banner240
banner237
banner238

ÖRS ARHAVİNİN SORUNU HİDROELEKTRİĞİNİ MECLİSE TAŞIDI

Yİ Parti Trabzon Milletvekili Dr. Hüseyin Örs, Artvin’in Arhavi ilçesinde bulunan Kamilet Vadisi’nde yapılan hidroelektrik santral projesinin sebep olduğu çevre kirliliğine ilişkin TBMM’de basın açıklaması yaptı ve Çevre ve Şehircilik Bakanı tarafından cevaplanmak üzere TBMM’ne bir soru önergesi verdi. 

Milletvekili Dr. Hüseyin Örs, proje kapsamındaki çalışmalar nedeniyle bölgede heyelanlar oluştuğunu ve derelerden çamur aktığını belirterek, “Doğu Karadeniz yeşil kalsın, dereler çamur akmasın.” dedi.

Yaptığı açıklamada, HES çalışmaları nedeniyle doğanın harap edildiğini belirten Örs, “Artvin ilimizin Arhavi ilçesinde bulunan Kamilet Vadisi’nde özel bir şirket tarafından yapılacak olan hidroelektrik santrali (HES) için bölgede yol inşaatları yapılmış, bölge halkı ve çevre derneklerinin yaptıkları yasal başvurular sonucunda yol yapımı imar planı olmadığı için zamanında durdurulmuş ve ardından şirket tekrardan yol yapımı için imar planını çıkartmıştır. Ancak Kamilet Vadisi HES için açılan yollarla harap edilmiş, yol çalışması ve regülatör için yapılan kazılar sonucu oluşan hafriyat heyelanla dereye dökülmüş ve dereler çamur akmaya başlamıştır.” dedi.

Bölgede ÇED raporundaki taahhütlere aykırı çalışmalar yapıldığını vurgulayan Milletveki Dr. Hüseyin Örs, açıklamasını şu ifadelerle sürdürdü: “Arhavi ilçesinde Kamilet Vadisi’nde üretime geçen orta hes projesi nedeniyle derenin sürekli bulanık hatta çamur gibi akması sonrasında vadide yapılan incelemeler sonucunda, proje ile ilgili olarak hazırlanan ve hakkında ÇED olumlu kararı verilen nihai çevresel etki değerlendirmesi raporundaki taahhütlere aykırı üretimler ile ÇED raporunda hiç bulunmayan imalatlar yapıldığı ve bu şekilde çevre kanununun ve çevresel etki değerlendirmesi yönetmeliğinin ihlal edildiği yönünde ciddi iddialar vardır.”

Açıklamasın son bölümünde konunun takipçisi olacağını söyleyen İYİ Parti Trabzon Milletvekili Dr. Hüseyin Örs, “Bölge halkı bu durumdan şikayetçidir. Sivil toplum örgütleri konu ile ilgili açıklamalarda bulunmuştur ve durum sadece bölgenin değil Türkiye’nin gündeminde yer almış ulusal basına da yansımış bulunmaktadır. Ben de konu ile ilgili olarak Sayın Çevre ve Şehircilik Bakanımız tarafından cevaplanmak üzere bir soru önergesi hazırladım ve TBMM başkanlığına sundum. Konunun takipçisi olacağım. Her şeyin dönüşü olabilir ama çevresel felaketlerin geri dönüşü yok. Kamilet Vadisi yeşil kalsın, Ballıdere çamur akmasın.” dedi.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner1

banner220



Günebakış Trabzon Haber