banner240
banner237
banner238

CHP’Lİ KAYA SORDU: “DEĞİRMENDERE NASIL BU HALE GELDİ?

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, Değirmendere’deki çevre felaketini yerinde inceledi ve yetkilileri göreve çağırdı.

Bölgedeki vatandaşların dereden akan suyun kirliliğinden ve çevreye yayılan kötü kokudan şikayetleri üzerine CHP Ortahisar İlçe Başkanı Fatih Suat Oyman ile birlikte Değirmendere’nin yatağına girerek burada incelemelerde bulunan Kaya, “Pırıl pırıl suyu olan deremiz, maalesef çimento renginde, hatta bazen kömür renginde akıyor ve çok kötü kokuyor. Deremiz nasıl bu hale geldi? Gerçekten insanın içi acıyor. Bu nasıl bir duyarsızlıktır?

Deremizin rengi griye dönmüş.

Bunun nedeni yağmur suları değil. Denetimsiz ve kontrolsüz biçimde dereye akıtılan atıkların ve kirleticilerin etkisiyle derenin rengi bu hale geliyor, bu kirlilik ve koku oluşuyor.” dedi.

CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya açıklamasında konuyla ilgili şunları söyledi:

YÜZDÜĞÜMÜZ DERE ŞİMDİ HASTALIK SAÇIYOR

“Ben çocukluğumdan beri bu dereyi bilirim. Geçmişte bu derenin suyu pırıl pırıl akardı. Bütün bu çevre mahallelerdeki insanlar gelip bu suda yüzerlerdi, bu suyun kenarında oturur piknik yaparlardı. Hayvanlarına su içirirlerdi. Bugün maalesef bu dereden çimento suyu akıyor, siyaha yakın renkte pislik akıyor, deterjan akıyor, yağ akıyor. Kokudan burada durulmuyor. Bu dere etrafına hastalık saçıyor, mikrop saçıyor. Bu dereden kuşlar su içiyor, canlılar su içiyor, börtü böcek besleniyor. Hepsi maalesef bu kirliliğin, bu denetimsizliğin bedelini ödüyor. Geçenlerde derenin suyunu içen ördeklerin öldüğü söyleniyor. Duyan yok, ilgilenen yok. Yetkililer uyuyor mu?

DENETİMSİZ VE KONTROLSÜZ BİÇİMDE ATIKLAR DÖKÜLÜYOR

Değirmenderemizin suyu günün belli saatlerinde kirleniyor. Sabahları tertemiz akan, tatil günlerinde tertemiz akan su mesai saatlerinde çevredeki bazı fabrikalardan ve iş yerlerinden denetimsiz biçimde dökülen kirleticiler ve arıtılmadan dereye akıtılan sular nedeniyle bu hale geliyor.

Vatandaşlarımız yetkililerin buraya gelip inceleme yapmasını, dereye kirletici döken işletmelerin tespitini ve bir çözüm üretmesini bekliyorlar.

HANİ CAZİBE MERKEZİ YAPACAKTINIZ?

2017 yılında Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Değirmendere üzerinde dere ıslah çalışması yapılarak bölge insanı için dere kenarında hoşça vakit geçirebilecekleri mesire alanları oluşturulacağını açıklamıştı.

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Zorluoğlu, seçim öncesi adaylık projelerini açıkladığı toplantıda, Cumhurbaşkanının talimatıyla Değirmendere’yi şehrin ekonomisine, turizmine ticaretine, ulaşımına daha fazla katkı yapar hale getireceklerini vaat etmişti.

Daha sonra Trabzonlu Bilim, Teknoloji ve Sanayi Bakanı Sayın Mustafa Varank, Başkan Zorluoğlu’na benzer bir açıklama ile ‘Cazibe Merkezleri Destekleme Programı kapsamında Değirmendere’yi cazibe merkezi yapacağız.’ demişti.

Bu mu cazibe merkeziniz?

Bırakın cazibe merkezi yapmayı, deremiz şehrin göbeğinde çevreyi ve insan sağlığını tehdit eden bir çöplük haline getirildi, siz de sadece izlediniz, görevinizi yapmadınız!

AKP’nin her seçim döneminde cazibe merkezi yapacağım dediği Değirmendere işte bu halde; pislik içinde, bakımsızlık ve ilgisizlik yüzünden çok kötü durumda.

Böyle cazibe merkezi mi olur?

Bakın Eskişehir’de Porsuk örneği var. Yine benzer şekilde birçok ilde şehir merkezlerindeki bu tür yerler birer cazibe merkezi haline dönüştürülürken, Trabzon’umuzdaki Değirmenderemiz neden bu halde?

ARTIK DUYARSIZ KALMAYIN

Yetkilileri göreve çağırıyoruz. Vatandaşlarımızın ve bizlerin bu feryatlarına duyarsız kalmayın.

Gelin yerinde tespit yapın, bu sudan numune alın. Gerekli incelemeleri yapın, içindeki kirleticileri tespit edin. Ve bu suyu bu hale getirenleri belirleyerek gerekli cezayı verin.

Ayrıca, Sizlerden şu sorularımıza bir an önce cevap bekliyoruz

1.Değirmenderemizin suyunun kurşun rengine dönmesinin sebebi ve çevredeki kötü kokunun sebebi nedir?

2.Derede gözlenen bu kirlilikle ilgili olarak Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü herhangi bir inceleme ve çalışma yapmış mıdır?

3.Bu çevre felaketinin sorumluları kimlerdir?

4.Arıtma işlemi yapmadan atıklarını Değirmendere'ye bırakan, işletmeler hakkında bugüne kadar yapılan bir işlem var mıdır?

5.Bu çevre felaketine ne zaman “dur” denilecektir?

6.Değirmendere’nin suyunun pırıl pırıl aktığı eski günlerdeki haline dönmesi için bir çalışma yapılacak mıdır?

7.Değirmendere ne zaman gerçekten bir cazibe merkezi halini alacaktır?

Kamuoyu adına bu soruların cevaplanmasını istiyor ve yetkililerden cevap bekliyoruz.”

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner1

banner220



Günebakış Trabzon Haber