Gelecek Partisi Akçaabat İlçe Başkanı Okan KOÇ   

Bildiğiniz gibi 2012'de Büyükşehir yasasının değiştirilmesi ile köylerimiz rızaları alınmadan   MAHALLE statüsüne çevrilmiş,

KÖY TÜZEL KİŞİLİĞİ

Sona erdirilerek köylerimizin uzun yıllar emek verdiği tüm MERA, OTLAK ve TAŞINMAZLARI BELEDİYELERE devredilmiştir. Köylerimizin doğal yapısına

TARIM ve HAYVANCILIĞINA

Büyük zarar veren bu durumun hükümet tarafından da tespit edilmesi üzerine İKTİDAR önemli bir adım atarak Büyükşehir Belediye kanununa ek bir madde ekleyerek

YENİDEN TARIM VE HAYVANCILIĞI

Canlandırmak amacıyla 16 Ekim 2020 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 7254 sayılı kanunun 10. maddesine göre mevcut MAHALLE statüsünü belli kriterlere göre KIRSAL MAHALLE olarak KÖY statüsüne yakın bir duruma getirmiş bulunmaktadır.                                                                    

Bu kanun her ne kadar eskiden olduğu gibi köylerimize KÖY TÜZEL KİŞİLİĞİNİ VERMİYOR, MAL VARLIKLARINI İADE ETMİYORSA DA çıkarılan bu son kanunla KIRSAL MAHALLE olan köylerimiz aşağıda belirtilen çok önemli AVANTAJLAR sağlamaktadır.            

**LÜTFEN DİKKATLE OKUYUN*    

1.) Büyükşehir yasası içinde yer alıp bu güne kadar uygulanmayan, ancak uygulanması kuvvetle muhtemel olan Tarım arazilerinden yani TARLALARDAN VERGİ ALINMASI kesinlikle ortadan kalkmış olacaktır.                 2.) Bina, arsa, mesken amaçlı binalar ile zirai amaçla kullanılan BİNA, ARSA VE ARAZİLERDEN EMLAK VERGİSİ ALINMAYACAKTIR.                                            
3.) Ticari, Sınai ve Turistik amaçla yapılan bina arsa ve arazilerden EMLAK VERGİSİ %50 indirimli olacaktır.       4.) Yapılacak binalarda bina inşaat harcı ile imarla ilgili hiçbir harç alınmayacaktır.                                                 
5.) Diğer vergi, harç ve harcamalara da % 50 indirim uygulanacaktır.                                                                  
6.) İçme ve kullanım suları için alınacak olan ücret, EN DÜŞÜK TARİFE ÜZERİNDEN işyerleri için % 50 konutlar için % 25 olarak uygulanacaktır.                       
7.) 6831 sayılı kanuna göre  KIRSAL MAHALLELER ormanlardaki HAK ve İMTİYAZLARDAN YARARLANMAYA DEVAM EDECEKLERDİR.                      

**SONUÇ OLARAK GÖRÜLDÜĞÜ GİBİ**
                          
* Çıkarılan bu kanunla KIRSAL MAHALLEYE dönüşecek köylerimiz  bu yasa ile önemli avantajlar sağlayacaktır.   * KIRSAL MAHALLEYE dönüşen köylerimiz İlçe ve Büyükşehir belediyelerine oy vermeye devam edecektir.                                                                            

** Bugüne kadar Belediyelerden alınmakta olan hizmetler alınmaya devam edecektir.                               

*HEPİMİZE GÖREV DÜŞÜYOR** 

** Köylerimizin KIRSAL MAHALLE olarak tarım ve hayvancılıkta yeniden bir atılım yapabilmesi için, Köylerimize ait MERA ve OTLAKLARIN KIRSAL MAHALLELERCE süresiz olarak kullanılması için kapsama giren Türkiye çapında tüm köylerin, Muhtarların, Muhtar dernekleri, Federasyon ve konfederasyonların, Ziraat odaları gibi kurum ve kuruluşların kollektif olarak hükümet ve ilgili merciler nezdinde yoğun temaslar yapmalıdırlar.                            
** İleriki aşamada köylerin tüzel kişilik kazanması durumunda TARIM ve HAYVANCILIKTA ve ORGANİK ÜRETİMDE  meydana gelecek olumlu gelişmeler dışında; doğasıyla, yaşam tarzı ve yaşatılması gereken geleneksel kadim köy kültürününün önemi ilgili mercilere kapsamlı bir şekilde aktarılmalıdır.                    

** BİRLİKTEN KUVVET DOĞAR**                    

Yukarıda özetlenen imkanlardan yararlanmak ve KIRSAL MAHALLE statüsüne geçebilmek için sürecin yakından ve sıkı bir şekilde takibi gerekmektedir. 
** Bunun için köy muhtarları, gerek İlçe Belediyesi aşamasında gerekse Büyükşehir meclisinde yapılacak olan görüşmelerin her aşamasında köy halkıyla birlikte hareket etmelidir.                                                          
* Belediyeye verilecek KIRSAL MAHALLE talep dilekçesinin ekine mutlaka KÖY/MAHALLE halkının imzalarınında bulunmasına özen gösterilmelidir.                

* Konu ile ilgili müracaatların ilgili belediyelerde görüşülmesinde KÖY HALKININ İMZALARININ olması halkın bu konudaki hassasiyetini ve köy/Mahalle muhtarı ile birlikte hareket edildiğini ifade edeceğinden bu konu üzerinde önemle durulmalıdır. 
** SON OLARAK şunu ifade etmek istiyorum, bu yasada KIRSAL MAHALLE olarak köylere sağlanan avantajları köylerine kazandırmak için bütün Muhtarların, Derneklerin ve Muhtarlar Federasyonunun konunun sıkı takipçisi olacaklarına inanıyorum. Konu ile ilgilenen biri olarak bu tespitlerimi ve düşüncelerimi değerli muhtarlarımızla ve duyarlı vatandaşlarımızla paylaşmak istedim.              
** Yasanın köylerimize hayırlı olmasını diliyor, ilgili tüm arkadaşlara başarılar diliyorum.

Saygılarımla, 

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol



Günebakış Trabzon Haber