DRAKULA BÖCEĞİNİN TEHDİT ETTİĞİ FINDIK AĞAÇLARI SÖKÜLÜYOR

Maçka’da fındık bahçeleri sökülüyor... Trabzon’da bahçelerde, fındık ağaçlarının dallarının kurumasına neden olan, 'Drakula' olarak bilinen 'Turunçgil Uzun Antenli Teke Böceği'nin yayıldığı 2500 dekar alandaki fındık bahçelerinde söküm işlemi devam ediyor.

Maçka Günay Mahallesi’nde yapılan fındık söküm çalışmalarına AK Parti Trabzon Milletvekili Salih CORA, Maçka Belediye Başkanı Koray Koçhan, Trabzon Tarım İl Müdürü Cahit GÜLBAY ve AK Parti Maçka İlçe Başkanı Sedar KONGUR katıldı.

Toplamda 7 iş makinesi ile yapılan çalışmalarda sökülen fındık ağaçları ise bahçelerde yakılıyor.

MÜCADELEMİZ DEVAM EDİYOR

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan AK Parti Trabzon Milletvekili Salih CORA, “Drakula böceği bölgemizde hızlı bir şekilde yayılıyor. Fındık bahçelerinin yanı sıra tarım arazilerinde görülmeye başlandı. Hızla yayılan bu böcek, ağaçlara kökünden girip içinde oyuklar açtığı için kısa sürede fındık ağaçlarının kurumasına neden oluyor. Tarım Bakanlığımız, Ziraat Odası ve Tarım Müdürlüğümüz çalışmalarına yoğun bir şekilde devam ediliyor. Salgını durdurmak için 7 mahallenin fındık bahçelerinde sökme ve yakma işlemlerini yapıyoruz. İlçemizde 2500 dekarlık bir alanda görüldü. Bunu bir an önce bu alandan bertaraf etmek zorundayız.” dedi.

ÇİFTÇİLERİMİZİ MAĞDUR ETMEYECEĞİZ

Çiftçilerin mağdur etmeyeceklerini ifade eden CORA, “24 Ekim 2019 tarihli Resmi gazetede yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararında, Maçka’da fındık bahçelerine zarar veren Turunçgil uzun antenli böceği ile bulaşık alanlarda mücadele için eradikasyon (fındık bahçelerinin sökümü) yapan üreticilerimize 4 yıl ürün kaybını karşılamak amacıyla oluşturulacak komisyonun belirleyeceği rekolte üzerinden kilogram başına 15 TL tazminat ödemesi yapılması kararı verildi. 4 yıl sonunda sökülen fındık ağaçlarının yerine yenisini yine tarım il müdürlükleri Aracılığı ile dikilecektir.” diye konuştu.

Ürün ve gelir kaybına ilişkin vatandaşların itirazların dinleyen ve ardından Tarım Bakanı Sn Bekir Pakdemir ile görüştüğünü söyleyen CORA, “Tarım Bakanı, bürokratları ile yeni bir çalışma yapılacağını, çiftçimizin mağdur edilmeyeceğini, imkanlarımızı zorlayacağımızı, destek ödemesi süresi ve miktarını artırmaya çalışacağını söyledi.” dedi.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol



Günebakış Trabzon Haber