YAYLACILARIN SESİ OLMAYA DEVAM EDİYOR

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe görüşmeleri Tarım ve Orman Bakanlığının 2023 yılı bütçe ve kesin hesap görüşmeleri ile devam etti. Görüşmelerde söz alan AK Parti Trabzon Milletvekili Salih CORA, Trabzon’u hatta diğer Karadeniz Bölgesi illerini de ilgilendiren tarım ve hayvancılık alanında yaşanan sorunları dile getirdi.

Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi CORA, Kızılağaç Kesim Konusu, Meraların Hayvancılık Amacıyla Kullanılması, Orman Kadastrosu Mağdurları, Aile işletmeciliğine destek ve Ortahisar Çay Fabrikası talebi başlıkları altında çiftçilerin sorunlarının çözümü noktasında şunları söyledi:

KIZILAĞAÇLAR ORMAN EMVALİNİN DIŞINA ÇIKARILMALIDIR

“Bölgemizdeki en önemli sorunlardan biri kızılağaç sorunudur. Orman emvali içerisinde değerlendirilen kızılağaçlar maalesef tarım alanlarımızı yerle yeksan etmektedir. Kızılağaçlar, bir orman ürünü olarak kabul edildiği zaman ve kesimi yasaklandığı anda tarım alanlarını tamamen istila eder konumda olmaktadır. Kızılağaç, dikimi olan bir ağaç değildir, sulak alanlarda kendiliğinden yetişebilen ve çok kısa bir süre içerisinde 6-7 metre boya ulaşabilecek düzeyde ağaçlardır ve bunlar oranın hem iklim şartlarını bozmakta hem de tarımsal verimliliği düşürmektedir ve neredeyse tarımsal alanlarımız, mera alanları tamamen orman olarak kaplanmaktadır ve müdahalesine müsaade edilmemektedir. Ben bunu önceki dönem Orman Bakanlarımızdan Veysel Bey'le paylaştığımda ‘Kızılağaçların, müracaat edildiğinde, kesilmesi yönünde herhangi bir engel yoktur.’ şeklinde ifadede bulunmuştu. Herhangi bir düzenleme yapılmadı. Her bir ilçede de farklı bir uygulama vardır. Böyle bir uygulamadan da vatandaşlarımız oldukça rahatsız. Benim düşüncem; sizin milletvekili olduğunuz dönemde Cumhuriyet Halk Partisi tarafından Anayasa Mahkemesine götürülerek iptal edilen kızılağaçların orman emvalinin dışına çıkarılması noktasındaki kanun teklifinin yeniden düzenlenmesi veya kanuna ihtiyaç duyulmuyorsa gerekli talimatlar daha açık bir şekilde verilerek her bir ilçede ve orman işletme şefliğinde farklı uygulamaların önüne geçilmesi gerekiyor.”

2/B YASASINI GENİŞLETMELİYİZ

“Bir diğer sorun da orman kadastrosuyla alakalı yaşadığımız sorunlardır. Orman vasfını kaybetmiş yerlerde, yerleşim alanı olan yerlerde 2/B yasasıyla beraber bu yerleşim alanları hazineye devredilip buradan hak sahiplerine satış imkânı veriliyor. Lakin şunu ifade etmek isterim ki: Bu yasanın orman vasfını kaybetmiş tarım arazilerini kapsayacak şekilde düzenlenmesi gerekiyor. Kırsalda birçok vatandaşımıza geçmişte, 60’lı yıllarda tapu verildi. Bu tapu verildikten sonra orman kadastrosuyla beraber tapuları elinden alındı. Tapuya güven ilkesi vardır, anayasal bir ilke olan mülkiyet hakkı korunması gerekiyor. Dolayısıyla bu tapusu elinden alınan

vatandaşlarımızın tarım yapabilmelerinin önünde çok büyük engeller bulunmaktadır, bunun düzeltilmesi kolaydır. Nasıl 2/B arazisiyle yerleşim alanlarının sorunları çözüldüyse, yine bu 2/B yasasını genişleterek orman vasfını kaybetmiş tarım alanlarını da kapsayacak şekilde bir düzenleme yaparsak eski hak sahipleri, tapu sahipleri tekrar yerlerine kavuşur. Özellikle bizde fındık ve çaydan dolayı ciddi sorunlar oluyor, Çiftçi Kayıt Sistemi’ne giremedikleri için desteklemelerden yararlanamıyorlar. Bu sorunun da bu şekilde aşılabileceğini düşünüyorum.”

TARIM VE HAYVANCILIKTA YENİ MOTA OLUŞMALI

“Meraların korunması gerekiyor. Meraların korunması tamamen yasaklayıcı hükümlerle mümkün olmuyor. Mera Kanunu’nun 14. maddesine göre merada maden araması yapılabiliyor, enerji santrali kurulabiliyor, organize sanayi bölgesi kurulabiliyor, turizm tesisi kurulabiliyor ama büyükbaş hayvancılığın yapılmasının önünde engeller vardır. Yaylalarımızı tarım ve hayvancılık yapmak isteyen vatandaşlarımızın kullanımına açık hâle getirmemiz gerekiyor. Mera Kanunu’nun 20. maddesinde inşaat yasağından bahsediliyor; ağıl yapabiliyorsun, sundurma yapabiliyorsun, işte vesaire unsurları yapabiliyorsun, ahşap olacak şekilde turizm tesisi de yapabiliyorsun ama ahır yapamıyorsun. Bunun anlamı şudur: “Büyükbaş hayvancılık yapma.” veya bir başka ifadeyle “Sabah köyden ineklerini yaylaya çıkaracaksın, akşam tekrar geri götüreceksin.” Karadeniz'in iklim şartları çok farklıdır. Bu iklim şartlarına göre orada vatandaşımız 6 ay yaylada kalmak zorundadır, geçimini bu şekilde idame ettirmesi gerekiyor ve hayvancılığın da kârlı olabilmesi için, girdi maliyetlerini düşürebilmesi için 6 ay meralardaki ottan yararlanmalı, 6 ay da oradan topladığı otları kışın kullanabilmesi gerekiyor. Bunun için orada belirli süreliğine ama korunaklı ahır yapabilmenin önünü açmamız gerekiyor. Bu konuda talimatlar yağdırdığınızı, ilgili yerlere söylediğinizi biliyorum ama bu sorunu çözemedik. Yasak kaçağı teşvik ediyor. Bu sefer hayvancılık bırakılıyor ve ortalık mera alanları tamamen kaçak yapılarla doluyor. Bu konuda imar barışı çıkardık ama imar barışı imar yarışına döndü, eskiyi düzenledi, geleceğe yönelik bir perspektif ortaya konulmadı. Dolayısıyla bizim buralarda tarımda ve mera alanlarında yeni bir kavram ortaya koymamız lazım, bir “MOTA” oluşturmamız lazım; “mera organize tarım alanları” oluşturmalıyız. Büyükbaş, küçükbaş hayvancılık yapanlara imkân sağlamalıyız. Oradaki ihtiyaçları gözetecek şekilde yapıların kurulmasına imkân sağlamamız gerekiyor. Mera alanlarını bu şekilde daha iyi koruruz. Aksi durumda, herkes tel örgülerle küçük çapta mera alanlarını sarıp işgal etmektedir. Bu da hem hayvancılığı hem tarımı olumsuz yönde etkilemektedir.”

AİLE İŞLETMECİLİĞİNDE KADINLARA SOSYAL GÜVENLİK PRİMİ DESTEĞİ SAĞLAMALIYIZ

“Aile işletmeciliğine -özellikle bizim bölgede kadınlar hayvancılık yapmaktadır ama hiçbir sosyal güvenceleri yoktur- destek bağlamında da -Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımızla da görüştük, olumlu baktı- bizim, aile işletmeciliği yapan kadınlara -nasıl sanayide bir kişiyi istihdama teşvik veriliyor, aynı şekilde tarımda da- hayvancılık yapan ve belirli sayıda hayvan bakan kişilere en azından sosyal güvenlik prim desteği verilebilir, tarımda TYP olabilir, üretim bu şekilde kırsala daha da yaygınlaştırılabilir

diye düşünüyorum. Bu konuda sizlerin vizyonuna, çalışmalarına, gayretlerine güveniyoruz; desteklerinizi bekliyoruz.”

AK Parti Milletvekili CORA, son olarak Ortahisar’daki çay üreticisinin yoğunluğuna dikkat çekerek, ilçede çay fabrikası yapılmasını arzu ettiklerini belirtti.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol



Günebakış Trabzon Haber