banner240
banner237
banner238

Fındıkta budama ve tek dal dikim seferberliği

En önemli tarımsal ihraç ürünümüz olan fındıkta verim ve kaliteyi arttırmak için başlatılan seferberlik kapsamında Trabzon’da budama, seyrekleştirme ve tek dal dikim sistemi konusunda üreticiler bilgilendiriliyor.

Trabzon Ticaret Borsası’nın Fındıkta Verim ve Kaliteyi Arttırma Projesi kapsamında Ziraat Odaları ile işbirliği yaparak düzenlediği 3 günlük eğitim ve bilgilendirme programının açılışı Araklı ilçesinin Yiğitözü mahallesinde Murat Derya’ya ait bahçede yapıldı.

Konusunda uzman olan Keşap Fındık Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Şahin tarafından uygulamalı olarak yapılan eğitim ve bilgilendirme çalışmasına TTB Meclis Başkanı Sebahattin Arslantürk, Yönetim Kurulu Başkanı Eyyüp Ergan, Araklı Ziraat Odası Meclis Başkanı Salih Ergül, Subaşı Mahallesi Muhtarı İlyas Keskin ve 40 fındık üreticisi katıldı.

Pandemi tedbirleri dikkate alınarak gerçekleştirilen etkinlikle üreticilere içerisinde bilgilendirme kitapçıkları ile maskelerin de yer aldığı çantalar dağıtıldı.

Mustafa Şahin, fındığın dikimden üretim aşamasına kadar bir bütün halinde kabul edilerek zirai değerlendirmeye tabii tutulması gerektiğini belirterek, bilinçli budamanın verimde en az 40-50 oranında artışa, kalitede de randıman yükselmesine etki yaptığını söyledi. Şahin, fındıkta ezberi bozup, ocak yerine tek dal sistemi dikimine ağırlık verilmesinin verim ve kalitenin arttırılmasına büyük katkı sağlayacağını da belirtti.

TTB Meclis Başkanı Sebahattin Arslantürk de Trabzon’da birim alandan elde edilen fındık miktarının ortalamasının 70-80 kg civarında olduğunu hatırlatarak, “Verim ile kaliteyi arttırarak daha çok üretip, daha çok satıp, daha çok döviz kazanmalıyız. Bunun için bahçelere önem vermeliyiz” dedi.

Yönetim Kurulu Başkanı Eyyüp Ergan da, yine dikim sistemlerini teşvik ederek yaşlı bahçelerin sökümünü sağlamaya çalıştıklarına dikkat çekerek, Aralık ayı içinde üreticilere fidan dağıtımı yaparak bu alanda teşvik etmeyi sürdüreceklerini söyled

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner1

banner220



Günebakış Trabzon Haber