TRABZON BAROSU  20 KASIM DÜNYA ÇOCUK HAKLARI GÜNÜ

Birleşmiş Milletler tarafından 1989 yılından beri 20 Kasım karşı karşıya kaldıkları hak ihlallerini gündeme taşımak ve haklarını güvence altına almak amacıyla “ Dünya Çocuk Hakları günü” ilan edilmiştir.

Ülkemizin de içinde olduğu 196 ülke tarafından imzalanan Çocuk Hakları sözleşmesi; ayrım gözetmeme, çocuğun yüksek yararı, yaşama ve gelişme hakkı, katılım hakkı temel ilkeleri üzerine kurulmuştur.

Ne yazık ki gerek dünyada gerekse ülkemizde Çocuk hakları İhlalleri önlenememiş, tam tersi artan savaşlar, doğal afetler, yoksulluk gibi olaylar çocukların sağlık, eğitim, yaşam, barınma gibi en temel haklardan yararlanmamasına yol açmıştır.

Bu yıl 20 Kasım 2020 Dünya Çocuk Hakları Gününe Pandemi koşullarında girilmiştir. Pandemi süreci OECD ülkeleri arasında çocuk yoksulluğunda 1. Sırada olan ülkemizdeki koşulları çocuklar aleyhine bozmuştur.

Yeterince internet veya bilgisayar alt yapısı olmadığı için milyonlarca çocuk düzenli olarak eğitime katılamamakta, bu durum fırsat eşitsizliğine ve eğitim hakkının ihlaline yol açmaktadır. Bu konuya ilişkin uyarımızı Baro olarak Pandeminin başında yapmıştık. Geçen 8 aylık süreçte ne yazık ki bu konuda tüm çocukları istisnasız kapsayacak bir çalışma yapılmamıştır.

Sosyal devlet olma gereği olarak hakların kullanılmasını sağlamak görevi olan Devletimiz; ne yazık ki Anayasamızda güvence altına alınan eğitim hakkının ihlalinin önüne geçememiştir.

Tüm gelişmiş ülkeler okullarını açık tutmayı önceleyip, buna göre önlem almaya çalışırken, ülkemizde kısıtlama denilince hemen okulların kapatılmasının önlem olarak düşünülmesi düşündürücüdür. Bu durumun uzun dönemde çok olumsuz bir maliyet yaratacağı açıktır. Bu tercih çocuklar arasında ki eşitsizliği derinleştirmekte ve çocuklar yönünden açık bir hak ihlaline neden olmaktadır.

Tüm çabalara rağmen yargı mekanizmasında çocukların ikincil mağduriyetlerinin ve örselenmelerini önlenememiştir.

Çocukların hak ihlallerinin önlenmesi için Trabzon Barosu ve Trabzon Çocuk Hakları Komisyonu olarak; başta Devletimiz olmak üzere, tüm kurum ve kuruluşları ve toplumumuzu çocukları önceleyen politikaları hayata geçirmeye davet ediyor, Çocukların Haklarının sağlanması ve ihlallerinin önlenmesinde gerekli yardım ve mücadeleyi vereceğimizi kamuoyuyla saygılarımızla paylaşıyoruz.

TRABZON BAROSU BAŞKANLIĞI TRABZON BAROSU ÇOCUK HAKLARI KOMİSYONU

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol



Günebakış Trabzon Haber