şu ifadeleri kullandı; “Şu anda içerisinde bulunduğumuz bu alan, kadim Trabzon şehrinin çok eski mahallelerinden bir tanesi. 1800’lü yılların başlarından itibaren buranın fotoğrafları elimizde var. Çok az katlı, bahçeli, birbirinin manzarasını ve rüzgarını kesmeyen bir yapılaşmayla yemyeşil Boztepe’nin altında masmavi Karadeniz’le bütünleşmiş Çömlekçi Mahallesi’ni fotoğraflarda net bir şekilde görüyoruz. Bu muhteşem mimarinin, estetiğin, anlayışın aynı şekilde 2000’li yıllara taşımadığını da üzülerek ifade etmek istiyorum. 2000’li yıllara geldiğimizde çarpık ve kaçak yapılaşma, sosyal donatı ve yeşil alanların maalesef ortadan kaldırıldığı, sosyal dokusu itibarıyla da epey sıkıntılı hale gelen Çömlekçi Mahallesi’yle karşı karşıyaydık.”
 
SON 2 YILDA BÜYÜK MESAFE KATEDİLDİ
“2010 yılından itibaren bu durumu ortadan kaldırmaya dönük olarak Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatları ile bu bölgede bir kentsel dönüşüm çalışması başlatıldı. Biraz uzunca sürdü. Ancak Sayın Bakanımız Murat Kurum dönemiyle birlikte son 2 yıl içinde burada çok büyük mesafe katedildi. En başından bugüne kadar burası için emek sarf eden herkese teşekkür ediyorum ancak yiğidin hakkını vermem lazım. Burada sizin döneminizde, değerli TOKİ Başkanımızın çok yakın ilgisiyle bu proje artık tamamlanacaktır algısı ve inancı yerleşmiştir. Sayın Cumhurbaşkanımız başta olmak üzere şahsınıza ve değerli TOKİ Başkanımıza gönülden şehrim adına teşekkür ediyorum.”


 
YENİ ÇÖMLEKÇİ’Yİ BİRLİKTE İNŞA EDECEĞİZ
“Bu projeyi özel kılan bir başka husus da bu projenin hazırlanma biçimidir. Ankara’dan hazırlanıp alanda uygulanan bir proje değildir. Bu projeye başından itibaren yine TOKİ Başkanımızın bu imkanı sağlaması ile bizler, Ortahisar Belediyemiz, tüm milletvekillerimiz ve şehrin dinamikleri katıldık. En ince ayrıntısına kadar bu projeye katkı yaptık ve şehrin beklentilerini, ihtiyaçlarını projeye nakşettik. Dolayısıyla şimdi uygulanırken hiçbir problem yok. Görüntüsü de mimarisi de estetiği de Trabzon’a ve şehrin kadim geçmişine yakışır bir şekildedir. İnşallah burayı tamamlıyoruz. Batıya doğru kalan kısmının yani 6 hektarlık kısmın kamulaştırmasının da bir bölümü tamamlandı. Onları süratle yıkıyoruz. 9 hektarlık alanın kalan 6 hektarlık kısmının tamamının yıl sonuna kadar hem kamulaştırmasını hem yıkımını gerçekleştireceğiz. Bir taraftan da proje çalışması devam ediyor. O projeye de müdahiliz. 2’nci kısmına da şehrin dinamikleri olarak katkılarımızı yapacağız ve 2023 yılına geldiğimizde bambaşka, yepyeni ama aynı zamanda kadim mahallenin izlerini de üzerinde taşıyan bir Çömlekçi Mahallesi’ni hep beraber inşa etmiş olacağız.”
 
TRABZON’DA BİRÇOK ÇALIŞMADA ÇEVRE BAKANLIĞININ KATKISI VAR
“Trabzon’da her yerde, birçok çalışmada Çevre ve Şehircilik Bakanlığının etkisi ve katkısı var. Çok büyük emekleriniz ve gayretleriniz var. Trabzon tarihinin en büyük altyapı çalışmasını başlattık. 565 kilometre içme suyu hattı, 200 kilometre kanalizasyon, 70 kilometre yağmur suyu hattı, 450 kilometre fiber hat ve doğal gaz yani beşi bir yerde olmak üzere tarihin en büyük altyapı çalışması devam ediyor. Ve bunda da sizin imzanız, sizin mührünüz var. Çünkü bu bir Avrupa Birliği Çevre Bakanlığı projesi. Yüzde 60’ı AB hibesi, yüzde 15’i Çevre Bakanlığın hibesi olmak üzere yüzde 75’i hibe bir projedir. ''
 
BAMBAŞKA BİR UZUNGÖL’Ü ŞEHRİMİZE KAZANDIRACAĞIZ
''Uzungöl çok önemli bir destinasyon. Orayla ilgili sizin yaklaşımınızı biliyorum. İnşallah el birliğiyle tıpkı Ayder’de olduğu gibi birkaç sene sonra bambaşka bir Uzungöl’ü şehrimize ve ülkemiz turizmine kazandırmış olacağız. Cephe sağlıklaştırması Meydan’da yapılan ve birçok şehirde örnek olarak gösterilen bir çalışmadır. Çevre Bakanlığımızın doğrudan hibesiyle yaptığımız bir çalışmadır.  Uzun Sokak, Kunduracılar ve yayalaştırılmasına karar verdiğimiz Maraş Caddesi’nde yıl sonundan itibaren başlayacağımız Cephe Sağlıklaştırma Projesiyle, Trabzon merkezi muhteşem görüntüsüyle ziyaretçilerin zihninde yer edecek.”
 
KÜÇÜK SANAYİ SİTELERİ ANKARA’DA GÖRÜŞÜLECEK
“Çömlekçi’nin az daha doğusunda 5 tane küçük sanayi sitemiz var. Bu küçük sanayi siteleri artık hem eskidiler hem şehrin merkezinde kaldılar hem de küçük alanları nedeniyle değişen ihtiyaçlara cevap veremez hale geldiler. Sayın Cumhurbaşkanımızın bizlere ve sizlere talimatıdır. Biz orayla ilgili TOKİ Başkanlığımızla beraber çok sağlam bir fizibilite yaptık. Taşınabileceği yeri de tespit ettik. Maliyetleri de çıkardık, buradaki kentsel tasarım projelerini de hazırladık. Sayın Milletvekillerimizle Ankara’da zatıalinize ayrıntılı şekilde arz edeceğiz. Burayla birlikte Değirmendere vadisinin de dönüşerek şehre kazandırılması, Trabzon’u şehircilik anlamında bambaşka bir noktaya taşıyacaktır.”
 
BAŞKAN BULUT TOKİ’NİN TRABZON’DAKİ ÇALIŞMALARINI ANLATTI
TOKİ Başkanı Ömer Bulut ise TOKİ olarak Trabzon’da yürütülen çalışmalarla ilgili bilgi verdi. Trabzon’un önemli yatırımlara ev sahipliği yapan kent olmaya devam ettiğini belirten Bulut,  “Trabzon’da 7 bin 713 konut inşa ettik. Toplam 8 bin 396 konutun inşaatını tamamlayacağız. 5 ilkokul, 5 lise, 2 hastane, 2 aile sağlık merkezi, 3 spor salonu, 7 cami, 13 ticaret merkezi, 282 iş merkezi ve 6 adet kamu hizmet binasının yapımını gerçekleştirdik. Zağnos ve Tabakhane dönüşüm projelerinin yanı sıra 200 yataklı Akçaabat Devlet Hastanesi, Yomra Kaşüstü, Sağlık Merkezi, sevgi evleri, sosyal tesis ve sanayi sitesi gibi birçok sosyal donatılar inşa ettik. Trabzon Şenol Güneş Spor Kompleksi ve Stadyumu’nu sporseverlerin hizmetine sunduk. Ülke genelinde olduğu gibi Trabzon’da da yıllar içinde hızla kentleşme sonrası dere yatakları ve heyecan alanlarındaki düşük kalitedeki yapılar şehrin özgün olgusunu kaybetmeye neden oldu. Bu dokuyu geri kazanmak için eş zamanlı olarak büyük rekreasyon alanlarını, millet bahçeleri ve ticaret merkezlerini şehrimize kazandırıyoruz. Kentsel dönüşüm projeleri, teknik planlamalar doğrultusunda hızla devam ediyor. 100 bin sosyal konut kapsamında Arsin Güzelyalı’da yatay mimari esaslı projeyi hayata geçiriyoruz. Proje çalışmalarını tamamlayıp önümüzdeki 1 -2 ay içinde ihalesini yapacağız. Kamuya ait arazi bulmakta zorlanıyoruz. Taahhütlerimizi yerine getirmek maksadıyla şahıs arazilerini de satın alma yoluna gittik. Bunları da satın aldığımız kadarıyla 50 bin ve 100 kapsamında sosyal konutları tamamlamış olacağız.”


 
ÇÖMLEKÇİ PROJESİ BÜTÜNÜYLE 2023’TE TAMAMLANACAK
Çömlekçi Projesi ile ilgili bilgi veren Başkan Bulut, “1 yıl içerisinde burayı teslim etmiş olacağız. Yeni alanda kamulaştırma bitti, yıkım çalışmaları tamamlanacak. Proje çalışmaları tamamlanır tamamlanmaz orayı da ihaleye çıkacağız. Projeyi 2023’te bütünüyle hazırlamış olacağız”  ifadelerini kullandı.
 
BAKAN KURUM: ŞİMDİDEN TRABZONLU KARDEŞLERİMİZE HAYIRLI OLSUN
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ise Trabzonlulara verdikleri sözü yerine getirmenin gururunu yaşadıklarını belirterek, “Trabzon’un büyük dönüşümü için çok önemli bir adım atıyoruz. Çömlekçi Mahallesi’nde kentsel dönüşüme başlıyoruz. Şimdiden, tüm konutlarımız Trabzon için, Trabzonlu kardeşlerimiz için hayırlı uğurlu olsun. Burada sayın başkanımız da ifade ettiler. Kentsel dönüşüm yaparken yerinde yapıyoruz. Kimseyi yerinden etmeden, vatandaşımız ne istiyorsa, vatandaşımızla beraber olmak suretiyle yapmaya gayret ediyoruz. Parasını isteyene parasını, ben buradan ayrılmak istemiyorum, ben Çömlekçi’de çocukluğumu yaşadım, gelin oldum, damat oldum, yine burada olmak istiyorum diyenlere de aynı yerinden konut vermek suretiyle değerini vermek suretiyle kalanı da uzun vadeli kira öder gibi destek olmak suretiyle bu projemizi yapmaya gayret gösteriyoruz. Etaplar halinde bu projemizi gerçekleştiriyor olacağız” dedi.
 
YENİ YAŞAM ALANI OLACAK
“Söz verdiğimiz gibi Çömlekçi Mahallemizde yeni konutlarımızın ve dükkânlarımızın temelini; valimizle, milletvekillerimizle, belediye başkanlarımızla, sizlerle birlikte atıyoruz” diyen Bakan Kurum sözlerini şöyle sürdürdü; “TOKİ Başkanlığımızla, 90 bin m2’lik alanda 2 etapta başlattığımız dönüşüm projesinin 30 bin m2 büyüklüğündeki, yatırım değeri 120 milyon lira olan projemizi, 2022 Ocak ayında tamamlayacağız ve hak sahibi vatandaşlarımıza teslim edeceğiz. Projemizi tamamladığımızda, Trabzon’umuzun eşsiz sahili ve Tanjant yolu arasında kalan bu alanın çehresi tamamen değişecek, yepyeni bir yaşam alanı olacak. Yine sahil bandında vatandaşlarımız vakit geçirecekler.”
 
CEPHE SAĞLIKLAŞTIRMA PROJESİ’NE DESTEK VERECEĞİZ
“Trabzon Meydanına baktığınızda bütün şehirlerde örnek getiriliyor. İnşallah Maraş Caddesi, Uzun Sokak, Kunduracılar Caddesi aynı anlayışta yapılacak. Yine destek vereceğiz. Büyükşehir ile o istişare kültürünü yaparak o sokakları aslına uygun hale getireceğiz. Bu şehir güzelliğinde şehre gelenin sayısı artacak. Şehre sahip çıkmış olacağız.”
 
PANDEMİ SÜRECİ DAHİL HARIL HARIL ÇALIŞIYORUZ
“81 ilimizde; sosyal donatılarıyla beraber, 1 milyon bağımsız bölüm ürettik. Toplamda, 10 milyon vatandaşımız bu sağlıklı konutlarda, güven içerisinde oturuyor. Şimdi, ‘Türkiye’nin Her Yerinde Kentsel Dönüşüm’ diyoruz. An itibarıyla ülke genelinde, yatırım değeri 100 milyar lira olan 300 bin sosyal konut ve kentsel dönüşüm konutumuzun inşası için pandemi süreci dahil duraksamadan harıl harıl çalışıyoruz.”
 
ÇOK KISA SÜREDE TÜM PROJELERİMİZİ BİTİRECEĞİZ
“Trabzon’da, TOKİ başkanlığımız eliyle; toplam yatırım değeri 4.5 milyar lira olan 7.713 konut, 308 dükkân, 10 ticaret merkezini şehrimize kazandırdık. Trabzon Tonya, Ortahisar, Çaykara, Akçaabat ve Of’ta 612 dükkânlı 2 Sanayi Sitesi, 261 konut, 441 iş yeri, 4 otel, balık hali, terminal binası yapıyoruz. Yine Of Sulaklı Mahallemizde 25 işyeri ve cami; Ortahisar İnönü’de 38 konut inşa ediyoruz. 2019’da ‘Ev sahibi olmayan tek bir vatandaşımızı bırakmama’ hedefiyle yeni bir yola çıktık. 100 bin sosyal konut kampanyamızla hedeflerimizi bir üst seviyeye taşıdık. Bu kapsamda Trabzon Yomra’da 80 milyon lira yatırım değerindeki 511 konut ve 24 dükkânlı ticaret merkezinin yapımını hamdolsun tamamladık, vatandaşlarımıza yeni yuvalarını teslim ettik. Tabii ki durmadık… Şalpazarı, Tonya, Merkez, Araklı ve Sürmene’de de 766 yeni yuvamızın inşasına başladık. Çok kısa sürede tüm projelerimizi tamamlayacağız. Heyecanla yeni yuvalarını, dükkânlarını bekleyen Trabzonlu kardeşlerimize armağan edeceğiz. Biliyorsunuz, Trabzon’da geçtiğimiz yıl bir sel felaketi yaşadık ve 10 kardeşimizi bu afette kaybettik. Rabbim mekânlarını cennet eylesin. Araklı’da da hemen kolları sıvadık. 278 konut ve ticaret merkezini şu an tamamlamak üzereyiz. Buradan müjdesini veriyorum, yeni yuvalarımızı ekim ayında hak sahibi vatandaşlarımıza teslim edeceğiz.”
 
TÜRKİYE’DEKİ TÜM MİLLET BAHÇELERİNDEN FARKLI OLACAK
“Trabzon’da toplam alanı 128 bin metrekare olan 3 millet bahçesi projemiz bulunuyor. Akçaabat Millet Bahçemizin açılışını geçtiğimiz yıl 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde yapmıştık. Diğeri 14 milyon liralık bir yatırımla, 33 bin metrekare alan üzerinde tamamladığımız Vakfıkebir Millet Bahçemiz. İçerisindeki bisiklet ve yürüyüş yolu, gölet, zaman tüneli, spor sahaları, çocuk oyun alanları, millet kıraathanesi ve etkinlik çayırıyla Vakfıkebir Millet Bahçemiz, hakikaten tam bir çevre ve şehircilik şaheseri oldu. Ve şampiyon Trabzonspor’umuzun şanlı tarihine, şampiyonluklarına şahitlik etmiş Avni Aker Stadı’mızın yerine, 26 milyon liralık yatırımla, 67 bin metrekarelik alanda yaptığımız millet bahçemiz var. Eski günleri anacağımız, Trabzonspor’un hatırasını yaşatacağımız tribünümüzün bir kısmını bıraktık. Bu Millet Bahçemiz, 400 metrekarelik sentetik buz pateni sahası, 600 metrekarelik 8 kaykay rampası, millet kıraathanesi, restoran, eğlenme ve dinlenme alanları, bisiklet ve yürüyüş yolları, bitki ve ağaçlarıyla Türkiye’deki tüm millet bahçelerinden çok daha farklı bir millet bahçesi olacak. Şimdi bir yandan millet bahçemizin etrafında kamulaştırma yapıyor, bir yandan millet bahçesine bakan binaların cephelerini iyileştiriyoruz. Bunları da tamamladığımızda, sahille şehri ve millet bahçesini buluşturan bir yeşil koridor, yürüyüş koridorunu da Trabzon’umuza armağan etmiş olacağız. Trabzon’un yemyeşil doğasını, ağaçlarını, çiçeklerini şehrin merkeziyle buluşturan, Trabzon’a çok daha özel bir cazibe katacak tüm millet bahçelerimiz hayırlı uğurlu olsun.”
 
 Konuşmaların ardından Çevre ve şehircilik Bakanı Murat Kurum, TOKİ Başkanı Ömer Bulut, Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, milletvekilleri ve davetliler hep birlikte Çömlekçi Kentsel Dönüşüm Projesi’nin temelini attı.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol



Günebakış Trabzon Haber