Bu hafta “Trabzon da Ne Var Ne Yok” Proğramı’nın konuğu Emekliler Derneği Trabzon Şube Başkanı, Sayın Burhan Bayraktar dı.

Sayın Bayraktarla yapmış olduğumuz söyleşide, Emeklinin sorunlarına değindik. Doğrusu bir sorduk, bin ah işittik. Gerçekten de durum gayet ciddi, emekli zor durumda.

Trabzon’da 158bin kişinin emekli olduğunu bunlarında 8binbeşyüzünün Trabzon Emeliler Derneğine kayıtlı olduklarını ayda almış oldukları 4Tl lik bir ücretle üyelerine hizmet vermeye çalıştılarını ifade etti.

Bu hizmetlerin içerisinde, heryıl Çanakkale gezisi olduğunu isteyen emeklilerin de Balıkkesir de bulunan konutevinde tatil yapma imkânı sağlamaktayız dedi.

Şubemiz Trabzonspordan sonra en çok üyeye sahip bir dernektir. Ama siyasiler tarafından gerekli ilgiyi görmemektedir.

Bi kere 3600 ek gösterge ile ilgili yapılacak olan düzenlemenin seçimden önce çıkarılmasını ve tabana doğru yayılmasını istiyorlar ki doğrusu da budur.

Yani “çok maaş alana az zam az maaş alana çok zam.” Yapmış olduğunuz zammı aynı oranda her kesimime yansıtırsanız bu adaletsizlik olur.

Şöyle diyor Sayın Bayraktar; İş güçlüğü ve İş riski hakkı saklı kalmak şartı ile yapılan zam oranları herkese ayrı ayrı yansıtılmalıdır. Ayrıca 2000 yılı öncesi emekli olanlar için çıkacak olan intibak yasasınında bir an evvel çıkmasını bekliyoruz.

Bizim aracılığımız ile Trabzon Milletvekillerine parti ayırmaksızın serzenişte bulunan Bayraktar. Maçkada kendilerine konut yapımı için tahsis edilen arazinin bir an evvel planlanıp TOKİ tarafından uygun rakkamlarla emeklilere tahsis edilmesini istiyorlar. Bunun için tün Vekillere ve Trabzon’lu Bakanlara ayrı, ayrı dosya verdiklerini ancak bu konuda gerekli yardımı görmediklerini ifade etti.

Batman ilinin bu işi bölge Milletvekilleri ile birlikte hallettiğini bizimde aynı yolu izlememiz gerktiğini söyledi. Bu arada Maçka belediye Başkanı Sayın Koray Koçhan beye arazi tahsisinden dolayı teşekkür etti.

Yine Bu konuda kenilerine yardımcı olan Ortahisar Belediye Başkanı Sayın Ahmet Metin Genç Bey’e de Mağmat boğazın da ki hazine arazisinin Emeklilere Konut alanı olarak tahsisi hususunda yapmış olduğu çalışmalar için de teşekkür etti.

Ayrıca Bayraktar. Bölgesel zam istedi. Bir kilo domates egeden buraya gelinceye kadar 7,5TL ye ulaştığını dolayısı ile oranın emeklisi ile buranın emeklisinin harcama noktasında adaletsizlik olduğunu ifade ederek verilen zamlarda Bölgesel olarak verilmesini istedi.

Yine yayına canlı olarak bağlanan TÜED Genel Başkanı Sayın Kazım Ergün de Ülkemiz de dört çalışanın bir emekli baktığını ifade ederek. Kayıt dışı ekonomiye dikkat çekti. Her 100 kişide 35’i sigortasız çlıştırılıyor. Dolayısı ile bu da SGK için bir kayıptır. Denetlemelerin arttırılmasını ve sık sık yapılmasını talep etti.

Sigortasız işçi çalıştırmanın bir hak olduğunu söyledi. Yine yaklaşan kış şartlarında emeklinin kömür alacak parası olmadığını, bu yıl kömüre gelen arttıştan dolayı kömürle ısınan bir ailenin ancak 8.000TL gibi bir rakkamla bu ihtiyacını giderebileceğini söyledi.

Doğalgaz daha avantajlı ama emeklinin çoğu kırsal kesimde oturduğundan odun ve kömürle bu ihtiyacını karşılayacağını beyan etti.

Biz de diyoruz ki; Emekliye sahip çıkalım zamanında bu ülkenin dinamikleri olan emeklinin bir üvey evlat gibi bir tarafa atılmasını doğru bulmuyoruz. Sonuçta 1.500TL alan da 7.000TL alanda aynı market, aynı kasap, aynı AVM den alış veriş yapıyor. Makası çok fazla açmamamız lazım. Ne dedik “ÇOK ALAN AZ, AZ ALANA ÇOK”. Ayrıca bu konu da ülkeyi yönetenlerin de israflardan kısıp, emekliye vermiş oldukları bayram ikramiyelerini en azında bir maaş’a çıkartmaları da taleplerin arasındadır. Yoksa ismi üzerinde (Emekli) ler hep emeklemeye devam edecektir. Artık adımlarını biraz daha açarak yürümek istiyorlar.

Herşeyin gönlünüzce olmasını temenni ederek saygılar sunuyorum. Allah’a emanet olunuz.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol



Günebakış Trabzon Haber