banner240
banner237
banner238

KARADENİZ’DE BARIŞIN ANA SAĞLAYICILARIYIZ

Dışişleri Bakanı ÇAVUŞOĞLU ve Türkiye-Romanya Parlamentolar arası Dostluk Grubu Başkanı, AK Parti Trabzon Milletvekili Salih CORA Türkiye-Romanya-Polonya Dışişleri Bakanları Üçlü Toplantısı'na katılmak üzere Romanya'nın başkenti Bükreş'e gitti

Dışişleri Bakanı Mevlüt ÇAVUŞOĞLU ve Türkiye-Romanya Parlamentolar arası Dostluk Grubu Başkanı, AK Parti Trabzon Milletvekili Salih CORA Romanya'da düzenlenen Türkiye-Romanya-Polonya Dışişleri Bakanları Üçlü Toplantısı'na katılmak üzere Bükreş'e gitti. İki gün süren toplantıda Bakan ÇAVUŞOĞLU ve Milletvekili CORA, toplantının yanı sıra ikili görüşmeler de gerçekleştirdi.

Toplantının ilk gününde Romanya Dışişleri Bakanı Aurescu ve Cumhurbaşkanı Iohannis ziyaret edildi. Ayrıca Türk-Tatar soydaş toplumu temsilcileri ile bir araya gelindi.

ORTAK HEDEFİMİZ BARIŞI SAĞLAMAK

Dışişleri Bakanları Üçlü Toplantısı için Romanya'nın başkenti Bükreş’teki Türkiye-Romanya Stratejik Ortaklık Bildirisinin Kabulünün 10. Yıl dönümü Konferansı’nda konuşan Bakan ÇAVUŞOĞLU, "Güneydoğu Avrupa ve Karadeniz'de barışın ana sağlayıcılarıyız. Türkiye ve Romanya bölgesel güvenlik konusunda ortak bir anlayışı paylaşıyor. Güneydoğu Avrupa'dan başlayarak Kafkaslara kadar ve ötesine uzanan istikrar ve barışı başarmak bu bizim ortak hedefimizdir. Güneydoğu Avrupa ve Karadeniz'de barışın ana sağlayıcılarıyız.” ifadelerine yer verdi.

ÜÇLÜ MEKANİZMA BÖLGE İSTİKRARI İÇİN ÇOK ÖNEMLİ

Romanya Dışişleri Bakanı Bogdan Aurescu ve Romanya Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis ziyaretleriyle ilgili detayları paylaşan Bakan ÇAVUŞOĞLU, “Stratejik ortaklığımızın 10.yıl dönümünde Romanya Dışişleri Bakanı Bogdan Aurescu’yla ve Romanya Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis görüştük. Ticaret hacmi hedefimiz 10 milyar dolar. Savunma sanayii ve eğitim dahil iş birliğimizi her alanda ilerleteceğiz. Sayın Aurescu’yu Güney Doğu Avrupa Ülkeleri Zirvesi ve Antalya Diplomasi Forumu’na bekliyoruz. Bizim için Türkiye, Romanya ve Polonya 3’lü Mekanizması

Bölgemizin istikrarı için çok önemli. Türkiye olarak Romanya ve Polonya ile her alanda iş birliğimizi güçlendirmek istiyoruz.” dedi.

ROMANYA İLE İŞ BİRLİĞİMİZİ İLERLETECEĞİZ

Türkiye-Romanya Dostluk Grubu Başkanı Salih CORA ise “Romanya ile ticaret hacmi hedefimiz 10 milyar dolar. Savunma sanayinden eğitime kadar her alanda Romanya ile iş birliğimizi ilerleteceğiz. Sahada ve masada güçlü olmak için insani ve girişimci diplomasi çabamızı sürdürüyoruz.” ifadelerini kullandı.

TÜRK-TATAR SOYDAŞ TOPLUMU TEMSİLCİLERİ İLE BİR ARAYA GELİNDİ

Yapılan görüşmelerin ardından Dışişleri Bakanı Mevlüt ÇAVUŞOĞLU ve Trabzon Milletvekili CORA, Türk-Tatar soydaş toplumu milletvekilleri, temsilcileri ve Müftüsüyle bir araya geldi. Bakan ÇAVUŞOĞLU, “Tatar toplumunun Parlamento'da tekrar temsil edilmeye başlamasından memnunuz. Romanya’yla en önemli dostluk köprümüz soydaşlarımıza her alanda desteğimiz sürecek.” açıklamasında bulunurken, Türkiye-Romanya Parlamentolar arası Dostluk Grubu Başkanı CORA, “Kendileri ile dostluk bağımız güçlenerek devam edecektir. Türkiye-Romanya parlamentolar arası Dostluk Grubu olarak da buna katkı sunacağız.” şeklinde konuştu.

Ziyaretlerin ikinci gününde ise Türkiye-Polonya-Romanya Dışişleri Bakanları Ortak Basın Toplantısı ve Türkiye, Gürcistan, Polonya, Romanya ve Ukrayna Dışişleri Bakanları toplantısı gerçekleştirilirdi. Bakan ÇAVUŞOĞLU, “Romen ve Polonyalı mevkidaşlarımla Üçlü Toplantımızı yaptık. 9 yıl önce kurulan bu mekanizma somut iş birliği projeleri yarattı. NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı, NATO Zirvesi, Ukrayna, Karadeniz, Suriye ve Afganistan üzerine görüş alışverişinde bulunduk. Gürcistan, Polonya, Romanya ve Ukrayna Dışişleri Bakanları ile görüştük. Karadeniz'de barışın devamını ve yükselen tansiyonun sona ermesini istiyoruz. Gürcistan ve Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü ve egemenliğini destekliyoruz.” dedi.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner1

banner220



Günebakış Trabzon Haber