Atalarımız öylesine laflar etmiş ki yüzlerce yıl sonra bile bize yönümüzü gösteriyor.
Şeyh Edebali Osmanlı’nın kurucusu Osman Gazi’ye nasihat ederken, “Ey oğul! İnsanı yaşat ki devlet yaşasın” diyor. Aradan yaklaşık sekiz asra yakın zaman geçmiş ve biz bu söz üzerinden çoğu menzile varıyoruz.
Devlet, millete hizmet etmekle mükelleftir. Devlet millet için vardır. Millet güçlü olursa devlet güçlü olur. Nasıl ki bir canlının yaşayabilmesi için havaya, suya ihtiyacı vardır, aynen öyle devletin de yaşayabilmesi için millete ihtiyacı vardır. Canlılar bağışıklık sistemi güçlü olduğu müddetçe sağlıklı yasayabilir. Devletin dimdik ayakta durabilmesi ve güçlü olabilmesi, milletin güçlü, sağlıklı olmasına bağlıdır.
Düne kadar yerel ticaretin gelişmesi ve özel sektörün önünün açılması için kapanması gündemde olan Devlet Malzeme Ofisi, neden yeniden ayağa kaldırılıyor? Sahi biz yerli ve milli ürünlerimizi hangi pazar ile geliştireceğiz?
Ankara’da siyasi, ekonomik, içtimaı konularda kanun yapıcılar ve karar vericiler yapacakları işlerde ve atacakları adımlarda büyük esnafı, küçük esnafı doğuyu batıyı ve özellikle de kırsalı çok iyi düşünüp adım atmalıdır.
 Zira pandamı sürecinde tek nefese muhtaç kalmış esnaf, bu karar ile şoka girdi. Kamu ihalesine güvenip devletin nefes kredilerinden yararlandı. Kamuya güvenip çalışanını işten çıkarmadı.
Birde bu zincir marketler meselesi var. Bence bu kadar çok yayılmaları bir plan dâhilin de engellenmeli. Yerel ticari anlayışın dengede tutması tamam. Her köşe başın da ve her mahallede iki üç ayrı marka market. İnşaattan zücaciye, tekstilden giyime ve birçok alanda orantısız reklamla küçük esnafın belini bükmüş durumda.
Başta yerel üretim olmak üzere işsizliği, iflası ve dolayısıyla göçü tetikliyor. 
Millet ve devletin bağını güçlendiren ticaret ipi koparsa, arada oluşacak derin çatlaklar devlete olan güveni zedeleyecektir. Yerli ve milli ürünleri teşvik eden, yerel ticaretin gelişmesi için onlarca paket açıklayan bir hükümet, böyle bir karar ile tüm bunları kendi eliyle niye yok etsin? Her zor günde ‘biz bize yeteriz ‘diyen bir zihniyet, esnafın zor gününde ‘biz yokuz’ niye desin?
Ne demişti Şeyh Edebali  “Ey oğul! İnsanı yaşat ki devlet yaşasın.”
Madem millet olmadan devlet olmaz o halde millet güçlenmeli ki devlet ilelebet var olsun.
Bizde diyoruz ki ‘Küçüğü olmayan büyü de olmaz. Küçük esnaf yaşasın ki, geleceğin büyükleri küçüklerdir.
Kalın sağlıcakla  
Kemal Özdemir

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol



Günebakış Trabzon Haber