banner240
banner237
banner238

Epey zamandır kamuoyunda yoğun bir şekilde tartışılan idam cezası, olsun mu olmasın mı?

Ben kesin olarak olsun diyenlerden yanayım.

Olmasın diyenler, idamın olduğu Beyaz Rusya, Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri, Çin gibi ülkeleri örnek göstererek bu ülkelerde yapılan istatistiklerde idamın pek de caydırıcı bir etkisinin olmadığını iddia etmektedirler.

Bir başka gerekçeleri ise, idam yerine bu kişileri yeniden topluma kazandırmanın daha doğru olduğu şeklindeki iddialarıdır.

Bu gerekçeler dışında en fazla üzerinde durdukları kanıt ise idama mahkûm edilen hükümlünün ya hiç suçu yoksa da verilen kararlar hatalı kanıtlara dayandırılıyorsa, bu durumda idam edilen kişinin geri gelme ihtimalinin olmamasıdır.

Şimdi bu gerekçeleri teker teker ele alalım.

Öncelikle idamın olduğu bahsi geçen ülkelerde bu cezanın caydırıcı olmadığı tamamen bir yalandır. Bal gibi de caydırıcıdır hem de etkin şekilde. Zira bunun sağlıklı bir istatistiği olmaz. Zaten olsa da bu istatistiklerin nasıl yapıldıkları herkesin bildiği bir gerçektir.

Hangi sonuca varmak istiyorsanız o sonucu doğrulayacak bir istatistik yapmanız gayet mümkündür.

Gelelim idama mahkum kişiyi topluma kazandırma iddiasına. Bu asla mümkün değildir. İdamı hak edecek derecede ağır bir suç işlemiş olan kişinin hiçbir şekilde yeniden topluma mal olacak şekilde ıslah olduğunu hiç görmedim.

Bir başka açıdan bakarsak bu kişilere müebbet hapis versek ne olacak, hapishanelerde ölene kadar devlete her yönden ekonomik yük olacaklar. İhanet ettiği veya öldürdüğü insanın vergisi ile orada yiyip içip yatacak. Bunu ıslah olarak değerlendirmek mümkün değildir.

İdam edilecek kişinin ya suçu yoksa şeklindeki gerekçeye gelince, bu gerekçe de hiç mantıklı bir gerekçe değildir. Zira, yasa çıkarılırken mahkumiyet kararı verilebilmesi için ortaya konulacak kanıtların net bir şekilde tanımı yapılarak hiçbir şekilde kuşkuya yer bırakılmayabilir. Bu değerlendirmeler dikkate alındığı

zaman, insanların başına bela olan kimi suç makinesi insanların toplumun huzurunu ve rahatını bozmaya, onlara dünyayı zindan etmeye hakkı olduğunu kabul edebilmek mümkün değildir.

İdam cezasının gelmesini kabul edip de uygulamaya koyalım sonra nasıl etkili olduğunu hep birlikte göreceğiz. 25.09.2020

M.Sadullah SAĞLAM

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner1

banner220



Günebakış Trabzon Haber