banner240
banner237
banner238

ÜNLÜ OPR. DR. FATİH ALAGÖZ'DEN BOYUN FITIĞI İLE İLGİLİ ÇARPICI BİLGİLER

"Boyun fıtığı ,boyun omurlarında ki disklerin , çeşitli nedenlerle yıpranması , yıtılması veya yerinden kayması nedeniyle omuriliğe ve omurilikten ayrılan sinirlere baskı yapmasıdır boyun ve bel bölgesi omurganın en hareketli bölgeleridir. Genç-orta yaşta daha sık rastlanır. İnce, narin ve uzun boyunlularda sıktır. Masa başında çalışmak, uzun sürelerle araç kullanmak, hareketsiz yaşam, uygun olmayan yastık, omurgayı zorlayıcı hareket ve boyun kas zayyflığıyla binen yükü arttırarak fıtıklaşmalara zemin hazırlar."

BOYUN FITIĞININ NEDENLERİ NEDİR?

Her boyun ağrısı boyun fıtığına bağlı değildir. Fıtığa bağlı ağrılar ise dirençlidir ve tek taraflı olarak boyundan kola doğru yayılabileceği gibi, sırta veya enseden başa doğru da yayılır. Ağrı devamlı ve hareket ile şiddetlenmeye meyillidir. Ağrı yanında, kollarda ve ellerde uyuşma, karıncalanma, yanma, iğnelenme ve elektrik çarpması ve yanı sıra his kaybı, kuvvet azalması, el becerilerinde azalma ve kolda incelme gibi nörolojik belirtiler de görülebilir. Öksürme, hapşırma ve ıkınma gibi durumlar ağrıyı arttırabilir

BOYUN FITIĞININ BELİRTİLERİ VE TANISI NELER?

Ağrıyı ilk yaşadığınızda, doktorunuza danışın. Doktorunuz belirtileriniz varsa önceki travmaları ve durumları anlamak ve ağrıya herhangi bir yaşam tarzı alışkanlığının neden olup olmadığını belirlemek için tam bir tıbbi öykü alacaktır. Daha sonra, ağrının kaynağını belirlemek ve herhangi bir kas zayıflığı veya uyuşukluğunu test etmek için fiziksel bir muayene yapılır. Daha sonra, ağrının kaynağını belirlemek ve herhangi bir kas zayıflığı veya uyuşukluğunu test etmek için fiziksel bir muayene yapılır. Teşhis için , Manyetik Rezonans (MRI) veya Bilgisayarlı Tomografi (CT) isteyebilir.

Tedavi yöntemleri;

Boyun fıtığı olan hastaların çoğu hiçbir tedavi görmeksizin iyileşir.Boyunluk, anti-inflamatuar ilaçlar, ağrı kontrolü için ağrı kesiciler, fizik tedavi, egzersiz veya epidural steroid enjeksiyonları gibi tedaviler önerebilir. Boyun fıtığında cerrahi olmayan tedavinin amacı, sinirin fıtıklaşmış diskten kaynaklanan tahrişini azaltmak, ağrıyı dindirmek ve hastanın genel durumunu düzeltmektir. Boyun fıtığı tedavisi süreci boyunca işe gitmemenizde fayda var.

Boyun fıtığında cerrahi olmayan tedavinin amacı, sinirin fıtıklaşmış diskten kaynaklanan tahrişini azaltmak, ağrıyı dindirmek ve hastanın genel durumunu düzeltmektir. Boyun fıtığı tedavisi süreci boyunca işe gitmemenizde fayda var.

Boyun fıtığına (servikal disk hernisi) bağlı ağrının başlamasından sonra kısa süreli (1-2 günlük) dinlenme faydalı olabilir. Bu kısa istirahat sonrasında yeniden harekete başlanması, eklem sertliği ve kas güçsüzlüğünün önlenmesi açısından önemlidir.

fizyoterapist yardımı ile boynunuzu kuvvetlendirmeye yönelik özel egzersizler yapabilirsiniz.

Bu egzersizleri evde veya ihtiyaç ve becerilerinize uygun daha özel bir program uygulamak için bir fizyoterapiste gitmeniz gerekebilir.

Boyun Fıtığında Çekme ve Germe Yöntemi;

Doktorunuz veya fizyoterapistiniz traksiyon (çekme, germe), sıcak uygulama, soğuk uygulama ve elle masaj gibi tedavileri uygulayarak boyun fıtığı ağrısını, inflamasyonu (tahriş) ve kas spazmını azaltabilir.

Boyun Fıtığı Ameliyatı;

Boyun fıtığı teşhisi konan ancak cerrahi olmayan tedavi yöntemlerinden fayda görmeyen hastalar için ameliyat gerekli olabilir. Boyun fıtığı ameliyatının amacı diskin sinire bası yapan bölümünün çıkarılmasıdır.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner1

banner220



Günebakış Trabzon Haber