AK PARTİ ‘ENGEL’LERİ KALDIRDI

AK Parti Trabzon Milletvekili Salih CORA, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla mesaj yayımladı. CORA, mesajında, AK Parti döneminde engellilerin hayatlarını kolaylaştırabilmek için önemli icraatlar yapıldığını belirtti. CORA, Engellilere yönelik sağlıktan eğitime, istihdamdan sosyal yaşama kadar birçok alanda AK Parti’nin önemli çalışmalara imza attığını ifade ederek şunları kaydetti:

“Son 18 yılda, engelli bireylerin hayata katılımı konusunda atılan devrim niteliğindeki adımlar, engelli vatandaşlarımıza karşı hassasiyetimizin bir göstergesidir. Eğitim hizmetlerinden evde bakım hizmetlerine, istihdamdan ayrımcılığın önlenmesine varıncaya kadar pek çok hususta engelli kardeşlerimizin sorunlarına çözüm olmak, toplumla bütünleşmelerini, iş gücüne katılmalarını, huzur ve refahlarının artmasını sağlamak için özveriyle çalıştık.” ENGELLİLER HUKUKU OLUŞTURDUK 2005 yılında yayımlanan Engelliler Kanunu ve alt düzenlemeleriyle Türkiye'de ilk kez 1500 maddelik engelliler hukuku oluşturulduğunu anlatan CORA, "Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip ERDOĞAN liderliğinde, 2007 yılında Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Sözleşmesi'ni imzalayan ilk ülkelerden biri olduk. Engellilerimize yönelik pozitif ayrımcılığı 2010 yılında anayasal güvence altına aldık." diye konuştu. KAMUDAKİ ENGELLİ ÇALIŞAN SAYISI 58 BİNE YAKLAŞTI Engellilerin çalışma hayatına katılımları konusunda da büyük ilerlemeler kaydettiklerini ifade eden CORA, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu amaçla kamu dahil, belli iş yerlerinde engelli çalıştırma zorunluluğunu getirdik. Kolaylaştırıcı, teşvik edici politikalar yoluyla, engelli kontenjanındaki doluluk oranını yıldan yıla artırıyoruz. 2002'de kamuda atanan engelli mamur sayısı 5 bin 800 civarındayken, bugün 10 kat artarak 58 bine yaklaştı. Özel sektöre yönelik teşviklerin de etkisiyle AK Parti iktidarı döneminde işe yerleştirilen engelli vatandaşların sayısı 420 bini geçti. Her engelli vatandaşa bir iş danışmanı verilirken, girişimci engellilere yönelik 65 bin liraya kadar hibe desteği vermeye başladık. Bu kapsamda şimdiye kadar 130 milyon TL hibe desteği verdik. Hükümetimiz son 5 yılda 100 binin üzerinde engelli vatandaşa aktif işgücü programı kapsamında mesleki nitelik ve iş tecrübesi kazandırdı.”

CORA, kamu kurum ve kuruluşlarının engelli memur kontenjanlarının yüzde 95 doluluğa ulaştığını, Sağlık Bakanlığı'nda istihdam edilen engelli memur sayısının da 14 bin 321 olduğunu belirtti. 521 BİN BAKIMA MUHTAÇ VATANDAŞIMIZA 8.2 KATRİLYON DESTEK SAĞLADIK “Bugün Türkiye’de 521 bin kişiye evde bakıyoruz.” diyen CORA, “Bu 521 bin insanımıza bakım ücreti olarak da verdiğimiz rakam tam bu sene 2020 yılı rakamıyla 8.2 katrilyon Türk Lirası, sadece evde baktığımız hastalarımıza verdiğimiz rakamdan bahsediyorum. Bunu niye söylüyorum Türkiye Cumhuriyeti sosyal bir hukuk devletidir.” ifadelerini kullandı.

EVDE BAKIM DESTEĞİ PROGRAMI BAŞLATTIK “Öğrenim çağındaki özel eğitime ihtiyacı olan bireylere evde veya hastanede eğitim imkanı sağladık.” diyen CORA, “18 yıl önce 6 bin 901 olan özel öğrenci sayımızı 2019 itibarıyla 95 bin 886'ya yükselttik. Ağır engelli vatandaşlarımızın yaşam standartlarını iyileştirmek için Sosyal Politika hizmetlerimizin en önemli unsurlarından biri olan Evde Bakım Desteği programını başlattık. Bu hizmetten 2007 yılında 43,4 milyon lira bütçe ile 30 bin 638 vatandaşımız yararlanırken, 2019 yılı itibarıyla bütçeyi 6,67 milyar liraya, hizmet alan kişi sayısını da 515 bin kişiye çıkarttık." şeklinde konuştu. KORUMALI İŞ YERLERİNE DESTEĞİMİZ DEVAM EDİYOR CORA, sözlerine şu şekilde devam etti: “Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’mız ile zihinsel ve ruhsal engelli vatandaşların istihdamı için oluşturulan korumalı iş yerlerine 2020 yılında ilk 6 ayda 222 bin lira destek sağladık. Bakanlığın sadece mali olarak değil, teknik açıdan da desteklediği çalışma ortamları özel olarak düzenlenen korumalı işyerlerinde en az yüzde 40 oranında zihinsel veya ruhsal engelli kişiler çalışabiliyor. Yılın ilk 6 aylık döneminde korumalı işyerlerine her bir engelli çalışanı için aylık 805 TL destek sağlayan Bakanlığımız, toplam 222 bin lira ödenek aktarımında bulundu. Bakanlığın ikinci 6 aylık dönem için engelli çalışan başına sağladığı destek ise aylık 851,95 TL’ye yükseltildi.” SPORDA ENGELLERİ KALDIRDIK CORA, ayrıca engelli bireyleri spor yoluyla topluma kazandırdıklarını vurguladı. CORA, “Evlerine mahkûm edilmiş engelli bireylerimizi spor yoluyla topluma kazandırmak için önemli adımlar attık. Gençlik Hizmetleri ve Spor Müdürlükleri bu açıdan oldukça önemlidir. Gençlik Hizmetleri ve Spor Müdürlükleri aracılığıyla engelli bireylerimizin kendilerini toplumdan uzak olarak görmelerini engelleyen ve burada öz güvenlerini geliştirmelerine katkı sağlayan çalışmalar yaptırılıyor. Bu da toplum içinde öz güvenlerini geliştirerek bizlerden çok farklı olmadıklarını anlamalarını sağlıyor. Ayrıca engelli sporcularımıza yönelik vermiş olduğumuz destekler ve teşviklerle, sporcularımız ülke çapında başarılarını uluslararası alana taşıdı ve bu dönemde tarihi başarılara imza attık. 2021 Tokyo’da yapılacak Olimpiyat Oyunlarında engelli sporcularımızın hepimizi gururlandıracağına inancım tamdır.” dedi.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol



Günebakış Trabzon Haber