
Türüt: “Şehit haberleri yüreğimizi yaktı ama konser kararını ben veremezdim”
Türkiye Kültür Yolu Festivali kapsamında Trabzon’da sahne alan Karadeniz müziğinin güçlü sesi İsmail Türüt, son günlerde kamuoyunda tartışma konusu olan “festival ertelensin mi?” sorusuna dair sessizliğini bozdu. 12 şehidin verildiği günlerde etkinliklerin devam etmesi bazı çevrelerce eleştirilirken, sahneye çıkan sanatçılar da bu süreçte dikkatle takip edildi.
Festival programı kapsamında sahneye çıkan İsmail Türüt, Trabzon Dernekleri Federasyonu Trabzon temsilciliğini ziyaretinde yaptığı açıklamada, konserin gerçekleşmesi konusunda inisiyatifin kendisinde olmadığını belirtti. “Program iptal olsaydı ben ne kızardım ne de üzülürdüm. Ama işimi yaptım. Konsere devam dediler. Mecburdum buna. Başka yapacak bir şey yok. O kararı ben veremem ki! ‘Benim konserimi iptal edin’ demek de doğru olmaz.” dedi.
“Ben şehit dayısıyım… Bu acıyı en iyi bilenlerdenim”
İsmail Türüt, açıklamasında şehit haberlerinin kendisini derinden etkilediğini ifade ederek, kişisel bir anısını da paylaştı:
“Keşke şehitlerimiz olmasaydı. Yüreğimizi yaktı. Şehit olayını herkesten iyi bilirim. Ben şehit dayısıyım. Ablamın evladı, 20 yaşında hayata doyamadan toprağa girdi. O günden beri ablamın aklı yarım kaldı. Bu kolay bir şey değil.”
Söz konusu acının toplumun her kesimini derinden etkilediğini belirten sanatçı, Bakanlığın festivale kısa süreli bir ara vermesinin doğru olacağını düşündüğünü dile getirdi. “Deprem oldu, işlerimiz iptal oldu. Pandemi oldu, sahneler durdu. İlk darbeyi biz yiyoruz ama yine de keşke bu kez birkaç gün ara verilseydi. Çünkü bu başka bir acı.” sözleriyle duygularını paylaştı.
Ahde vefa çağrısı: “Erkan Ocaklı’sız bir tanıtım filmi eksiktir”
İsmail Türüt, sadece festival süreciyle değil, Trabzonspor tarafından yayınlanan forma tanıtım filmiyle ilgili görüşlerini de kamuoyuyla paylaştı. “Film çok güzel düşünülmüş, emek verilmiş. Ama birçok eksik isim var. Fuat nasıl olmaz? Erkan abi nasıl olmaz?” diyerek sitem eden Türüt, özellikle merhum sanatçı Erkan Ocaklı’nın unutulmuş olmasından duyduğu rahatsızlığı açıkça dile getirdi.
Türüt, sözlerini şöyle sürdürdü:
“O kırık sazıyla çıkıp ‘ne anam var ne babam, tara saçını taram’ deyip ortalığı yıkan adam değil mi bu? Bunları neden unutuyoruz yani? Bu bir vefasızlık. Filmde eksiklik var. Bunu yapanın kasıtlı davrandığını sanmıyorum ama bu hatanın düzeltilmesi gerekir. Erkan Ocaklı, Karadeniz’in sesi, ruhuydu.”
“Belediyenin konserine katılamadım ama başkanımın kulaklarını çınlattım”
Konser sonrası Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç’in kendisini telefonla aradığını da açıklayan Türüt, “Belediyenin konserine gelemesem de başkanımı es geçmem. Kulaklarını çınlattım” dedi. Genç ise Türüt’e, “Trabzon’umuza hoş geldin. Eksik olma. Seni misafir edeceğiz” ifadelerini kullanarak teşekkür etti.
Geleneksel müziğin sesi, güncel tartışmaların ortasında
İsmail Türüt’ün açıklamaları, bir yandan geleneksel müziğin yaşayan bir temsilcisi olarak duyarlılığını ortaya koyarken, diğer yandan şehit haberleriyle gölgelenen festival atmosferinde sanatçının durduğu yeri netleştirmesi açısından önem taşıyor.
Sanatçı, hem sahne performansında hem de yaptığı açıklamalarda “ben bu toprağın çocuğuyum” diyerek, toplumsal duyarlılığı sanatın bir parçası haline getiriyor.