Vefanın sadece bir semt adı olmağını herkes biliyor. Bilmesine biliyoruz da maalesef en çok yok olmaya yüz tutmuş değerlerimizin başın da geliyor. Güvenin ve dostluğun en yakın arkadaşıdır vefa. Herkesin vefa anlayışı farklı diye düşünüyorum. Çünkü özde vefayı unutan çok insan var. Artık sevgi ve değerlerden uzak çıkarı uğruna yaşayan bir toplumla karşı karşıyayız.
 İşine geldiği kadar samimi, işine geldiği kadar dost olabilen bir anlayışın hâkim olduğu bir zamandayız. Maddeci yaklaşım esir almış mana dünyamızı. Aile içinde olmayan vefayı ailede akrabada ve mahallede mumla arar olduk. Hazıra alışmış bir yaşantı sonucu menfaat değerleri her şeyin önüne geçmiş, asalak bir yaşama yetecek kadar arsızlığa sahip kişi sayısı oldukça fazla. Hâlbuki vefa ve güven toplumun çimentosu hükmündedir. Nasıl ki beslenmemizde yemeğin yeri çok farklıdır. Toplumlar dada vefanın yeri  öyledir.
Peki, vefa nedir? Vefa bize göre ışıktır, umuttur, sevgidir, saygıdır, güvendir. Bazen de hayatın kendisidir tabii ki.
Vefa için sözlükte “Sözünü tutma, borcuna sadık olma” diyor. Yani bir şeyin karşılığı olarak verilen veya ödenen anlamına geliyor. 
Dünyamın korona virüsle kavrulduğu günümüzde vefanın anlamı bir o kadar daha artmaktadır. Bu sıkıntılı süreçte bu değerin yeri bir başka duruyor. Tabi ki birde bu sıkıntılı sürecin sonrası var. Karanlığın aydınlığa dönüştüğü gibi umuyorum sıkıntılı dönem biter ve özde, sözde, ahde vefanın hâkim olduğu bir toplum oluruz.

Hayatımızın bazı dönemleri sekteye uğradığı, meşgul olduğumuz işlerin ters gittiği olmuştur. Yaşadığımız O dönemlerde sanki her şey üst üste geliyormuş gibi hissederiz. Tabiri caizse  kriz dönemi diye adlandırılan bu süreçte, kişinin  kendi adına aldanmışlığın ve kandırılmışlığın üzüntüsünü yaşayabileceği gibi,  unutulmuşluğun acısını da çekebiliriz. Yanlış anlaşılmanın acısı ve Hayatın bir anlamı kalmamış, hiçbir beklentiniz karşılanmamış gibi de gelebilir. 
İnsanoğlunun hayatında her ne olmuş olursa olsun, bu döneminde dost ve dostum dediklerinden vefa bekler. Vefa her zaman dosta destek olmaktır. 

Vefa, kendisine zamanında yapılanla karşılık vermektir. Kötü duruma düştüğünüzde de, iyiyken yanınızda olanların sizi arayıp sormasıdır.
 Ne güzel bir değerdir, ne özel bir durumdur ve beklendir vefa.
Canlıya, insana yakışandır vefa. Yaratana şükürdür, belki de insana en çok yakışandır vefa. Ah vefa ah diyesim geliyor.
Dünya üzerinde çok az insan var kendi hayatini yaşarken, başkasının yanlış yapabilme özgürlüğünü görebilen ve buna saygı duyabilen. Vefalı dost; senin yanlışlarını görüp sana fikir veren, ama bunu yaparken asla üzerinde otorite kurmaya çalışmayan, yanlışlarını görüp sana aktaran, asla sorgulamayan, kötü zamanda bile sen istemeden yanında olan dir...
 
Vefa ve Dostluk gibi kavramları, sevgiliye saygıyla  besleyip doyurmak gerek. Vefalı olma ve vefa görmek temennisiyle…
Allaha Emanet Olun.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol



Günebakış Trabzon Haber