Böyle bir başlıkla başlamamın sebebi, Ülkemiz de yaşanan Deprem olayında Trabzon Halkının yapmış olduğu yardım kampanyalarının ne kadar gönülden ve Fedakâr hane bir şekilde yapıldığını anlatmak istememdir.

“Duy Sesimi Trabzon” diyenlere adeta “Sesiniz duyuldu cevabı verilmesidir.

6 Şubat 2023 saat 04.17 de 7,7 şiddetinde ve aynı gün saat 13.24 te Kahramanmaraş Elbistan merkezli 7,6 şiddetinde meydana gelen depremden, Kahramanmaraş, Kilis, Diyarbakır, Adana Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya, Hatay ve bu illere bağlı ilçeler hasara uğradı.

Bu öyle büyük bir deprem ki 250km uzunluğunda bir fay hattının harekete geçtiği söylenmekte, birçok Avrupa Ülkesinden büyük bir alana hükmeden bir deprem olmuştur. Tam 10 ili ve 13milyon nüfusu etkisi altına aldı.

Deprem Trabzon’da da etkili oldu.

Bi defa gönüllerimiz depremi yaşadı. Deprem hissedildiği andan itibaren Trabzon Valiliği, Trabzon Büyükşehir ve İlçe Belediyeleri Kamu kurum ve kuruluşları yardım dernekleri ve tüm Trabzon halkı ayaktaydı adeta Trabzon alarm durumuna geçti.

Bunlardan bazılarını da ayırmak istiyorum. Bunlar kim. “Muhtarlarımız”

Evet Trabzon’un tüm mahalle muhtarlarına teşekkür ediyorum. Çok cefakâr ve vefakâr davranarak gece, gündüz demediler her eksikle beraber ilgilendiler.

Tabii ki Muhtarlar Derneği Genel Başkanı Bekir Aktürk Bey hemen tırlar dolusu yardımı sevk etti.

Takip ettiğim kadarıyla

Şenol Yılmaz 1 Nolu Erdoğdu Mahalle Muhtarı, 3 Nolu Erdoğdu Mah. Muhtarı Mahmut Hayır, Hemen mesaj sistemiyle duyurularda bulundu.

Hasan Fahri Akçay Kavala Mah. Muhtarı, Kadir Sert Cumhuriyet Mah. Muhtarı. Süleyman Kara Ortahisar Mah. Muhtarı.

Bu Muhtarlarımızı ve tüm muhtarlarımız örnek bir çalışma sergilediler.

Hele Kavala Mah. Muhtarı Hasan Fahri Akçay’ın başlattığı “yakacak odun” kampanyası çok anlamlıydı.

Buradan Deprem bölgesine yakacak göndermek. Ancak böylesine duyarlı bir Trabzonluya yakışırdı zaten.

Siyasi Partiler taşın altına elini koydu. Maddi ve Manevi tüm imkânlarını zorladılar. Yetmedi, Deprem bölgesine gidildi. Selahattin Çebi bu konuda hem organizatörlük yaptı hem de sahada fiilen çalıştı.

İl Dernekler Müdürlüğünden aldığım bilgiye göre, Trabzon’daki tüm oteller kapılarını Depremzedelere açtı. Bu meyanda 6 bin kişi barındıracak bir yerleşim alanı oluştu. Şimdiye kadar 6 yüz aile gelmiş bu otellere yerleştiler.

Ayrıca Kemeraltı esnafından aldığım bilgiye göre Özellikle Kahramanmaraş ve Gaziantep illeri ile alışveriş yapan esnaf da oradaki depremzedelerden kendi evlerine yerleştirmiş durumda.

Ve tüm Trabzon Halkının göstermiş olduğu gayreti yazmak mümkün değil. Herkes eline olanı da olmayanı da getirdi.

Evinde ihtiyacı olduğu battaniyeyi, kuru gıdayı, eldivenini, kazağını çocuğunun bezini bile getiren var. Bunun yanında ünlü firmaların depolarında montlar ve botlar tükendi.

İmkânı olanlar her şeyin yenisini aldı.

Ey Depremzedeler sesiniz duyuldu, Trabzon sesinizi duydu. Trabzonlu sesinizi duydu.

Her imkanını seferber etti. Göçük altında kalan kardeşim. Belki de ruhunu teslim etmeden önce düşündün çocuğum ne olacak, annem, babam ne olacak.

Sen “Hükmen Şehit” oldun. Allah Şehitliğini mübarek eylesin.

Allah’ın izniyle geride kalanlara Devletimiz sahip çıktı çıkacak.

Sayın Cumhurbaşkanımız bir yıl içerisinde evlerinizin tamamlanacağını, Depremzedelere her türlü yardımın yapılacağını, taşınmak isteyenlere 15bin TL. Kiraya çıkacak olanlara 2 bin TL kira yardımı yapılacağını şimdilik her aileye 15 bin TL verileceğini, Maaşların erken ödeneceği talimatını verdi.

Esnaflar için vergiler ertelendi. Hasar tespit çalışmalarına başlandı. Çocuklarımız için gittiği ilde yeni kayıt yaptırmalarının önünde ki engeller kaldırıldı. Her aileye ilk etap da 15 bin TL dağıtılacak.

Katar Dünya Kupasından elde ettiği Birmilyar 300Milyon doların yanında bin konteynır, Arabistan’ın toplamış olduğu yardım 750milyon dolara ulaştı. Azerbaycan ve Türki Cumhuriyetleri her türlü yardıma hazır. Avrupa da bu işe sessiz kalmadı. Her ülke imkanları doğrultusunda yardım ekibinden tutunda ilaç yardımına kadar herkes imkanlarını ortaya koydu.

Sayın Cumhurbaşkanımızın dünya konjonktüründe göstermiş olduğu gayretlerin sonucunu dünya kriterlerinde de almaya başladık. Söyleyecek çok şey var amma sadece “Tahıl Koridorunu” hatırlamak ve öncelikle fakir ülkelerden başlanacak demesi bu işin bereketini arttırıyor.

Bu deprem adeta tüm düşmanlıkları bitirdi. Hem düşmanlık niye olsun ki. Daha düne kadar bizi bir kaşık suda boğacaklar şimdi bizlere yardım ediyor.

O zaman son söz.

Bu deprem “Dünya Barışını “getirsin inşallah. Devletimiz güçlü, her türlü imkanını seferber etmiş durumda.

Bizler her şeyimizle sizinle beraber olacağız.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol



Günebakış Trabzon Haber