Saadet Partisi Samsun Milletvekili Mehmet Karaman, Trabzon İl Başkanlığının Ocak Ayı Divan Toplantısında Konuştu;

Saadet Partisi Samsun Milletvekili Mehmet Karaman, ‘‘Biz, yerinde üretim ve istihdamın yaşanabilir şehirlerin olmazsa olmazı olduğunu biliyoruz. Saadet Partisi olarak hedefimiz, 30 yıl sonra 5 Yıldızlı Belediyecilik anlayışını yerelde yeniden hâkim kılmaktır.’’ dedi.

Saadet Partisi Trabzon İl Başkanlığının Ocak Ayı Divan Toplantısına katılan Saadet Partisi Samsun Milletvekili Mehmet Karaman, yerel seçimlerle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

BELEDİYELER BORÇ BATAĞINDA

2004’te Millî Görüşçü Başkanlardan borçsuz, dertsiz, tasasız tıkır, tıkır işler halde alınan belediyelerin, bugün borç batağına battığını söyleyen Mehmet Karaman, ‘‘Mesela Konya. 2004’te AKP’nin kazandığı Konya bugün Türkiye’nin en borçlu 4’üncü belediyesi. 20 yıl önce borçsuz olan ve hatta kârda olan Konya Büyükşehir Belediyesi’nin borcu bugün 500 milyon doları aşmış durumda. İstanbul? İstanbul’da farklı değil. Belediyenin tüm borcu AKP döneminde 1.8 milyar Euro’ya, CHP dönemiyle birlikte tam 2.8 milyar Euro’ya çıkmıştır. Yani 92 milyar lira. Bu rakam bugün 2024 bütçesindeki 7 bakanlığın bütçesinden daha fazladır. Kayseri? Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nin borcu 1 trilyonun üzerinde. Ya Trabzon? Bakıldığında ne yazık ki Türkiye’nin genelinden farklı değil. Trabzon Büyükşehir Belediyesi’nin borcu 500 milyon lirayı aşmış durumda. Türkiye’de neredeyse borçsuz belediye kalmamış. Teşbihte hata olmaz, uçan kuşa borçları var.’’ ifadelerini kullandı.

RÜŞVET VE YOLSUZLUK HAD SAFHADA

Belediyelerde rüşvet ve yolsuzlukların had safhaya ulaştığını belirten Karaman, ‘‘Rüşvet almış yürümüş. Bugün en ufak bir işinizi yaptırmak için dahi tırnak içerisinde birilerini görmeden işinizi yaptıramaz hale getirilmiş belediyeler ne yazık ki. Hâlbuki milletin gösterdiği bu teveccüh, verdiği bu destek ve 21 yıldır gösterdiği bu müsamaha çok kıymetli hizmetlerin yapılabileceği ve bu hizmetler yapılırken milletin sırtına borç yükü yüklemek yerine refah getirecek şekilde kullanılabilirdi.’’ dedi.

İLK BORÇSUZ BELEDİYE MİLLİ GÖRÜŞ BELEDİYESİ

İlk borçsuz belediyenin yine bir Milli Görüş belediyesi olduğunu vurgulayan Karaman, ‘‘Yakın tarihli bir örnek, 2014 seçimlerinde Kendirli Belediye Başkanımız Salih UZUN, seçimi kazanan AKP’li Alaettin Serdar’a borçsuz belediyeyi bir törenle devretmişti. Sosyal belediyecilik çalışmaları yine Milli Görüş Belediyeleriyle yaygınlaştı. Biz Saadet Partisi olarak maddi ve manevi kalkınmanın önemini, bunun ilk aşamasının yerel yönetim çalışmaları olduğunu biliyoruz. Biz, adil bir paylaşım olmasının, yönetimde adaletle mümkün olacağını biliyoruz. Biz, yerinde üretim ve istihdamın yaşanabilir şehirlerin olmazsa olmazı olduğunu biliyoruz. Saadet Partisi olarak hedefimiz, 30 yıl sonra 5 Yıldızlı Belediyecilik anlayışını yerelde yeniden hâkim kılmaktır.’’ diye konuştu.

KAMU KAYNAKLARI SÖMÜRÜLÜYOR

İhalelerdeki usulsüzlüklere ve kamu zararına dikkat çeken Karaman, şunları kaydetti; ‘‘Hiç mi iyi bir şeyler yapılmadı? Evet yapıldı. Yapılan hizmetleri takdir ediyoruz. Hızlı trenler, otoyollar, havalimanları, tüneller, köprüler, hastaneler… İyi ki yapıldı. Peki, nasıl yapıldı, nasıl yapılıyor? Yap-İşlet-Devret denilen, teoride kamunun mali yükünü alması gerekirken, bir garabet şekli ile ülkemizde büyüyen bir karadelik gibi kamu kaynaklarını sömüren, milletin kaynaklarını sömüren bir uygulama ile. Bu ihalelerin

verildiği hormonlu şirketler, kendi paralarıyla yapmıyor. Önce “ballı ihaleler” bu şirketlere adeta kapitülasyon gibi maddelerle veriliyor. Bu şirketlere vergi muafiyetleri, düşük faizli TL bazlı krediler veriliyor, yetmiyor proje tarihleri öteleniyor. Üstüne zamanında yetişmeyen bu projeler için bir de kanunlar çıkarılarak kur koruması sağlanıyor. İşte bu düzende devletin 1’e mâl edebileceği, ama sırf cebinden o 1 çıkmasın diye 3’e ihale ettiği bu sözüm ona mega projeler, bu iş bilmezlik yüzünden devlete ve millete 5’e mâl oluyor. Kim kârlı şimdi? Bir de devlet garantisi var ki, geçsen de ödüyorsun geçmesen de. Uçsan da ödüyorsun uçmasan da. Binsen de ödüyorsun binmesen de. Bunu sadece iktidar yapmıyor, belediyeler de yapıyor. Misaller, örnekler gösterilebilir. Netice olarak bu yönetemezlik, bu iş bilmezlik hem iktidar da, hem de belediyelerde karşımıza çıkıyor. Hâlbuki tüm bu saydığımız sorunlar olmadan da bu hizmetler yapılabilir. Biz Saadet Partisi olarak Yaşanabilir bir Türkiye istiyoruz. Bunun ilk aşamasının yaşanabilir şehirler olduğunu biliyoruz.’’

Toplantıda Saadet Partisi Trabzon İl Başkanı Şakir Şahintaş ve Saadet Partisi Trabzon Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Y. Mimar Recep Yakuphan da konuştu.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol



Günebakış Trabzon Haber