banner240
banner237
banner238

TRABZONSİAD 2020 YILINI DEĞERLENDİRDİ

Mart ayından itibaren herkesin planlarını ve hedeflerini değiştirmek zorunda kaldığı, sağlık yönünden dikkatli olmaya çalışırken ekonomik yönden de mağduriyetlerin yaşandığı bir yıl geçirdik. Ülkemiz özellikle başlangıçtaki periyodu sağlık yönünden dünyanın pek çok ülkesine göre daha iyi istatistiklerle geçirse de sürecin uzaması hepimizin maddi ve manevi kayıplarına sebep oldu.

Pandeminin başladığı mart ayından bugüne hiç durmadan çalışan ve çok yorulan tüm sağlık çalışanlarımıza teşekkürü bir borç biliyoruz. Bu süreçte her ne kadar önceliğimiz sağlık olsa da salgının çok önemli bir ekonomik boyutu olduğu da gerçektir. 2020 yılı boyunca şehrimiz için çok değerli olan turizm gelirleri %85'lere varan oranda düşmüş, eğitim yuvaları kapanmıştır. Pek çok işletme geçen yılki cirolarının çok uzağındadır. Devletimiz bu süreçte kısa çalışma ödeneği, KGF destekli krediler, basit usul şirketlere kira desteği, çeşitli vergi ve cezaların yapılandırılması gibi destekler açıklamış olsa da salgının ve etkisinin büyüklüğü bugün hala pek çok işletmeyi zorlamaktadır. Normalleşmenin sağlanamaması sebebiyle devam eden kısıtlamalar iş insanları için yeni destek beklentileri yaratmaktadır. Umut ediyoruz ki aşılamanın başlaması ile birlikte Covid-19 ile mücadelede önemli bir safhaya geçilecek ve normalleşme yolunda çok sevindirici bir noktaya gelinecektir.

TrabzonSİAD olarak tabanın sesini tavana duyurmaya çalıştık

TrabzonSİAD yönetim kurulu olarak 2020 yılının mart ayından itibaren pandemi tedbir

ve kısıtlamaları çerçevesinde geniş katılımlı toplantı ve organizasyonlar gerçekleştiremesek de üyelerimizle irtibat halinde olmayı sürdürmeye çalıştık. Tabanın sesinin tavanda duyulması adına üyelerimizden ve iş dünyasından gelen talepleri yetkililere ulaştırarak konuların takipçisi olduk. Başta şehrimizi çok ilgilendiren turizm sektörü, hizmet sektörü ve balıkçılık sektörü olmak üzere bizlere ulaşan tüm sektörlere ait talep ve önerileri çözüm mercilerine ilettik. SGK ve vergi borçlarının yapılandırılması gibi süreç içerisinde açıklanan pek çok desteğin de üyelerimizden gelen talepler içerisinde olduğu görülmektedir.

İşletmeler yaşamalı

Ekonomi yönetiminde yaşanan değişiklikler sonrası Merkez Bankası’nın attığı adımların

ve 2021 yılı temel para politikası olarak enflasyon ile mücadelenin önümüzdeki dönemde ekonomik toparlanmaya katkı sağlayacağını umut ediyoruz. KDV alacakları, enerji maliyetlerinin düşürülmesi, kasa ve stok düzeltmeleri de iş dünyasının sorun ve talepleri arasındadır. Ayrıca basit usul işletmelere verilen kira desteğinin yanında sanayici ve tüccara da, masa hizmeti veren işletmeler başta olmak üzere, kiralarını ödeyebilmeleri noktasında destek sağlanması işletmelerin varlığını sürdürebilmesi adına gerekliliktir. Pek çok kişi istihdam eden bu tür işletmelerin elektrik ve doğalgaz faturalarının normalleşmeden üç ay sonra yapılandırılma ile tahsil edilmesi bu işletmeleri yaşatmak adına önemlidir. Kapanmaları yerine yaşamalarını sağlayacak destekler ile birlikte bu işletmelerin pandemi sonrası ciroları oldukça artacak, vergilerini ödemenin yanında şehre yeni istihdam fırsatları da yaratacaklardır. Salgının dünya üzerindeki genel tahribatına baktığımızda 2020’nin ilk çeyreğinden sonra finansal piyasalarda olumsuz hareketlilik hızla artmış, gelişmekte olan ülke para birimleri değer kaybederken hızla azalan genel taleple birlikte petrol fiyatları düşmüş, güvenli liman olarak görülen altın ve gümüş fiyatları yükselmiştir. Küresel ticaret zayıflamış, ekonomiler daralmıştır. Pek çok sektörde büyük bir hızla talep azalması yaşanmış ve arz tarafında ise maliyetlerin artması ile sıkıntılar büyümüştür. Her ne kadar salgın bakımından bir gereklilik olsa da seyahat kısıtlamaları ve temas durumunu azaltıcı önlemler sebebiyle

turizm ve hizmet sektöründe büyük kayıplar yaşanmıştır. Şehrimiz de bu olumsuz durumdan maalesef oldukça fazla etkilenmiştir. Derneğimiz tarafından pandemi süreci içerisinde üyelerimizin görüşleri doğrultusunda yayınladığımız “Daha Yaşanabilir Turizm Şehri Trabzon” çalışması ile turizmde yapılması gerekenler ile ilgili önerilerde bulunurken sektörü ayakta tutacak destek beklentilerimize de yer vermiştik. Geldiğimiz noktada bir turizm şehrinden bahsedebilmek için öncelikle sektörün paydaşlarını salgın sonrasına kadar ayakta tutabilmek çok önem arz etmektedir. Ayrıca Güvenli Turizm sertifikası alan restoran ve otellerin farklı teşviklerle desteklenmesi gerekir.

Yeni döneme hazırlanalım

Bu durgun dönemin şehri ilgilendiren konularda ve turizmin geleceği noktasında bir hazırlık süreci olarak değerlendirilmesi gerektiğine değinen TrabzonSİAD Başkanı Sırrı Eren, “Umuyoruz ki aşı süreci sonrası yaşanacak normalleşme ile birlikte bu yaz şehrimizin turizm kazanımlarını geri alacağı bir dönem yaşanacaktır. Bu sebeple üzerinde çalışılan, şehrimizdeki turizm çalışmalarını tek sekretarya altında toplayacak ve tüm paydaşların görüş ve önerilerini birleştirecek yapı bir an önce hayata geçirilmeli ve bu durgun dönem, turizmdeki ve şehirdeki eksikliklerin giderildiği bir hazırlık sürecine dönüşmelidir. Yaraların sarılacağı bir dönem olacağını umduğumuz 2021 yılının şehrimiz için çok önem arz eden Güney Çevre Yolu ve Erzincan-Gümüşhane-Trabzon demiryolu projeleri açısından da gelişme sağlayacağımız bir yıl olması en büyük temennimizdir. Ayrıca salgın sürecinde 2020 yılı boyunca dijitalleşme açısından da yepyeni bir dönem başlamış, pek çok kurum ve işletme toplantı ve satışlarını elektronik ortama taşımıştır. Dijitalleşmenin normalleşme sonrası da önemini yitirmeyeceği, her kurumun ve firmanın bu konuya yatırım yapması gerektiği aşikârdır.

Bu güne kadar açıklanan destekler için başta Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere hükümetimizin ilgili bakanlarına iş dünyası olarak teşekkürlerimizi

arz ediyor, devam eden beklentilerin 2021 yılında cevap bulmasını ümit ediyoruz. 2020 yılı boyunca şehrimizin salgınla mücadelesinde yoğun emek harcayan başta Sayın Valimiz

İsmail Ustaoğlu’na, il Sağlık Müdürü Sayın Hakan Usta’ya ve Kanuni Eğitim Araştırma Hastanesi Başhekimi Sayın Süleyman Türedi’ye, Büyükşehir Belediyesi’ne, Ortahisar Belediyesi’ne, iş insanlarımızın sorun ve taleplerini duyurma noktasında bizlere destek olan Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’na, Ticaret Borsası’na, Of Ticaret ve Sanayi Odası’na, Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği’ne, Dokasifed’e teşekkürlerimizi arz ediyorum. Türk milleti 2020 yılı boyunca birlik ve beraberlik içerisinde zor günlerdeki dayanışma ruhunu göstermiştir. Tarihi zorlukta bir yılı geride bıraktık. Aşı sonrası normalleşmenin yaşanacağını umut ettiğimiz 2021 yılının da kolay geçmeyeceği bir gerçektir. 2021 yılı boyunca mücadeleyi elden bırakmamalı, bu zorlukların üstesinden el birliği ile gelmeliyiz. Trabzon Sanayici ve İş İnsanları Derneği Yönetim Kurulu olarak başta üyelerimizin, Trabzon iş dünyasının ve tüm Trabzonlu hemşerilerimizin yeni yılını kutluyor; sağlıklı, kazançlı yepyeni bir yıl diliyoruz.” şeklinde konuştu.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner1

banner220



Günebakış Trabzon Haber