Trump seçimleri kaybettikten sonra, yeni seçilen Başkan, Joe Biden’in ön görmüş olduğu politika sonucunda ABD Afganistan dan kademeli olarak çekilmeye başladı.Bu geri çekşlmeden sonra Taliban saldırılarını yoğunlaştırdır. Karşısında direniş hareketi görmeyen Taliban, beş gün içinde 15 Ağustos 2021'de Kabil'e girdi.

Ve nihayet 20 yıl aradan sonra Afganistan İslam Emirliğini ilan etti. Böylece 20 yıl sonra Afganistan da tekrar Taliban dönemi başladı.

Afganistan halkının bu olayı nasıl karşıladığı bir yana Dünya devletleri bu olaya nasıl baktığı veya bakacağı da önem kazanmış durumda. Baktığımızda Türkiye dâhil tüm dünya ülkeleri temkinli yaklaşmaktadırlar. Bunun nedei ise Talibana olan güvensizlik.

Öyle ya daha öncede Taliban kısmen de olsa Afganistan da bölge, bölge hâkimiyet kurmuş ve hiç de güzel olmayan sonuçlarla dünya kamuoyunu hayretler içerisinde bıraklmıştır.

Peki, şu anki görünüm nedir. An olarak eskisinden bir farkı olmadığını sezinliyorum. Verilen olumlu mesajların yanında, gözlemlediklerimize baktığımızda meydana gelen olaylara yapılan müdahaleler ve Afgan halkının endişeli bekleyişi, bizleri dışardan bakan bir gözlemci olarak menfi yönde etkilemektedir.

Bi defa Taliban görevlilerinin ellerindeki silahları bırakmaları, halka karşı barışçıl bir görüntü vermeleri gerekmektedir. Adam masaya oturmuş yanında bilgsayar elinde büyük bir silah.

Bu görüntüden alınacak olan mesaj nedir. Kendi kişesel görüntülerini bir gözden geçirmeleri lazım. Çok itici bakımlı olmayan saçı, sakalı birbirine karışmış karşı tarafa endişe veren bir görüntü içerisindeler.

Taliban, Bir Devlet yönetecek kisvede görünmüyor. Daha çok bir çete görüntüsü var.

Zaman kayıb etmeden. Ülkede bulunan herşeyi kayıt altına almaları gerekir. ABD nin bırakmış olduğu silahlar, tank, helikopter, para, altın her ne varsa bunların da kayıt altına alınması lazım.

Burada ençok endişe eden kesim maalesef kadınlardır. Kadınlara yönelik açıklamalarda bulunulmalı. Kadını doğduğunua pişman edecek davranışlardan vaz geçmelidir. Kadını islamdaki yeri bellidir. İslam korkuyu değil sevgiyi ön planda tutmuştur. Kadınların da en az erkekler kadar hakları olduğunu ülke ekonomisine veya farklı yönlerde ülkenin kalkınmasına yardım edebileceklerini deklere etmelidirler. Daha doğrusu onlardan da yardım talep etmelidirler.

Yani Afganistan da hükümeti kuracak olan kişilerin en önemli parolaları “Sevgi” olmalıdır. Bu da öyle elinde silahla sokaklarda dolaşmaktan geçmiyor. Kim halk kim polis gücü, kim asker belli değil. Yine zaman kaybetmeden görevliler ünüformalara bürünmeli halk kimin ne olduğunu anlamalıdır. Halkınız size güveniyorsa, ekonominizin çok da güçlü olmasına gerek yok ele ele vererek bütün zorlukların üstesinden gelebilirsiniz.

Dünya ülkeleri ile görüşmelere başlanmalı ve eksik kaldıkları konularda yardım talebinde bulunulmalıdır. Bunu özellikler Müslüman ülkelerle yapmalıdırlar.

Burada bir gerçeğe daha vurgu yapmak istiyorum.

Farkındaysak bütün İslam ülkeleri yani halkının çoğunluğunu Müslümanların oluşturduğu ülkeler, birbirlerine karşı sınırlarını kapatmışlar. Hem de öyle bir kapatmak ki metrelerce yükseklikte duvarlar yaparak kapatmışlar.

Bu da ABD nin ve işbirlikçilerinin emellerinden birisidir. Müslüman ülkelerin dünya ile ilişkilerini kesmek istemesinden kaynaklanan bir sonuçtur. Baktığımızda tüm Müslüman Ülkeler birbirine düşman.

Bugün Avrupa ülkeleri kendi aralarında vizeyi kaldırmış Alman, Fransa da, Fransız, İspanyada, her neyse isteyen istediği yere gidip iş bulup çalışabiliyor. Orada ikamet edebiliyor.

Ben Almanım. Ben Fransızım. Ben İspanyolum. Ben Yunanım. Ama yoktur birbirimizden farkımız. Birimiz hepimiz. Hepimiz birimiz için mantığı içerisinde dünyaya mesaj veririken.

Biz Müslümanların hali de böyle. Kim bilir belkide esas irdeleyeceğimiz konu bu olmalıdır. Müslümanlar birbirlerine önce sofralarını kapattı. Şimdide sınırlarımızı kapatıyoruz.

Gelecekte de birbirimize karşı savaşırız. Allah korusun. Müslümanların bir araya gelerek D8’i daha da genişleterek bu olaylara çare aramaları kadar akıllı bir yöntem olamaz. Allah Yar ve Yardımcımız olsun. Allah’a emanet olunuz

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol



Günebakış Trabzon Haber