FIFA’nın organizatörlüğünde düzenlenen ve sadece FIFA üyesi ülkelerin katılabildiği futbol turnuvası (Dünya Kupası) 1930 yılından beri 2.Dünya savaşı dönemi yani 1942-46 yılları hariç dört yılda bir düzenlenmekte ve oynanmaktadır. 

Dünya kupası tarihinin en başarılı ülkesi bu kupayı 5 kez müzesine getirme başarısını gösteren Brezilya,  en başarılı oyuncusu ise 16 golle Polonya asıllı Alman Miroslav Klose olarak tarihteki yerini almaktadır.

Dünya kupası turnuvalarına, tarihinde sadece 3 kez katılma hakkı elde eden Türkiye (1950, 1954 ve 2002 yıllarında Dünya Kupasına katılma şansı elde etti) Ancak, maddi imkansızlıklar nedeniyle 1950 yılında Brezilya'da düzenlenen turnuvaya ülkemiz katılmadı. Buna rağmen Müslüman ülkeler arasında bu turnuvada en başarılı milli takım olarak tarihteki yerini korumaktadır. 

Arap ülkeleri içinde Dünya Kupası'na en çok katılanlar ise Fas, Suudi Arabistan ve Tunus oldu. Bugüne dek turnuvada 5'er kez mücadele eden söz konusu bu üç ülke, 2022 Dünya Kupası'nda da yer alarak bu rakamı 6'ya çıkardılar ve buna göre, 

Dünya kupası turnuvaları tarihinde en başarılı Müslüman ülkeler ise şöyle oluştu!

Türkiye, 2002 Dünya Kupası'nda Brezilya’ya karşı yarı finalde 1-0 kaybederek akabinde, üçüncülük maçında Güney Kore’yi 3-2 mağlup ederek Dünya kupalarındaki en büyük başarısını göstererek Dünya 3.sü olmuştu, Ülkemiz bu alanda en başarılı tek Müslüman ülke konumunu da korumaktadır. Finali ise, yarı finalde Türkiye’yi eleyen Brezilya, Almanya’yı 2-0 yenerek kazanmıştı. 

Maalesef Ülkemizin katılma başarısı gösteremediği 2022 Dünya Kupası'nda oynanan karşılaşmalarda ise Fas tarihi bir başarı elde ederek İspanya'yı eledi ve çeyrek finale yükseldi, çeyrek finalde ise Portekiz’i eleyerek yarı finale çıktı.

Yarı finalde Fransa’ya elenen Fas, 3.lük maçında Hırvatistan’a yenilerek turnuvayı 4. olarak tamamladı. Fas bunu başaran ilk Arap ülkesi olarak da tarihe geçti.

Bu turnuvada diğer başarılı Müslüman ülkeler ve başarıları ise şu şekilde tarihteki yerini aldı. 

Senegal 2002 Dünya Kupasında Çeyrek Final oynayarak,
Nijerya 1994, 1998, 2014 Dünya Kupalarında Son 16’ya kalarak,
Suudi Arabistan 1994 Dünya Kupasında Son 16’ya kalarak ve son olarak, 
Cezayir 2014 Dünya Kupasında Son 16’ya kalarak en başarılı Müslüman ülkeler sıralamasındaki yerlerini aldılar.

2022 Dünya kupası finali ise en başından beri favoriler arasında gösterilen Arjantin ve Fransa arasında oynandı. Final gecesi muhteşem gösterilerle başladı ve dünyaca ünlü birçok futbol yıldızı, sanatçısı ve devlet adamının katıldığı bu gecede, oynanan final maçı ise, sadece dünya kupası finali olduğu için değil, finalistlerin kadrolarında bulundurdukları dünya yıldızlarına sebep bile izlemeye değerdi, değdide. 

Maçın 90 dakikalık bölümünde 2-0’lık üstünlüğü eline alan Messi’li Arjantin, bu üstünlüğünü koruyamayarak, Mbapbe’li Fransa’nın geri dönmesine engel olamadı ve maçın normal süresi 2-2 beraberlikle geçildi. 

Uzatma dakikalarında da karşılıklı birer gol olunca maçın 120 dakikalık bölümüde 3-3’lük beraberlikle sonuçlandı, seri penaltı atışlarına geçildi bu atışlarda Arjantin 4-2 üstünlüğü ele alarak Dünya şampiyonu oldu, Messi’nin yaşı itibarıyla son dünya kupasında bu önemli kupayı kazanması ise ayrı bir haber değeri taşıyordu. Arjantin’i Tebrik ederiz. 

Uzaktan izlemek zorunda kaldığımız ve ilk kez bir Müslüman ülkede düzenlenen bir Dünya  kupası serüveni daha böyle bitmiş oldu. Halbuki Müslüman bir ülke olarak, Katar’da olmak ve İslam adına Katar’ın yaptıklarına katkıda bulunmak, ayrıca orada başarı elde etmek çokta şık olurdu ama olmadı. 

Dünya kupasına katılamadık ama olsun, yukarıdaki istatistiklere bakıldığında Yinede dünya kupalarının en başarılı Müslüman ülkesi olma ünvanı var elimizde mutlu olalım hep mutlu kalalım, daha iyisi için hiç çalışmaya uğraşmaya gerek yok yan gelip yatalım, yakında FAS bu başarıyıda elimizden alır fıs eder kalırız kimse bunu görmüyor. 

Ülkemiz futbolunda bu kadar başarısızlıklar, haksızlıklar, hakem tartışmaları ve şaibeler varken ve bu kadar kötü yönetilirken nasıl olduda bu istatistiklerde başarılı kaldık buda ayrı bir araştırma konusu vesselam.  

(AVRUPADA BAŞARI İÇİN FUTBOLDA ADALET ŞART)

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol



Günebakış Trabzon Haber