İstanbul’da Boğaziçi üniversitemizde Rektör ataması bahane edilerek meydana getirilen olaylar, günlerdir basın yayın organlarında çeşitli yönleri ile tartışılmaktadır.

Sıradan bir vatandaş olarak bu konudaki görüşlerimi ifade etmek isterim.

Üniversitelere Rektör nasıl atanır, öğretim üyeleri ne görev yapar, öğrencilerin görevi nedir, bütün bunların Anayasa ve yasalarımızla sınırları net bir şekilde çizilmiştir.

Yaşı yetmişe varmış, üniversite eğitimi almış ve devlette otuz beş yıl görev yapmış emekli bir vatandaş olarak bu üniversitedeki olayları haklı bulmam asla mümkün değildir.

Yapılan işler tamamen Anayasa ve yasalarımıza taban tabana aykırıdır. Bunu bilmeyen yok. Peki muhalefet çevrelerinden bu eylemlere verilen desteğin ne anlamı var. Belli ki, buradan bir ekmek yemek istiyorlar.

Ben söyleyeyim, buradan ekmek yiyemezler, zira boğazlarında kalır.

Şimdi devlet ne yapsın, Cumhurbaşkanı rektör atama yetkisini oradaki eylemcilere mi bıraksın. Öyle ya onların taleplerini yerine getirmek onların dediğini yapmaktır.

Diyelim ki, burada rektör istifa etti, eylemcilerin istediği biri rektör atandı. Peki o zaman diğer üniversitelerin durumu ne olacak? Onlar da benzer taleplerde bulunmayacaklar mı, elbette bulunacaklardır.

Sonuç olarak Anayasa ve yasalara ters bir süreç işletilmiş olacak. Bu devletin acziyete düşürülmesi anlamına gelir.

Yani muhalefet burada üniversiteler üzerinden rant devşirme peşinde. Bunun yakışık alır bir yani veya yönü var mıdır?

Bir de şöyle bakalım oraya, atanan bu rektör, oradaki öğrenci veya öğretim elemanlarına hangi haksızlığı yapmış, daha yeni atanmış tabiri caizse çiçeği burnunda ne yapabilir ki, hiçbir suçu da yok.

Buradan anlaşılıyor ki, bu eylemlerin temel amacı, üzüm yemek değil bağcı dövmektir.

Devlet buna izin vererek bu türden eylemleri meşrulaştıramaz. Buna hakkı da yoktur yetkisi de yoktur.

Rektörün seçimle gelmesini savunanlar da var. Ama bunlar Cumhurbaşkanının da seçimle geldiğini unutuyorlar. Hem de yüzde ellinin üstünde bir oy alarak gelmiş bir Cumhurbaşkanı. Siz onun kararlarını tanımayacaksınız da bilmem kaç kişinin bazen çeşitli entrikalarla seçeceği rektörü mü tanıyacaksınız, bu bir yalandır.

Muhalefet, iktidara alternatif çözüm üretemeyince böyle entrikalardan medet umuyor. Bu, işlerine daha kolay geliyor.

CHP, es kaza yarın iktidar olsa bu türden bir eyleme onay verecek mi? Verirse kendi bindiği dalı keser. Ancak geçmiş tecrübelerimiz gösteriyor ki, asla izin vermez.

Sözün özü yasal prosedürde bahsi geçen eylemleri yapanların talepleri yasal değildir. Bunu herkes böyle bilmelidir.04.02.2021

M.Sadullah SAĞLAM

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Avatar
Prof Dr. Mustafa Özdemir 3 yıl önce

sayın sağlam, boğaziçi hakkındaki görüşlrinizi isabetli bulmuyorum. yasalar hem hukuki hem de genel meşruiyete uygun olmalıdır. burada ikisi de yok. köylü muhtarını seçiyor. dünyaca tanınan hocalar sçemiyor. bu haklı olamaz. ayrıca dışarıdan ço daha kalitesiz birisi dayatılıyor. sence kusur kimin?

Avatar
Prof Dr. Mustafa Özdemir 3 yıl önce

üç kez yazdım. sınırlamalarla karşılaştım. demek ki yorum istenmiyor



Günebakış Trabzon Haber