İnsanı insan yapan vasıfları vardır. Bu vasıflara uyduğu derece değerini artıran insan çizgiden uzaklaşınca da değerini yitirmektedir. Bir de insanı fonksiyonel kılan özellikler vardır. Sanat insanın kişiliği ve kimliğinin gelişmesi için çok önemli araçtır.
Sanat insana düşünebilme, aynı zamanda aklındakileri söz veya yazı ile ifade edebilmesini de kazandır. Çok güzel bir deyimimizi var ‘Lisan-ı beyan, aynıyla insandır.’ insanın konuşması nasılsa o insanın kendisi, karakterinde o dur anlamını ifade eder. Farkında olmadan da olsa günlük yaşantımızda etkileşim içinde olduğunuz insanlara bir bakın, konuşmalarına, sözlerine dikkatlice eğilin ve göreceksiniz ki, kişinin olaylara bakış açısı, yorumları incelendiğinde karakteri ve daha birçok görünmeyen özellikleri ifadesinde mutlaka ortaya çıkacaktır.
Su içinden çıktığı dağın ve ya tepenin kimyasal özelliklerini taşır, düsturunca beynimiz, kültür altyapımız, dağarcığız neyle doldurulmuşsa ağzımızdan da o doğrultuda kelimeler dökülecektir. Görünümü insana benzeyen fakat hareket, tavır, davranış, hak yemek, hak ihaleli ve beşeri ilişkiler bakımından yobazlaymış insanlardan uzak durmayı bilmeliyiz. Yoksa zararını çekmek zorunda kalırız.
Konuşmayı bir sanata dönüştürebilmek gerek. Onun için bakmayı, görmeyi, anlamayı veya anlamlandırmayı çok iyi yapmalıyız. Yerine göre susmanın sanat olduğunu unutmadan, biliyorsan konuş ibret alsınlar bilmiyorsan sus adam sansınlar yaklaşımı hayat yolunda önemli işaretlerimizden olmalı.
 Bunu iyice bir düşünün sonuçta karlı çıkarsınız. Aksi halde ayaküstü ben öyleyim veya böyleyim söylemi havada kalamaya mahkûmdur. Ne kadar doğru söylemişler; Kalpten gelen kalbe kadar dilden gelen dile kadar gider.  
Sözün kısası şudur ki; Güzel bir hayat sürmek istersen güzel insanlarla, güzel işlerle meşgul olmalısın. Hayatını anlamlandırmak istersen güzel düşünen, güzel yaşayan ve güzel konuşan çevre edin. Ötesi gidilecek yol değildir. 
Hatırlayalım dedik.
Kalın sağlıcakla…

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol



Günebakış Trabzon Haber