Trabzonlu bir vatandaş olarak kendi ilimde gördüğüm Hastane yönetimi ve hasta hekim ilişkilerine dair hoş olmayan ve hatta hastaları rahatsız eden aksaklıklardan söz edeceğim.

İlimizde birçok hastane var. Yapan ve yaptıranlardan tüm emeği geçenlerden Allah razı olsun.

İlimizin en eski hastanesi Trabzon Numune hastanesi şimdiki adıyla Kanuni Eğitim ve Araştırma hastanesinin ilimiz Yomra ilçesi Kaşüstü mevkiinde bir ayrı kampüsü var.

Bu kampüs yeni yapıldı. Ne var ki, hastanemizin doğru dürüst çift şerit bir yolu yok. Bu da yetmedi, mevcut yolu virajlarla ve Rögar kapakları ile dolu. Ana asfalttan yaklaşık iki km mesafeye gitmek adeta Çin işkencesi. Yolda bir araç kaza yapsa yol tamamen kapalı olacak. Artık gidiş geliş mümkün olmayacak.

Bunun kabul edilebilir bir yönü ve yanı yoktur. Kimse kusura bakmasın. Üstelik bu konunun defalarca, çeşitli kesimlerce gündeme getirildiğini, yetkililerin yaptık yapacağız sözleri ile geçiştirildiğini de bilmekteyim.

Şimdi hastane içindeki can sıkıcı olumsuzluklardan söz etmek istiyorum.

Randevu alıp hastaneye gidiyorsunuz, herkes doktorun kapısında bekliyor. Sekreter hanım çağırınca içeri girecek. Üst tarafta bir bilgisayar monitörü var kapalı. Soruyorsunuz sekretere bu neden yanmıyor ve muayene olacak hastanın sırası burada görünmüyor. Sekreterin cevabı, o iş bizi aşar doktor bilir.

Yahu kardeşim bu donanımlar buralara dünya paralarla halkın vergileri ile kondu. Neden işlevsiz duruyorlar. Arızalı olsalar bile tamir edilmesi gerekmez mi? Kaldı ki, arızalı da değiller. Hastane yönetimi ne iş yapar?

Diğer bir şikâyetim ise, pek çok doktorun sırtında kimliğini gösteren özel üniforması olan beyaz önlüğü yok. Sanki sıradan sivil birisi gibi yerinde oturuyor.

Muayene olmaya gelen hasta oturan kişinin sivil birisi mi yoksa kliniğin doktorumu anlayamıyor. Eskiden böyle bir inisiyatif kullanamazdı doktorlarımız.

Aslında o beyaz önlükler kendilerine de çok yakışıyordu. Hastalara bir doktorun karşısında olmanın psikolojik güvenini veriyordu.

Doktorlarımızın bazıları için bu şikâyetim elbette büyük bir çoğunluğu beyaz önlüğünü giyinerek hastası ile muhatap oluyor.

Bu bahsettiğim olumsuzluklar, kimilerine basit gelebilir. Ama bunları düzeltmekle sorumlu ve görevli yetkililer çok iyi bilmelidirler ki, bu olumsuzluklar pek çok sorunlar yaratmakta ve hatta kavgalara neden olmaktadırlar.

Başta ilimizin Sayın Valisi İsmail Ustaoğlu olmak üzere il sağlık müdürü ve hastane yönetimlerinin bu konuya dikkatlerini çekmek isterim.

19.10.2022 M.Sadullah SAĞLAM

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol



Günebakış Trabzon Haber