HAYVANCILIĞIN GELİŞMESİ İÇİN SUNİ TOHUMLAMA ÇALIŞMASI

İKİZDERE-İlçe Tarım Müdürlüğü tarafından hazırlanan çalışmada ilçede 3 yıllık sürede büyükbaş hayvanları kapsayan aşılama projesi uygulanmasına başlandı.

İlçe Tarım tarafından hazırlanan ve Muhtarlıklara dağıtılan broşürlerle proje ile ilgili şu bilgiler verildi.’’ Saygıdeğer İkizdereli Çiftçimiz: İlçemiz Hayvancılığını ve kalitesini artırmak üzere 3 yıl sürecek olan Suni tohumlama projesi kapsamında 7 gün 24 saat hayvan sahibinin İlçe Tarım Müdürlüğümüz personelimize Hayvanının kızgınlığa geldiğini bildirmesi üzerine en kısa sürede işletmeye gidilip kızgınlık belirtileri uygun olup süresi geçmemiş olan Büyükbaş Hayvanlara Suni tohumlama işlemini gerçekleştiriyoruz. Sizlerden ricamız kızgınlık vaktini geçirmeden bizlere haber vermeniz.

Hayvanlarda verimi artırmak için hazırlanan ve İkizdere ilçesinde uygulanacak olan 3 Yıllık projeye İl Tarım Müdürü Murat Genç’in özel önem ve destek verdiği belirtildi.

İNEKLERDE KIZGINLIĞIN BELİRLENMESİ

* Kızgınlığın başlaması ile hayvanda geçici bir iştahsızlık görülebilir.

* O günkü süt veriminde azalma dikkati çekebilir.

* Kızgınlığın başlangıcında olan inek, diğer ineklerin üzerine atlamaya eğilimlidir.

* Hayvanın bakışları davranışları değişir. Diğer hayvanları yalamaya hayvan bakıcısına normalin dışında ilgi gösterir.

* Eğer hayvanın bel bölgesine masaj yapılacak olursa; hayvan belini çökerterek kuyruğunu kaldırarak biraz yana yönlendirir.

* Hayvanda genel bir huysuzluk, bağırma ve aranan bir yüz ifadesi.

* Kızgınlığın başlangıcında daha sulu, kızgınlık ortasında ise daha kıvamlı beyaz (çiğ yumurta akı) renkli çaranın görülmesi.

* Vulva (ferç) dudaklarının kabarıklaşması, hafif sulanması ve iki parmak ile vulva dudakları aralandığında ferç inin iç kısmının kırmız (havuç rengi) alması.

* Kızgınlığın tam ortasında hayvanın diğer hayvanların kendi üstüne atlamalarına aldırış etmemesi.

İSMET KÖSOĞLU

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol



Günebakış Trabzon Haber