banner240
banner237
banner238

Türkiye dünyada üretilen fındığın %65’ini karşılamaktadır.  Fındık üretiminin tamamına yakını Karadeniz bölgesi’nde üretilmektedir. Türkiye üretilen fındığın %82 sini ihraç etmektedir.  Görülüyor ki fındığın bölge ekonomisi ve Karadeniz insanı için ne kadar önemli olduğu ortadadır. 
Sayın Cumhurbaşkanımız geçtiğimiz haftalarda fındık fiyatını 27 TL olarak açıkladı,gelin görün ki tüccar fındığın şu an 23tl den almaktadır her zamanki vatandaş ezilmeye devam etmektedir.Üretimin % 82’si yurt dışına dolar üzerinden satılan fındığın fiyatının yurt içinde geçen yıla oranla 5 TL artış beklentileri karşılamamaktadır. Geçen yıl 22 TL bandında olan fındık artan toplama yevmiyesi ,gübre fiyatları, ilaç fiyatlarındaki yükseliş  fındıktan üretilen ürünlerin fiyatını artışına bakıldığında çok geride kaldığı görülmektedir tabii ki şu anda dünyada ve ülkemizde yaşanan ekonomik sıkıntı fiyatın belirlenmesinde etkili olmuştur ancak yurtdışında 7-8 dolar seviyelerinde satılan iç piyasada 3 dolar bandında kalması izahı mümkün değildir. 
Dünya piyasalarında üretim bazında fiyat belirleme gücüne sahip olmamıza rağmen ihracatcı ve tüccara karşı üreticinin hakkı korumamıştır bu durum bölgemizin başta gelir kaynağını oluşturan fındığın değerinin zaman içerisinde kaybetmesine sebep olacaktır. 
Rahmetli Erbakan hoca 1997 yılında bakanlar kurulunun Trabzon’da toplayarak fındık fiyatını açıklamıştı fındığın borsası Almanya değil üretimin başkenti Trabzon’da olması gerektiğini dile getirmiştir aynı zamanda fındık İsrail’e elinde olan bir ürün olsaydı eczanelerden alırdık sözü fındığın gerek sağlık gerekse ekonomik olarak önemini göstermektedir.
Sonuç olarak… Tarım sektörünün desteklenmesi ve fındık üreticisinin yüzünün gülmesinin tek yolu üreticinin hakkını koruyan yeni bir tarım politikasının hayata geçirilmesidir. 
Kalın sağlıcakla..

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner1

banner220



Günebakış Trabzon Haber