ÇİFTÇİLERİMİZİ ALTERNATİF ÜRÜNLERE YÖNLENDİRİYORUZ

Gelişen ve değişen dünyada tarım ürünlerine olan ihtiyaç her geçen gün artmaktadır. Nüfus artışı gıda maddelerine olan talebi de arttırmaktadır. Bu durum bir yandan tarımsal ürün miktarının arttırılmasını bir yandan da üretilen ve insan tüketimine sunulan gıda maddelerinin kaliteli ve besin öğeleri yönünden zengin olmasını gerektirmektedir. Üretici açısından olaya baktığımızda hem birim alandan getirisi yüksek hem de pazarlama sorunu olmayan besin öğeleri yönünden de zengin, insan sağlığına faydalı ve ulaşılabilir ürünler üretmek gerekir. Bu kapsamda İlçemizde besin öğeleri değeri yüksek olan ve birim alandan yüksek gelir getiren İstiridye mantarı üretimini ve özellikle antioksidan değeri yüksek , kanser ve bir çok hastalığa karşı tıbbi aromatik bitki olarak kullanılan Aronya bitkisinin üretimini yaygınlaştırmak için gayret sarf ediyoruz.

Bölgemizdeki üreticilerin refahı için çalışmayı ilke edinen Akçaabat Ziraat Odası Başkanı Mustafa Hikmet EYÜPOĞLU sadece Akçaabat ilçesi için değil Trabzon’un diğer ilçeleri içinde alternatif ürün konularında bilgilendirme yapmak ve üreticilere destek olmak için kamu ve özel kurum ve kuruluşları ziyaret ediyor. Bölgemizde yetiştiriciliği yapılan ve birim alandan getirisi yüksek olan İstiridye mantarı ve Aronya meyvesi üretimi yapan işletme sayılarının artırılması için girişimlerde bulunuyor. Hedeflerinin bölgemizde Akçaabat’ı hem istiridye mantarı üretiminde hem de Aronya meyvesi üretiminde merkez haline getirmek olduğunu belirtiyor. İlçemizde İstiridye Mantarı yetiştiriciliği kursumuza katılıp sertifika alan, modern sistemlerle üretim yapan Ali TONBUL, Emine BAYRAM ve Merve ULUSOY’a ait 3 modern işletme ve 25’in üzerinde de kütük üzerinde istiridye mantarı yetiştiren üreticisi bulunmaktadır. Yaklaşık yılda 80 tonun üzerinde istiridye mantarı üretimi gerçekleştiriliyor. Bu işletmelerin sayılarının artmasını istiyoruz. DOKAP (Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı) Başkanı Hakan GÜLTEKİN beyle yaptığımız görüşmede istiridye mantarı üretimi yapacak üreticilere % 70 , fındık altı yumurta tavukçuluğu yapacak işletmelere de % 50 hibe desteği verileceği bilgisini üreticilerle paylaşmak istiyorum.

Akçaabat Ziraat Odası Teknik Hizmetler Birimi Personellerimiz, ziraat yüksek mühendisi Mehmet Yaşar ÖZDEMİR ve ziraat mühendisi Ümmühan Feyza KARA saha çalışmalarında üreticilerimize teknik destek vermeye devam ediyor.

Aronya yetiştiriciliği konusunda da şimdiye kadar 50 dekarın üzerinde dikim alanı gerçekleştirdik. Ve yeni projeler üzerinde çalışmalarımız devam ediyor. Bir yandan mevcut bahçelerde bitki besleme ve bakım konularında çalışmalarımız devam ederken diğer yandan dikim alanlarını genişletmek için üreticilerimizin kendi ihtiyaçlarını karşılamak adına fidan üretimi de yapmaya başladık. Vakfıkebir ilçemizde de Aronya bahçesi kurmak için girişimde bulunan Vakfıkebir Ziraat Odası, Vakfıkebir Kaymakamlığı ve Vakfıkebir Belediyesinin hazırladığı 500 ‘er metrekare alanda 20 üreticinin katılımı ile bahçe tesisi konusunda üreticilerimize teknik konularda ve fidan temininde destek vereceğiz.

Akçaabat Ziraat Odası Başkanı Mustafa Hikmet EYÜPOĞLU , Vakfıkebir Ziraat Odası Başkanı Muhammet KILIÇ, Vakfıkebir İlçe Tarım ve Orman Müdürü Remziye KULEYİN ve Akçaabat’ta ilk Aronya üreticisi olan Tayfun KANDAZ ile birlikte Vakfıkebir Kaymakamı Sn. Mesut YAKUTA beyi ziyaret ettiler. Kendilerine hem istiridye mantarı hem de aronya yetiştiriciliği hakkında Akçaabat ilçesinde yaptıkları çalışmaları aktardılar Bu tip projelerin sayılarının artırılması konusunda fikir alış verişinde bulundular.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol



Günebakış Trabzon Haber