Önemlikle Koronavirüs'ün ortaya çıktığı bu dönemde daha iyi tedbir almak isteyen aileler, vatandaşlar ve halk ister istemez içeriyi havalandırmak için olsun, havanın sıcaklığından ötürü bunaldığından dolayı olsun pencereyi açıp balkonlarda oturmak zorunda kalıyor. Çünkü sokağa çıkmaktan korkuyorlar. Ancak gelin görün ki öyle ya da böyle evde geçirdiğimiz süreci mutlu olarak yaşamak isterken; şu haşaratlar, sinekler ve böcekler bize iftar ile sahuru rezil etmekten başka birşey yapmıyor. Geçen yılda aynı durumla karşı karşıya gelmiştik. Hatta eski Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Selçuk Mızraklı'yı en çok eleştiren kişide bendim. Fakat bu iki örnek arasında çok büyük bir fark vardı; Mızraklı başkanvekili olduğu süreçte, böcek ilaçlama konusunda Cumali Atilla döneminde herhangi bir kuruluş ile ihale çalışması başlatılmamıştı. Bu sebeple Mızraklı olaya hazırlıksız yakalanmış ve eleştirilerin ilgi odağı haline gelmişti. Ve dediğim gibi, en çok eleşitren kişilerin arasında bende yer almaktaydım. Mamafih kayyım yönetiminde yer alan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nin yeni başkanvekili Hasan Basri Güzeloğlu'na baktığımızda, kendisi aylar öncesinde Büyükşehir'in başına geçmişti. Bu sebeple hazırlıklarını çok daha önceden yapması gerekirdi. Filhakika dün Mızraklı'ya yaptığım eleşitriyi, bugün Diyarbakır Valisi ve Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili olan Hasan Basri Güzeloğlu'na yapmamın elzem olduğuna inanıyorum.

Diyarbakır ilinde evimize misafir gelmiyor diyen bir insan yalancının önde gidenidir. Şu anda en büyük misafirperverliğimizi haşaratlara, sineklere ve böceklere yapmaktayız. Kendilerine çayımızı, yoğurdumuzu, arada bir yiyeceklerimizi takdim etmekteyiz. Peki, bu haşaratlar Kovid-19 adı verilen ve tüm dünyada hizla yayılan Koronavirüs'ü yayıyor mu? Eh, bunuda sağlıkçılarımıza sormak zorundayız. Keza bundan birkaç hafta öncesine gittiğimizde Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nin sahte dezenfektan dağıttığı hususu hepimizin bildiği bir olaydı. Ve aynı gün Büyükşehir Belediyesi sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada; ''Ülkemizde ve dünyada pandemi haline gelen covit-19 ile mücadele kapsamında Büyükşehir Belediyemizce halkımızın sağlığını korumak amacıyla sürecin başlangıcından beri büyük bir mücadele verilmektedir. Sürdürülen bu büyük mücadele ve temizlik çalışmaları kapsamında büyük miktarda el ve ortam dezenfektanı ile temizlik malzemeleri kullanılmaktadır. Satın alınan ve kullanılan bu temizlik ve dezenfektan ürünlerinden bir kısım el dezenfektanının taklit ve sahte ürün olduğu yolunda Büyükşehir Belediyemize yapılan bildirim ve değerlendirme sonrasında anılan ürün toplatılmış, Büyükşehir Belediyemize bu taklit ve sahte ürünün satışını gerçekleştiren firma hakkında adli makamlara suç duyurusunda bulunulmuş, konuyla ilgili gerekli idari ve hukuki süreç başlatılmıştır” diye belirtmişti. Ancak Büyükşehir Belediyesi nedense birkaç gün sonra kendi sosyal medya araçlarına sansür uygulayıp, yaptıkları paylaışımı silme yoluna gittiler.

İlaçlama çalışmalarına başladıklarını belriten Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nin sosyal medya hesaplarındaki yorumlara baktığımda, ilaçlama yönetiminin eşit olmadığı kanaatine vardım. Okuduğum yorumlara göre Büyükşehir Belediyesi ilaçlamaların yönünü 75 yol ile Ceylan Karavil AVM civarında yaptığı, Bağlar ile Yenişehir ilçelerinin olduğu bölgelerde ise ilaçlama yapılmadığını anladım ve öğrendim. Vatandaş bu konuda çok büyük eleştiriler yapıyor. Eh, haksızda sayılmazlar. Çünkü böcekler ve sinekler her yerimizi yedi, biz sofradayken davetsiz misafir olarak yiyeceklerimizi ve içeceklerimizi dokunuyor,

kirletiyor ve pisletiyor. Bu böceklerin daha önce nerelerde bulunduklarını bilmediğimizden dolayı iftar ve sahur yemeklerini yiyemez olduk. Evde tüm ışıklar kapalı. Sebebi ise bize bulaşmamasını sağlamak için. Kısacası kendimizce bir tedbir uyguluyoruz. Malum, Büyükşehir bu konuda gerekli vazifeyi zamanında yapmadığından ötürü, kendi tedbirimizi kendimiz almak zorunda kalıyoruz. Ancak şunu çok iyi biliyorum ki, gün boyunca içeride kalan vatandaşlar, birde böyle bir şeyle karşı karşıya gelince pek de mutlu olmadıklarını, hatta geçen her saat başında daha tepkili olduklarını belirtmem gerekiyor.

Çok iyi hatırlıyorum, geçmişte böcek ilaçlamaları çok önceden yapılırdı. Kimse neredeyse eleştiri bile yapmazdı. Ancak bu son iki yıl içerisinde böcek ilaçlamaları konusunda çok büyük tedbirsizlik ve zamanı istifade edememek gibi bir durumu görüyoruz. Vatandaş zaten sokağa çıkamadığından, iş bulamadığından, ailesiyle geçimsizlik yaşadığından ötürü huzursuz ve nihayetinde asabi oluyor. Akabinde ise ev içerisinde bağırışmalar ve tartışmalar doğuyor. Birde şu haşaratlar, böcekler ve sineklerde olunca haliyle kafayı yiyecek gibi oluyorlar. Bu kafayı yiyecek olan kişilerin başında da ben geliyorum. Artık gerekli vazifeyi bir an evvel uygulayın. Diyarbakır Büyükşeihr Belediyesi'nin ve Diyarbakır Valisi Hasan Basri Güzeloğlu'nun bir an önce bu konuya daha önem vermeleri gerektiğini belirtiyor, gereğinin ivedilikle yapılmasını huzurlarınızda arz ediyorum.

Sevgiyle, Sağlıkla ve Haşaratsızlıkla kalınız...

Devrim AKTÜRK

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol



Günebakış Trabzon Haber