BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE MECLİSİ EKİM AYI İLK TOPLANTISI YAPILDI

Büyükşehir Belediyesi Meclis Salonu, toplantı öncesi koronavirüs tedbirleri kapsamında ekipler tarafından etraflıca dezenfeksiyon işleminden geçirildi. Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, sosyal mesafe kurallarına uygun olarak gerçekleştirilen toplantının başlangıcında, salonda bulunan İYİ Parti Trabzon Milletvekili Hüseyin Örs, meclis üyeleri ve basın mensuplarına ‘hoş geldiniz’ diyerek selamlarını iletti. 

GÜNNAR’A BAŞSAĞLIĞI DİLEDİ
Başkan Zorluoğlu toplantıya, geçtiğimiz günlerde babasını kaybeden AK Parti Trabzon Milletvekili Adnan Günnar’a başsağlığı dileklerini ileterek başladı. Başkan Zorluoğlu, “Milletvekilimiz Adnan Günnar’ın kıymetli babası Rahmeti Rahman’a kavuştu. Değerli amcamıza Allah’tan rahmet, Adnan Günnar vekilimize ve tüm ailesine yürekten başsağlığı dileklerimi iletiyorum” dedi. 

ATEŞKES İHLALİNİ ŞİDDETLE KINIYORUZ 
Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki ateşkese de değinen Başkan Zorluoğlu,“Geçtiğimiz günlerde Ermenistan ile Azerbaycan arasında Moskova’da bir ateşkes söz konusu oldu. Ancak ateşkesten sonra Ermenistan tarafından Azerbaycan’ın önemli şehirlerinden Gence’ye füze saldırısı gerçekleştirildi. Orada maalesef siviller de hayatını kaybetti. Bu noktada Ermenistan’ın verdiği sözde durmayarak ateşkesi ihlal etmek suretiyle Azerbaycan’daki sivilleri hedef almasını da Trabzon’dan şiddetle kınıyoruz. İnşallah can Azerbaycan’ın alanda ve sahada elde ettiği başarıyı masada tescil ettirerek 30 yıldır adeta mahzun kalan Karabağ’ın öz evlatlarına kavuşma zamanına az kaldı diyoruz ve Azerbaycan’a sonsuz desteklerimizi iletiyoruz” diye konuştu. 

ÇÖZÜM NOKTASINDA İNİSİYATİF ALDIK
Daha sonra Meclis üyelerine söz veren Başkan Zorluoğlu, kendisine yöneltilen soruları cevapladı. Mevsim şartlarının kurak geçtiğini belirten Başkan Zorluoğlu, “Karakaya İçme Suyu ile ilgili olarak bu sene mevsimin çok kurak geçmesi nedeniyle TİSKİ’nin kaynaklarında ciddi azalmalar meydana geldiğini tespit ettik. Pandemi ve dışarıdan her yaz Trabzon’a gelip okulların açılmasıyla geri dönen ailelerin büyük bir bölümünün hala geri dönmemesi su tüketimini çok artırdı. Dolayısıyla bu sene ortaya çıkan su kesintilerinin bilhassa Karakaya grup ve diğer bazı yerlerde bu sebeplerle ilişkili olduğunu söyleyebilirim. Karakaya’daki mesele sadece bu seneye mahsus değil. Epey zamandır var olan bir sorun. Çözümü noktasında inisiyatif aldık. Orada iki aşamalı bir çalışma öngörüyoruz. 1’inci aşamada yukarıdaki depodan ilave kaynakla aşağılara daha fazla su verebilmek, bir diğeri de Esiroğlu’ndan o bölgeye ilave bir hat çekmek. İkincisi biraz maliyetli ama 1.’sini daha az maliyetle yapabiliyoruz. Sorunu 1’inci proje ile çözebilirsek, önümüzdeki yıl böyle bir sıkıntı yaşanmaz diye düşünüyoruz. TİSKİ’nin hazırladığı alternatif projelerle bu sorunları çözüme kavuşturmak için çalışıyoruz” dedi. 

37 MAHALLEYE SU VERİLECEK 
Akoluk Arıtma Tesisi inşaat alanında incelemelerde bulunduğunu da dile getiren Başkan Zorluoğlu, “Orada çok büyük bir çalışma var. 100 milyon liranın üzerinde bir maliyetle büyük bir arıtma tesisi yapılıyor. Bu çok çeşitli açılardan elzem bir projeydi. Büyükşehir Belediyesi olarak biz yapıyoruz. Bu proje kapsamında  terfi ile su basarak su sağladığımız 90 kodun üzerindeki 37 mahalleye su vermiş olacağız. Hesaplamalara göre bize yıllık 8 milyon lira civarında fayda sağlamış olacak” ifadelerini kullandı. 

MUTABAKATA VARDIK 
Beşirli sahil dolgu tahkimatı ile ilgili neredeyse her gün bir görüşme gerçekleştirdiklerini de ifade eden Başkan Zorluoğlu, “Geçtiğimiz günlerde Sayın Ulaştırma Bakanımızın ziyaretinde yapılan toplantıda gündeme getirdim. 1’inci bölümle ilgili tahkimat konusunu Ulaştırma Bakanlığımız çözecek. Bu konuda bize söz verdiler. Proje ekibimiz Gülcemal ile ilgili bir proje çalışması yaptı. Projeyi de Sayın Bakanımıza arz edeceğim. 2’inci etapla ilgili de bir inisiyatif ortaya koyacağız. O noktada 1’inci bölümde ana kütlede en batıda bir tahkimat var belli belirsiz ama bunu nizami hale getiriyoruz.  Onu Ulaştırma Bakanlığımız yapıyor. Diğer kütlede batıdan doğuya doğru uzanan 2’inci etap dediğimiz, önünde tahkimat olmayan, zaman zaman denize karışıp hoş da olmayan bir görüntü oluşturan kısmını da çözmek için milletvekillerimizle, bakanlarımızla büyük gayret gösteriyoruz. Çözüm noktasında mutabakata vardık. Kesinleştirdiğimiz zaman kamuoyu ile paylaşacağız.  Orası bizim için önemli bir proje. İnşallah o görüntüyü ortadan kaldıran adımları kısa zamanda atacağız” dedi. 

ATATÜRK KÖŞKÜ İÇİN KAPSAMLI ÇALIŞMA YAPIYORUZ
Atatürk Köşkü ile ilgili de açıklamalarda bulunan Başkan Zorluoğlu, “Atatürk Köşkü bir taraftan şehrimizin turizm anlamında çok önemli bir alanı ama diğer taraftan da Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün gelip kaldığı, hatıraları olan bir yer. Her iki bakımdan da bizim için çok önemli bir mekan. Bununla ilgili 2014 ve 2016 yılında kısmi çalışmalar yapıldı. Göreve geldikten sonra daha kapsamlı, daha büyük, hem dış cephesi hem içerideki mobilyalarının durumu hem de peyzaj anlamında çok daha iyi bir noktaya burayı taşımak için bir komisyon kurdurdum. Sadece belediyeden arkadaşların değil, içerisinde uzman hocalarımızın da bulunduğu bir komisyon oluşturduk. Komisyon şu anda çalışıyor. Köşkün rölöve ve restorasyon projeleri oluşturuluyor. Çıkan projeye göre maliyet analizi yapılacak. Atatürk Köşkü’nü daha da güzelleştirecek ve cazip hale getirecek bir noktaya taşıyacağız. Önümüzdeki yıl o projeyi de hayata geçirmeyi hedefliyoruz” şeklinde konuştu. 

CEPHE SAĞLIKLAŞTIRMA PROJESİ ŞEHRİMİZE YAKIŞTI 
Meydan Cephe Sağlıklaştırma Projesi’ne de değinen Başkan Zorluoğlu “Şehrimize çok yakışan ve Trabzon’un merkezini adeta bir Avrupa ülkesinin merkezi haline getiren güzel bir çalışmaydı. Epey titiz davrandık. Büyük oranda tamamlandı. Ortaya çıkan sonucu ben de beğendim. Işıklandırması da tamamlandı. Tarihi binalar akşamları daha güzel görünecekler. Bu projeyi Uzun Sokak, Maraş Caddesi ve Kunduracılar Caddesi ile aşağıda Moloz’un ana cephelerine doğru da yaygınlaştırmamız lazım. İnşallah görev süremiz içerisinde Trabzon merkezini şehrimize gelen ziyaretçilerin hafızalarında kalacak şekle getirmek istiyoruz. Bu noktadaki desteklerinize de teşekkür ediyoruz” ifadelerini kullandı. 

TÜRKİYE’NİN EN MODERN TESİSİ 
Araklı Taşönü Katı Atık Entegre ve Bertaraf Tesisi ile ilgili de değerlendirmede bulunan Başkan Zorluoğlu, “Tesis, Türkiye’nin en modern katı atık bertaraf tesisi. Hiç abartmadan söylüyorum. Burası sıfır atık dediğimiz anlayışa en yakın çalışacak modern tesislerden bir tanesi. Çok da başarılı bir çalışma ortaya koydu yüklenici. Kendilerini tebrik ediyorum. Bu kadar zorluğa pandeminin getirdiği yüklere rağmen tesis neredeyse tamamlandı. Şimdi deneme süreci başlıyor. Ondan sonra da çöpler, Çamburnu’ndaki düzenli depolama sahasına değil, Araklı’daki Katı Atık Bertaraf Tesisi’ne gidecek” şeklinde konuştu. 

GERİ DURMAMIZ SÖZ KONUSU DEĞİL 
Güney Çevre Yolu Projesi ile ilgili de açıklama yapan Başkan Zorluoğlu, “Güney Çevre Yolu, Trabzon için hayati öneme haiz, vazgeçemeyeceğimiz ve en nihayetinde tüm bölge için de ticari ve ekonomik anlamda çok büyük faydaları olacak bir proje. Trabzon’un vizyon projelerinden bir tanesi. Bu noktada bir önceki Ulaştırma ve Altyapı Bakanımız Cahit Turhan, şimdiki Sayın Bakanımız ve milletvekillerimizle konuyu sürekli sıcak tutmaya özen gösteriyoruz. Akçaabat’ta denizden bir geçiş fikrine hep beraber karşı çıktık. Şehir olarak Akçaabat’ın dolguyla bir yola kavuşturulması meselesini raftan kaldırdık. Ama Akçaabat’ın trafik meselesini çözecek olan da Güney Çevre Yolu’dur. Tabii ki büyük yatırımlar. Kanuni Bulvarı devam ediyor. Değirmendere’de büyük bir çalışmaya girdik. Güney yolunu sahil yoluna bağlıyoruz. Yine Değirmendere’den Çukurçayır’a başka bir bağlantı öngörülüyor. Onun üzerinde çalışıyoruz. Hepsi bir anda olmuyor ama çevre yolu bizim olmazsa olmaz projelerimiz arasında. Bunda bırakın geri durmayı, her seferinde aksiyon içerisindeyiz. Ben işler somut boyuta kavuşmadan konuşmayı sevmiyorum. Sırası geldikçe inşallah çevre yolunu da buradan ilan ederiz” dedi. 

GÜNDEM MADDELERİ GÖRÜŞÜLDÜ 
Başkan Zorluoğlu’nun açıklamalarının ardından Meclis gündem maddelerinin görüşülmesine geçildi. Meclis toplantısı, 20 gündem maddesinin görüşülüp komisyonlara havale edilmesinin ardından sona erdi.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol



Günebakış Trabzon Haber