banner240
banner237
banner238

5 AY SONRA GELEN YANIT!!!

Tığlı’nın, farklı kurum ve kuruluşlarca paylaşılan rekolte tahminlerinin piyasayı manipüle etmemesi için Rekolte Tespit Komisyonu’nun yapacağı çalışmanın ardından Bakanlık tarafından duyurulacağı açıklanmasına rağmen, farklı kuruluşlar tarafından basında yer alan rekolte tahminlerinin piyasayı üretici aleyhine manipüle ettiğini ifade ettiği soru önergesine Bakan Pakdemirli beş ay sonra yanıt verdi.
“Bu rekolte tahminleri doğru mu? Farklı kurum ve kuruluşların tahminleri arasındaki fark neden kaynaklanıyor”diye soran CHP milletvekili Necati Tığlı’ya, Bakan Pakdemirli’nin cevabı “ atı alan Üsküdarı geçti” dedirtecek nitelikte.
Tarım Bakanı Pakdemirli, farklı rekolte tahminlerinin fiyatta dalgalanmalara sebep olduğunu kabul ettiği açıklamada, Tığlı’nın bu kurum kuruluşlar hakkında ne gibi yaptırımlar uygulanacağına ilişkin sorusuna ilişkin ise yanıt vermedi.
Bakan’ın 2018 rekoltesine ilişkin rekolte tespit komisyonunun 560 bin ton tahminini önergeye yanıt verdiği 25 Aralık 2018 de, yani yıl sonunda üreticinin elinde ki fındığın çoğunluğunu pazara indirdikten sonra duyurması dikkat çekti.
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, CHP milletvekili Tığlı’nın soru önergesine verdiği yanıtta şu ifadeleri kullandı:
“Son yıllarda farklı kurumlar tarafından farklı rekolte tahmin açıklamalarının yapılması sonucu fındık sektöründe rekolte ve fiyat konularında dalgalanmalara neden olunması üzerine, fındık sektöründeki tüm paydaşlara rekolte sonucunun sadece Bakanlığımız tarafından yapılacağı, rekolte tespit aşamasında elde edilen bilgilerin hiçbir şekilde kamuoyuyla paylaşılmaması konusunda bilgilendirme yapılmıştır. Bu çerçevede hasat öncesinde rekolteye yönelik spekülatif hareketlerin önüne geçebilmek amacıyla fındık üretiminin yapıldığı illerde, kamu ve özel sektör temsilcilerinden oluşan Rekolte Tespit Komisyonları kurulmuştur. Fındık rekoltesi söz konusu komisyon tarafından çotanak sayımı yapılarak, olumsuz hava şartları ile hastalık ve zararlıların olumsuz etkisi de göz önüne alınarak tespit edilmekte, Bakanlığımıza gönderilmekte ve Bakanlığımızca değerlendirilerek kamuoyuna açıklanmaktadır.
Fındık Rekolte Tespit Komisyonlarının yaptığı çalışmalar sonucunda 2018 yılında fındık rekoltesinin 560 bin ton olacağı tahmin edilmişti. Ancak hasat öncesi meydana gelen dolu, sel ve kuraklık gibi olumsuz iklim koşulları nedeni ile rekoltenin 515 bin ton olarak gerçekleşeceği öngörülmektedir.“

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner1

banner220



Günebakış Trabzon Haber