Sosyal Güvenlik Mesleki, Fizyolojik ve Sosyo-Ekonomik Risklere Karşı Bir Kaledir

Sosyal Güvenlik Mesleki, Fizyolojik ve Sosyo-Ekonomik Risklere Karşı Bir Kaledir.

İl Müdürü Erdem Akbay, sosyal güvenliğin vatandaşlara hayatları boyunca sağlık hizmeti vermeyi, asgari bir gelir düzeyi sağlamayı ve kişileri mesleki (iş kazası meslek hastalığı), fizyolojik (doğum. ölüm) ve sosyo-ekonomik (işsizlik gibi) nitelikteki risklere karşı korumayı ve bu risklerden doğan zararları gidermeyi amaçlayan bir sistem olduğunu ifade etti.

Sigortalı Çalışmak Bir Zorunluluktur.

Çalışanların sosyal güvenlik sistemine dahil olmalarının hak ve aynı zamanda bir yükümlülük olduğuna değinen İl Müdürü Erdem Akbay, işverenlerin çalışanlarını sigortasız olarak çalıştırma hakları olmadığı gibi çalışan kişilerin de sigortasız çalışmak veya sigortasız çalışmayı istemek gibi bir haklarının söz konusu olmadığını belirtti.

Sigortasız Çalışarak Kendinizin ve Ailenizin Yarınlarını Riske Atmayın

İl Müdürü Erdem Akbay sosyal güvenlik sisteminin sigortalı çalışan kişilere birçok fayda sağladığına dikkat çekti. Kayıt dışı çalışma durumunda ise kişilerin bu haklardan mahrum kalacağının altını çizen İl Müdürü Akbay, sigortasız çalışmak, kişinin kendisinin ve ailesinin yarınlarını tehlikeye atan en büyük risktir şeklinde konuştu.

Çalışanları Sosyal Güvenlik Sistemine Hiç Bildirmemek Kadar Çalışma Gün Sayılarını ve Prime Esas Kazançlarını Eksik Bildirmek de Kayıt Dışılıktır.

Sosyal güvenlik sistemi açısından üç tür kayıt dışılık olduğunu söyleyen İl Müdürü Erdem Akbay, bunları çalışan kişilerin sosyal güvenlik kurumuna hiç bildirilmemesi, çalışma gün sayılarının eksik bildirilmesi ve prime esas kazançlarının eksik bildirilmesi şeklinde sıralayarak her üç durumun da kayıt dışılık olduğunu ve yaptırım açısından birbirinden farkları olmadığını belirtti.

Amacımız Rehberlik Yoluyla Kayıtlı Çalışmayı Teşvik Etmek

Sosyal Güvenlik Kurumu olarak, rehberlik anlayışını esas alan bir yöntem ile kayıtlı istihdamı teşvik etmeye çalıştıklarını belirten İl Müdürü Akbay, Kurumun denetim ile temel amacının, işverenlere idari para cezası vererek gelirlerini artırmak değil; esas olarak işverenleri sosyal güvenlik mevzuatı ile ilgili yükümlülükleri konusunda bilgilendirerek, mevzuatın uygulanması aşamasındaki sorunları en aza indirmeye çalışmak olduğunu ifade etti.

Kayıt dışı İşçi Çalıştıran İşverenlere Yaptırım Uygulanır.

Tüm bu rehberlik çalışmalarına rağmen yapılan denetim ve tespitlerde sigortasız işçi çalıştırdığı tespit edilen işverenlere yüksek tutarlarda idari para cezası uygulandığının altını çizen İl Müdürü Erdem Akbay, sadece 1 sigortalıyı 1 ay sigortasız çalıştırdığı tespit edilen işverene toplam 11.771 TL (2020 yılı için) idari para cezası uygulandığını söyledi. Ayrıca bu çalışmalara ait primlerin gecikme cezası ve zammıyla tahsil edildiğini belirtti.

Kayıt dışı Çalışma Çalışanlar, İşverenler Ve Kamu Maliyesi Üzerinde Olumsuz Etki Yaratır.

İl Müdürü Erdem Akbay Kayıt dışı istihdamın toplumun sosyal ve ekonomik değerleri üzerinde birçok olumsuz etkisi bulunduğuna dikkat çekerek bu etkileri şöyle sıraladı.

Çalışanlar Üzerindeki Etkileri:

Sigortasız çalışan işçi iş kazası, meslek hastalığı ve analık durumlarında Kurumumuzca sağlanan hak ve yardımlardan faydalanamaz. Hasta olması durumunda sağlık yardımlarından yararlanamaz. Uzun vade de emekli olamaz ve ölümü halinde eş ve çocuklarına aylık bağlanamaz.

İşverenler Üzerindeki Etkileri

Yapılacak denetimler ve tespitler sonucu sigortasız işçi çalıştırdığı tespit edilen işverenlere yüksek tutarlarda idari para cezası uygulanır. Bu işverenler Devletimizce sağlanan destek ve kredilerden faydalanamazlar. Ayrıca aynı meslek grubunda haksız rekabete yol açarlar.

Kamu Yönetimi Üzerindeki Etkileri:

Kayıt dışı çalışma devletimizin vergi ve prim kaybına sebep olarak sosyal güvenlik açıklarının artmasına neden olur. Gelir dağılımının bozulmasına ve kaynak dağılımında etkinliğin bozulmasına yol açar.

Kayıtlı Çalışıp Çalışmadığınızı Çok Kısa Sürede Öğrenebilirsiniz.

Çalışanların çalışmalarının işverenler tarafından bildirilip bildirilmediğini veya hangi kazanç seviyesinden bildirildiğini kısa sürede öğrenebileceği yollara da değinen İl Müdürü Akbay, çalışanların PTT’den alınan e-devlet şifresi ile www.turkiye.gov.tr adresinden sorgulama yapabileceklerini, 7 gün 24 saat “ALO 170” Çalışma ve Sosyal Güvenlik İletişim Merkezi’ni arayabileceklerini, telefonlarının kısa mesaj bölümüne P boşluk TC Kimlik Numarası boşluk Aile Sıra Numarası yazılarak 5502’ye bütün operatörlerden kısa mesaj gönderebileceklerini ayrıca

il ve ilçelerde bulunan tüm sosyal güvenlik il müdürlüğü veya sosyal güvenlik merkezlerine başvurarak da, sigortalı çalıştırılıp çalıştırılmadığı ve hangi kazanç seviyesinden bildirildiğini kısa sürede öğrenebileceklerini söyledi.

Kayıt dışı İstihdama Göz Yummayın.

İl Müdürü Erdem Akbay ‘Çalışanlar sigortasız çalıştırıldıklarını ya da ücretlerinin veya çalışma sürelerinin eksik bildirildiğini düşündüklerinde ihbar ve şikayetlerini şu yollarla bize iletebilirler’:

· Çalışma ve Sosyal Güvenlik İletişim Merkezi “ALO 170” i 7 gün 24 saat arayabilir.

· En yakın sosyal güvenlik il müdürlüğü veya sosyal güvenlik merkezine şikâyetleri iletebilir.

· Her türlü istek, şikayet, ihbar, görüş ve öneriler CİMER yani Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi üzerinden de yapabilir.

Kayıtlı Çalışmak Sosyal Sorumluluğun Gereğidir.

İl Müdürü Erdem Akbay, gerek işçilerin gerekse işverenlerin kayıt dışı çalışma ve çalıştırma yolunu tercih etmemelerini, hiçbir çalışanın canının kayıt dışı çalışacak kadar ucuz olmadığını, her alanda olduğu gibi sosyal güvenlik konusunda da kurullara uygun hareket etmenin birbirimize ve ülkemize olan sorumluluğumuzun bir gereği olduğunu ifade etti.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol



Günebakış Trabzon Haber