banner240
banner237
banner238

CHP Trabzon İl Başkanı Dr. Nurcan AŞCI DEMİRÖZ  24 ŞUBAT 2023 TRABZON’UN KURTULUŞU MESAJI YAYIMLADI

Hammadde ve pazar arayışları sanayileşme yarışında başarısız olan ülkeleri hedef haline getirmiştir. Bu rekabet bir dünya savaşına neden olmuş ve 1914’de başlayıp 1918’de sona ermiştir.

Osmanlı İmparatorluğu sanayileşme yarışında geri kalmış, bütünlüğünü korumak istemektedir.  Ordusunun modernizasyonunu kendi imkânlarıyla yapamamıştır. Kısmen sanayileşme ve modernleşmesini tamamlayan Rusya sıcak denizlere inerek İngiltere’nin Hindistan yolunu keserek güç odağı haline gelmek istemektedir.

Müttefik arayan Osmanlı İmparatorluğu ordusunun modernizasyonu için Almanya’dan yardım almış, bunun yanında Alman subaylar orduda görevlendirilmiştir. Eğitim veren subaylar Alman silahlarının kullanılmasını tavsiye ederek sanayilerinin gelişimini sağlamıştır. Akdeniz’den kaçan iki Alman savaş gemisi boğazlardan giriş yapar ve bu gemilerle Rusya limanları bombalanır.

1 Kasım 1914’de Rusya Osmanlı İmparatorluğu’na savaş ilan eder. Bu tarihten itibaren Karadeniz limanları Ruslar tarafından dönem dönem bombalanır. 18 Nisan 1916 Trabzon Ruslar tarafından işgal edilir. İşgalden önce Müslüman Türk halkı şehri tamamen terk etmiştir. Şehir 2 yıl işgal altında kalır. 1917 Rus Bolşevik Devriminden sonra 24 Şubat 1918’de Trabzon’u terk ederler. O günden itibaren bu tarih Trabzon’un kurtuluş günü olarak kutlanmaktadır.

Bugün ülkemiz büyük bir deprem felaketi ile karşı karşıyadır. 10 binlerce ölü ve yaralımız var. Depreme müdahale etmekte eksikliklerimiz var. Nasıl ki işgalin nedeni teknolojik gelişmelerde geri kalmak ve yeterince güçlü olamamak ise bugünkü acılarımızın nedeni de odur. Bir daha böyle acıları yaşamamak için, güçlü olmak, birlik olmak, başarılı olmak zorundayız. Kurtuluş günümüz kutlu olsun!

       

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner1

banner220



Günebakış Trabzon Haber