"SEÇİM JESTİ YAPACAKSANIZ EYT, TAŞERON VE ATAMA SORUNLARINI ÇÖZÜN"

AHMET KAYA (Trabzon) - Teşekkürler Sayın Başkan.

38 sıra sayılı Karayolları Trafik Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin 5'inci maddesi üzerine söz almış bulunuyorum. Genel Kurulumuzu saygıyla selamlıyorum.

Değerli milletvekilleri, bu maddeyle Boğaziçi Köprüsü ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nden geçen araçlara verilen idari para cezalarının tahsilatından, varsa yapılmış itirazlardan ve açılmış davalardan feragat edilmektedir. Ayrıca, tahsil edilen cezaların da iade edilmesinin önü açılmaktadır. Temel olarak bu köprüden geçiş izni olmadığı hâlde bu köprülerden neden bu araçların geçtiğini irdelemek ve onları buna iten ve mecbur bırakan durumları göz önünde bulundurmak zorundayız. Üçüncü köprüden geçiş ücretlerinin yüksek pahada olması da bu durumu yaratan temel etkenlerden bir tanesidir. Bu nedenle öncelikle bahsi geçen köprüleri hangi araçların kullandığı göz önünde tutularak köprü geçiş ücretlerinin tekrar gözden geçirilmesi ve hakkaniyetli bir fiyatın belirlenmesi gerektiğine inanıyoruz. Yalnızca bahsi geçen köprülerdeki hatalı geçiş cezalarının değil, aynı zamanda Osmangazi Köprüsü, Avrasya Tüneli ve tüm otoyolların geçiş noktalarındaki cezaların da bu düzenleme kapsamında ele alınması için gerekli çalışmaların yapılması gerekiyor.

Bir diğer konu da, bu düzenlemenin kamuoyuyla paylaşılma biçimidir. Bu düzenleme daha Komisyona dahi gelmeden Meclis Başkanımız Sayın Binali Yıldırım tarafından kamuoyuyla paylaşılmış, vatandaşa âdeta bir müjde gibi sunulmuştur. Doğru olan ve Binali Bey'e yakışan önce Meclis Başkanlığından istifa etmesi, sonra İstanbul için adaylık çalışması yapmasıdır.

Değerli arkadaşlar, bu madde görülüyor ki AKP'nin seçim yatırımı kalemlerinden biridir ve gerekliliği açık olan mali disiplinin bir kez daha ihlal edilmesinden ibarettir. "Bize en çok ne lazım?" diye düşünen AKP yetkilileri "Oy mu, ekonomik çöküş mü?" ikileminde oyu tercih ettiği için bu düzenlemeyi yapmak istemiştir. Buna rağmen yapılan bu düzenlemeyi destekliyor ve yetersiz bulduğumuzu ifade ediyoruz.

Madem millete ve memlekete seçim döneminde bu tür jestler yapmayı düşünüyorsunuz gelin o zaman bu ülkedeki emeklilerin sorunlarını, genç işsizlerin sorunlarını, emeklilikte yaşa takılanların

sorunlarını, joker işçilerin sorunlarını, atanamayan öğretmenlerin, mühendislerin sorunları konuşalım ve onlara da çözümler üretelim.

Bakın, asgari ücrette bir artış yapıldı. Cumhuriyet Halk Partisinin önerisi 2.200 liraydı sizler de biliyorsunuz, AKP Hükûmeti 2.020 lira yaptı. Bu rakamlar beklentileri karşılamamıştır, hayal kırıklığı yaratmıştır. On altı yıllık AKP iktidarında emek ve alın teri yine hak ettiği değeri maalesef görememiştir. İşçilerimiz yapılan zamlar nedeniyle ekonomik krize ve yoksulluğa kurban edilmiştir. Bizim Cumhuriyet Halk Partisi belediyelerinde çalışan işçilerimize sözümüz var. 1 Ocak 2019 tarihi itibarıyla, Cumhuriyet Halk Partili belediyelerde asgari ücreti net 2.200 lira yapacağımızı Sayın Genel Başkanımız Türk milletine müjdelemiştir. Emeğe ve emekçiye hak ettiği değeri biz belediyelerimizde vereceğiz ve bunun öncüsü olacağız.

Tabii, sizin böyle bir derdiniz yok arkadaşlar; asgari ücretmiş, geçim derdiymiş, bunlarla ilgili hiçbirinizin hiçbir sıkıntısı yok, bunu net biliyoruz. Çünkü bu ülkede, biliyoruz ki sizlerin çocuklarının; yakınlarının -özellikle AKP milletvekili arkadaşlara sesleniyorum- geçim derdi diye bir kaygıları, kuşkuları yok.

Hiçbirinizin çocuklarının geçim derdi yok, iş güç derdi yok, yakınlarınızın da geçim derdi yok. Çünkü yaptığınız tüm işlerde olduğu gibi iş başvurularını değerlendirirken de önceliğiniz, size yakın olması, yandaş olması ve sizlere sadakatle bağlı olmasıdır.

Değerlendirmenizi buna göre yaptığınız için burada hak yediğinizi, kul hakkı yediğinizi düşünüyoruz. Sizden önce, bu ülkede hak eden iş alıyordu, şimdi AKP'ye yakın olan, sizlere yakın olanlar işe alınıyor.

Şimdi burada vicdanlarınıza sesleniyor ve sizlere bir soru sormak istiyorum. Hak etmediği hâlde torpille işe giren insana aldığı maaş helal midir? Vicdanlarınıza sesleniyorum, hak etmediği hâlde torpille işe giren bir insana aldığı maaş helal midir? Bu akşam, lütfen, yatmadan, lütfen bu soruyu kendinize sorun, vicdanlarınızda da cevaplayın.

Değerli milletvekilleri, RTÜK bugüne kadar görülmemiş bir hızla Halk TV'ye ve FOX TV'ye cezalar kesmiştir.

Jet hızıyla kesilen bu cezalarla FOX TV'ye 3, Halk TV'ye 5 program yayın durdurma ve para cezaları verilmiştir.

Ne yapılmak istendiğini sizlere yine soruyorum. RTÜK, AKP'ye söz söyleyenleri susturma kurumu mudur arkadaşlar? Bu bir rezalettir.

Ülkeyi öyle bir hâle getirdiniz ki Erdoğan'a laf söyleyenler kendini mahkemelerde buluyor, muhalif yayın yapanlar RTÜK tarafından cezalandırılıyor. Ne yapmaya çalışıyorsunuz, neyi amaçlıyorsunuz, açıkçası, lütfen bunu kendi iç dünyanızda ciddi biçimde sorgulayın.

Bu ülkeyi yolda bulmadık arkadaşlar, herkes attığı adıma dikkat etmek zorundadır. Sanattan ve sanatçıdan korkmayın, eleştiriden korkmayın, üreten insanlardan korkmayın.

Satmaktan korkun; sanatçıları, gazetecileri, aydınları ve suçsuz insanları yargılamaktan, hapse atmaktan korkun.

2019 yılının ülkemize ve tüm dünyaya özgürlük, demokrasi, adalet, barış, refah ve huzur getirerek kardeşliğimizi pekiştirmesi ümidiyle tüm vatandaşlarımızın yeni yılını kutluyor, saygılar sunuyorum.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol



Günebakış Trabzon Haber